Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H SPA - Nr88 AMG Mercedes Team Akkodis met Marciello, Juncadella en Gounon na 24 uur racen als winnaar over de eindstreep + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 31 juli 2022 18:27

Mercedes-AMG viert zijn eerste TotalEnergies 24 Hours of Spa-overwinning sinds 2013 nadat het AMG Team Akkodis ASP een boeiende 74e editie van de Belgische enduranceklassieker won. Het Duitse merk eindigde met een-twee bij de 2022 editie van de grootste GT-race ter wereld, toen de triomfantelijke Akkodis-auto over de streep werd gevolgd door zijn mede-AMG-teaminschrijving van het GetSpeed-team. Iron Lynx eindigde als derde met de #71 Ferrari, een prima resultaat na zijn algemene overwinning van twaalf maanden geleden.

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 1De overwinning in de race was een obsessie geworden voor teameigenaar Jerome Policand en zijn Akkodis ASP-crew, vooral nadat hij in 2020 en 2021 van de poleposition was vertrokken maar geen overall-overwinning kon realiseren. Policand wilde zo graag de winnaarstrofee optillen, hij creëerde de all-star line-up met Raffaele Marciello, Jules Gounon en Dani Juncadella, een van de sterkste teams in het wereldwijde GT-racen, om de aanval op Spa te versterken. De #88 Mercedes-AMG startte de race opnieuw vanaf pole, maar degradeerde vrijwel onmiddellijk naar de tweede plaats toen Klaus Bachler voorbijschoot in de #54 Dinamic Motorsport Porsche. De Oostenrijkse coureur bleef vooraan tijdens de openingsstint, hoewel de race van dit team uiteindelijk 's nachts zou eindigen. De Akkodis ASP-auto bevond zich tijdens de eerste helft van de wedstrijd aan het steeds op de P3 bij de zes- en twaalfuursmarkeringen, om daarmee belangrijke kampioenschapspunten te verzamelen. In tegenstelling tot recente edities, bleef de auto zonder noemenswaardige problemen rondrijden en was hij nog steeds stevig in de strijd toen op zondagochtend de zon opkwam boven Spa-Francorchamps.

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 2

De #98 ROWE Racing BMW leidde op beide puntenbepalende markeringstijdstippen. Het BMW-trio Nick Catsburg, Augusto Farfus en Nick Yelloly schoof door strategie naar voren en toonde vervolgens een indrukwekkend tempo aan de kop van het veld. Inderdaad, de nieuwe M4 GT3 leek de snelste auto op het circuit in koude omstandigheden, waardoor ook zuster #50 auto zich in de strijd ging mengen.

De #47 KCMG Porsche was tegen de ochtend ook een serieuze kanshebber voor de overwinning, ondanks het feit dat hij vanaf achteraan de grid startte na een remprobleem in de kwalificatie. De opmerkelijke opkomst van de Hong Kong-ploeg kwam in de loop van de ochtend in een stroomversnelling, waarbij Nick Tandy rond 7 uur Davide Rigon (#71 Iron Lynx Ferrari) op de kop voorbijstreefde, om daarmee de leiding te veroveren.

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 3

In een fase van de race waar de kanshebbers meestal wegvallen en een handvol duidelijke favorieten naar voren komen, werd de editie van dit jaar ingewikkelder naarmate de ochtend vorderde. De BMW met # 98 reed na 16 uur nog steeds vooraan nadat Yelloly Marciello onder druk had gezet tot een fout en de voorsprong op de vlucht naar Blanchimont pakte. De #88 Akkodis ASP-auto beleefde zijn enige serieuze drama tijdens het 20e uur toen hij bij de Bus Stop-chicane spinde omdat hij werd aangetikt door de #93 Sky Tempesta Racing Mercedes-AMG bestuurd door Jonathan Hui. De laatste tikte Gounon aan, toen hij probeerde de pits in te duiken. Hij kreeg later hiervoor een penalty voor deze fout.

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 4

In dit stadium was de uitslag van de wedstrijd nog steeds onmogelijk om te voorspellen, met verschillende pitstrategieën die ervoor zorgden dat er geen duidelijke leider was. Naast de #88 Mercedes-AMG maakten ook de #47 Porsche, de #98 BMW, de #71 Ferrari en de #95 Beechdean AMR Aston Martin deel uit van het leidende pakket. De laatste was betrokken bij een van de meest dramatische momenten van de race nadat Gounon in de aanval ging bij Nicki Thiim in diens #95 Aston Martin en zij aan zij door Eau Rouge gingen. De Fransman leek vooruit te zijn gegaan naar Raidillon, maar Thiim hield zijn poot stijf en maakte een beetje contact met de zijkant van de Mercedes-AMG, waardoor de Aston een pirouette maakte over de run-off en terug over de baan. Nadat hij uit de auto stapte, zei de Deen dat hij in zo'n laat stadium van de race dit gewoon niet kon verkroppen.

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 5

Toen een mededinger vertrok, kwam er weer een andere aan. AMG Team GetSpeed had rustig gereden, maar door de maximale stintlengtes te optimaliseren, werd de #2 Mercedes-AMG een serieuze uitdager voor de overwinning. Nu het evenement zijn laatste twee uur inging, leek de wedstrijd zich te beperken tot een gevecht met drie auto's, maar er was hartzeer voor de ROWE-ploeg toen Nick Yelloly een lekke band opliep. De Britse coureur strompelde terug naar de pits en terwijl de auto door kon rijden, was de hoop op een overwinning de bodem ingeslagen. En toen waren het er nog maar twee. Maar nadat de #2 AMG Team GetSpeed-auto door strategie de leidende strijd was aangegaan, had hij niet echt het tempo om tegen Akkodis ASP te vechten. Op frissere banden reed Marciello richting de finish met later Luca Stolz aan het stuur. Hij deed een poging tot La Source om de P1 te pakken. Het duo ging zij aan zij, maar de GetSpeed-auto kneep de poging af en de #88 en Marciello stuiterde in het grind, een incident waarvoor Stolz zich later verontschuldigde.

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 6

Ondanks dat hij veel tijd verloor, kon de Akkodis-auto in de volgende ronde nog een run maken. Er was deze keer geen drama, met de Zwitserse coureur die de P1-positie innam. Door de bezoeken aan de pits betekende het dat de #55 AMG Team GruppeM tot 30 minuten voor het einde leidde, maar de Akkodis-crew had genoeg gedaan om het resultaat veilig te stellen en sleepten ze moeiteloos de overwinning binnen. Een fel bevochten en van tevoren graag gewild resultaat voor de AMG Mercedes van het Akkodis-team behaald door het rijderstrio Raffaele Marciello, Jules Gounon and Dani Juncadella!

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 7

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 8

24H Spa 2022 winnaar Mercedes AMG GT3 Marciello Juncadella Gounon 9 Spa by night

24H Spa 2022 eventlogo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS