Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023: derde startrij voor het beste Porsche-klantenteam

Uitgegeven door Peter Vader • 20 mei 2023 12:30

De snelste Porsche 911 GT3 R begint dit jaar vanaf positie zes aan de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife. In de individuele tijdrit van de laatste topkwalificatiesessie zette Nico Menzel een rondetijd neer van 8:11.211 minuten aan het stuur van de GT3-auto van Falken Motorsports. De Duitser deelt de klantenracer uit Weissach met zijn landgenoot Tim Heinemann, Joel Eriksson uit Zweden en Martin Ragginger uit Oostenrijk. De posities twaalf en veertien werden opgeëist door Lionspeed door Car Collection Motorsport en de tweede auto door Falken Motorsports.

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 1

De kwalificatie
De topkwalificatiesessie vond vrijdagmiddag plaats op een droge baan bij lenteachtige temperaturen. Net als vorig jaar was het de geboren en getogen inwoner van de Nürburgring, Nico Menzel, die een van de zeven Porsche 911 GT3 R-auto's op de beste startpositie plantte in het beslissende segment van de individuele tijdrit. In de tweede raceauto van Falken Motorsports behaalden de Oostenrijker Klaus Bachler, de Duitser Sven Müller en de Belg Alessio Picariello een zevende startrij. Twee posities voor hen gaan Porsche-fabrieksrijders Mathieu Jaminet uit Frankrijk en Matt Campbell uit Australië, evenals de Duitsers Patrick Kolb en Patrick Pilet de 24-uursrace door de beroemde "Groene Hel" in.

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 2

Twee delen
Ter verduidelijking: de topkwalificatiesessie bestaat uit twee segmenten. In de tweede van de twee streden in totaal 19 voertuigen om de pole position en de voorste startplaatsen. Dertien raceauto's hadden dankzij topresultaten in de Nürburgring Endurance Series en de races van het zogenaamde kwalificatieweekend al deelname aan de individuele tijdritten verdiend – waaronder de twee 911 van Falken Motorsports en de 911 GT3 R van Lionspeed by Car Collectie Motorsport

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 3

Finale shoot-out vrijdagmiddag
De vijf resterende plaatsen in de finale shoot-out werden vrijdagmiddag beslist in de eerste topkwalificatiesectie. Hier namen in totaal 21 GT3-racewagens van zeven fabrikanten het tegen elkaar op. De race moest een rode vlag krijgen en herstart worden na een ongeval in de Hatzenbach-sectie, die bedekt was met vuil. De vier Porsche-klantenteams die bij deze sessie betrokken waren, misten net de doorgang naar de laatste ronde: fabrieksrijder Kévin Estre kwam slechts 34 duizendste van een seconde tekort voor de vijfde plaats in de Manthey EMA-auto. De Italiaan Matteo Cairoli (Rutronik Racing) werd zevende, Laurin Heinrich uit Duitsland (Dinamic GT) werd negende en de Fransman Côme Ledogar zette de twaalfde tijd neer in de Porsche van Huber Motorsport.

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 4

"Toch een beetje tekort"
“We kenden een ongelukkige start in de topkwalificatie: we hadden gehoopt om met een of twee racewagens door te gaan naar het tweede individuele tijdritsegment”, zegt Sebastian Golz, Project Manager Porsche 911 GT3 R. “Kévin Estre reed een geweldige ronde, maar uiteindelijk kwamen we toch een beetje tekort om vooruitgang te boeken. In Top Qualifying 2 reden we een nette rit met een zesde plaats voor de auto van Falken Motorsports. Desalniettemin moeten we kijken waar het ons aan prestatie ontbreekt – als we naar de rondetijden kijken, is het gat naar de top nog steeds te groot. Daar moeten we nu aan werken. Anders zijn we tevreden. In de basis rijden de auto's goed. Nu zijn we ons aan het voorbereiden op de race.”

De 24-uursrace op de Nürburgring wordt verreden op de 25,378 kilometer lange combinatie van de historische Nordschleife en de originele lay-out van het Grand Prix-circuit. De enduranceklassieker gaat zaterdag om 16:00 uur van start. In totaal zullen 133 raceauto's op de grid staan, waarvan 44 Porsches!

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 8

Deelnemende Porsche teams (SP9-Klasse)
Porsche ondersteunt de klantenteams van Dinamic GT, Falken Motorsports, Lionspeed by Car Collection Motorsport, Manthey EMA en Rutronik Racing in de Eifel door onder andere coureurs uit zijn fabrieksrijdersteam te leveren. De WEC-coureurs Kévin Estre, Michael Christensen en Frédéric Makowiecki en DTM-coureur Thomas Preining vormen het krachtige kwartet in Manthey EMA's 911 GT3 R met de bijnaam "Grello". Matt Campbell uit Australië en de Fransman Mathieu Jaminet bundelen hun krachten met Lionspeed by Car Collection Motorsport. De Belg Laurens Vanthoor bestuurt de nr. 54 Porsche 911 van Dinamic GT.

Lionspeed by Car Collection Motorsport (Porsche 911 GT3 R #24)
Patrick Kolb (D), Matt Campbell (AUS), Mathieu Jaminet (F), Patrick Pilet (F)

Huber Motorsport (Porsche 911 GT3 R #25)
Dennis Fetzer (D), Côme Ledogar (F), Lars Kern (D), Romain Dumas (F)

Falken Motorsports (Porsche 911 GT3 R #33)
Klaus Bachler (A), Sven Müller (D), Alessio Picariello (B)

Falken Motorsports (Porsche 911 GT3 R #44)
Joel Eriksson (S), Tim Heinemann (D), Nico Menzel (D), Martin Ragginger (A)

Dinamic GT (Porsche 911 GT3 R #54)
Laurens Vanthoor (B), Laurin Heinrich (D), Ayhancan Güven (TR), Christian Engelhart (D)

Rutronik Racing (Porsche 911 GT3 R #96)
Dennis Olsen (N), Matteo Cairoli (I), Julien Andlauer (F)

Manthey EMA (Porsche 911 GT3 R #911)
Michael Christensen (DK), Kévin Estre (F), Frédéric Makowiecki (F), Thomas Preining (A)

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 6

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 7

ADAC TotalEnergies 24h Nurburgring 2023 Porsche foto 5Event_poster_24H_Nurgburgring 2023

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS