Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H SPA - Porsche teams kwalificeren drie 911s GT3 R voor de Super Pole sessie in Spa + FOTO'S

Uitgegeven door Deni Volkers • 29 juli 2022 16:03

Drie Porsche 911 GT3 R krijgen de kans om te strijden voor de pole position in de 24hours of Spa Francorchamps nadat ze in de Top-20 eindigden tijdens de kwalificatieruns van vandaag. De enduranceklassieker gaat zaterdag om 16:45 uur (CEST) van start. De Porsche klantenteams hebben drie 911’s GT3 R gekwalificeerd voor de Super Pole sessie voor de 24hours of Spa Francorchamps. De Oostenrijkers Thomas Preining en Klaus Bachler en de Fransman Côme Ledogar plantten de snelste 911 op plaats elf. In de vier heats van 15 minuten noteerden ze een gemiddelde tijd van 2:17,594 minuten voor de Dinamic Motorsport-ploeg. De fabrieksrijder Preining zette de snelste individuele ronde neer met een tijd van 2:16,899 minuten. Het Toksport WRT trio Sven Müller, Marvin Dienst (beiden Duitsland) en Julien Andlauer (Frankrijk) alsmede de GPX Racing-coureurs Kévin Estre uit Frankrijk, Michael Christensen uit Denemarken en Richard Lietz uit Oostenrijk, komen ook in aanmerking voor deelname aan de Super Pole sessie. Deze laatste jacht op de beste 20 startplaatsen wordt op vrijdagavond tussen 19.30 en 20.00 uur (CEST) gehouden. De 24 uursrace op het Belgische Grand Prix-circuit gaat zaterdag om 16.45 uur plaatselijke tijd van start.

24H Spa 2022 Porsche GT3 R 2

Bij het vallen van de avond werden het tweede en derde kwalificatiesegment onderbroken door incidenten op de "Ardense achtbaan" - hierdoor en door het feit dat er 66 GT3 racewagens op het circuit waren, waren de piloten van de Nr13 Porsche vooral op hun hoede bij het inhalen van trager verkeer. Terwijl de wagen Nr54 van Dinamic Motorsport en de 911 GT3 R van Toksport WRT met relatief gemak de Top-20 binnenkwamen, was de poging van GPX Racing om de Super Pole te bemachtigen vooral te danken aan het sterke optreden van Kévin Estre: in de vierde en laatste sector legde de Fransman het circuit af in 2:16,943 minuten en kreeg daarmee toegang tot de Super Pole.

Aan het stuur van de Porsche Nr24 van Herberth Motorsport scoorden de Duitsers Nico Menzel en Stefan Aust, de Belg Alessio Picariello en de Zwitser Niki Leutwiler de tweede startplaats in de Pro-Am-klasse. De wagen Nr91 van Allied Racing met Florian Latorre (Frankrijk), Alex Malykhin (UK), Julien Apothéloz (CH) en de voormalige Porsche Junior Ayhancan Güven uit Turkije, behaalde de vierde plaats in de Gold Cup-categorie. In de Silver Cup kwalificeerde de zusterauto zich op P16.

De 24hours of Spa Francorchamps wordt beschouwd als het grootste GT3-evenement ter wereld en telt mee voor de GT World Challenge Europe (GTWC) en de Intercontinental GT Challenge (IGTC). Coureurs en auto’s krijgen punten voor de GT World Challenge na zes, twaalf en 24 uur. De race wordt live gestreamd op de website
www.intercontinentalgtchallenge.com.

24H Spa 2022 Porsche GT3 R 8

Kwalificatie-uitslagen
Sebastian Golz (Project Manager Porsche 911 GT3 R): "Het was bijzonder moeilijk om het juiste moment te peilen om onze auto's naar buiten te sturen en niet te veel verkeer tegen te komen. Desondanks bleven we achter bij onze verwachtingen. Slechts drie van onze 911’s GT3 R kwalificeerden zich voor de Super Pole op vrijdag - we hadden gewild dat meer wagens de Top-20 zouden halen. Toch hebben we een kans om vrijdag voor pole position te strijden. Ik denk dat we een goede afstelling hebben gevonden en we beginnen vol vertrouwen aan de race. Maar we gaan ons nu richten op de Super Pole en we duimen dat de drie teams goed eindigen."

Thomas Preining (Porsche 911 GT3R #54): "Alle rijders hebben het geweldig gedaan. Niemand van ons werd bestraft voor het overschrijden van de track limits en we slaagden erin om uit de problemen te blijven. Meestal wordt gezegd dat dit vooral tijdens de race van belang is, maar met bijna 70 deelnemers is het ook in de kwalificatie belangrijker dan de meeste mensen denken. Het feit dat we ons voor de Super Pole kwalificeerden was cruciaal. Voor mij persoonlijk ben ik erg blij: eergisteren zat ik thuis aan mijn vakantie te denken. Toen werd ik opgebeld om op korte termijn Matteo Cairoli te vervangen en nu ben ik de snelste Porsche-coureur in mijn groep. Dat is fantastisch!"

Julien Andlauer (Porsche 911 GT3R #100): "We hebben ons niet zo goed kunnen voorbereiden op de kwalificatie als we gehoopt hadden, maar uiteindelijk liep de auto echt goed. De rode vlaggen en het vele verkeer op de piste maakten de kwalificatie bijzonder lastig. Mijn sessie verliep goed: ik had een cleane run met relatief weinig verkeer om in te halen en slaagde erin om alles bijna perfect voor elkaar te krijgen. Het zou mooi geweest zijn om nog iets sneller te gaan, maar uiteindelijk was het genoeg. We hebben ons doel bereikt: de Super Pole halen. Nu vechten we voor pole position."

Kévin Estre (Porsche 911 GT3 R #221): "Met onze gemiddelde tijden behaalden we P19 en haalden we maar net de Super Pole. De kwalificatiesessie was totaal chaotisch. Het was bijna onmogelijk om een foutloze run te krijgen. Richard en Michael hadden niet veel geluk met het tragere verkeer. Gelukkig was de mijne in orde, want mijn team stuurde me op het juiste moment naar buiten en ik reed een foutloze ronde, wat me natuurlijk blij maakt. Voor de Super Pole moeten we misschien nog een paar dingen aanpassen. Maar al met al zitten we er goed bij en is de balans van onze auto goed."

Nico Menzel (Porsche 911 GT3 R #24): "Tweede in de Pro-Am categorie is een behoorlijk resultaat en daar zijn we blij mee. Onze twee heren coureurs voelden zich thuis in de auto. Onze Porsche zou goed moeten presteren in de kwalificatie en de race. Onze rondetijden onderstrepen dat we het potentieel hebben. Als we de eerste paar uur en de nacht doorkomen zonder fouten te maken of straffen te krijgen, dan zien we wel waar we eindigen..."

24H Spa 2022 Porsche GT3 R 3

24H Spa 2022 Porsche GT3 R 4

24H Spa 2022 Porsche GT3 R 5

24H Spa 2022 Porsche GT3 R 6

24H Spa 2022 Porsche GT3 R 7

24H_Spa_2022_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS