Formule 1

Adrian Newey onthult verboden F1-technologieŽn

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 februari 2024 11:02

Adrian Newey
heeft zijn enthousiasme gedeeld over de RB17 hypercar en de innovaties die deze zal bevatten wanneer hij uiteindelijk op de markt komt.

Adrian Newey Red Bull Racing F1


De technisch directeur van Red Bull Racing heeft aangegeven dat enkele van de meest baanbrekende F1-innovaties uit zijn carriŤre terug te vinden zullen zijn in de nieuwe auto, zoals actieve vering en een geblazen diffuser, kenmerkend voor de titelwinnende Williams-auto's uit de vroege jaren negentig en zijn eerste titelwinnende Red Bulls.

Ondanks dat de RB17 een tweezitter is en aanzienlijk zwaarder dan een F1-auto, heeft Newey het ambitieuze doel gesteld om met deze auto rondetijden te rijden die vergelijkbaar zijn met die van de Formule 1.

Newey, die ook betrokken was bij het ontwerp van de Aston Martin Valkyrie ongeveer tien jaar geleden, onthulde dat de atmosferische motor tot 15.000 toeren per minuut zal draaien. Hij deelde ook andere kenmerken die de auto tot een van de snelste en krachtigste ooit zullen maken.

Terwijl de auto nog in ontwikkeling is, spreekt Newey vol passie over dit project dat veel van zijn tijd buiten de racebaan in beslag neemt. "De uitdaging die we onszelf hebben gesteld, is de veelzijdigheid van de autoĒ, zei Newey in de Talking Bull-podcast van Red Bull. "Maar als de auto wordt bestuurd door een professionele coureur, is hij in staat om Formule 1-rondetijden te rijden. Het is op zich al verbazingwekkend dat een tweezitter dergelijke prestaties kan leveren."

"En we bereiken dit door ons te richten op de cruciale aspecten van gewichtsbesparing, waardoor de auto minder dan 900 kilo zal wegen, aanzienlijk lichter dan een standaard weg- of circuitauto. Tegelijkertijd zal de auto beschikken over 1000 pk uit een V10-motor met natuurlijke aanzuiging, wat een geweldig geluid zal opleveren. Daarnaast hebben we een elektromotor van 200 pk die verschillende functies zal vervullen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS