Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H SPA - Caldarelli schenkt Lamborghini allereerste Superpole met de Orange1 K-PAX Racing Huracan + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 30 juli 2022 07:01

Andrea Caldarelli zorgde voor een indrukwekkende Superpole sessie op het circuit van Spa-Francorchamps. Hij zorgde voor een première voor Lamborghini en Orange1 K-PAX Racing, door de best mogelijke startpositie voor de 74ste editie van de TotalEnergies 24 Hours of Spa te veroveren. Het was meteen ook de allereerste pole positie voor Lamborghini in de Belgische enduranceklassieker, én een eerste pole voor een team uit Verenigde Staten. Bovendien zette Caldarelli met zijn 2’16.221 een nieuw kwalificatierecord voor het GT3-tijdperk. De Italiaan kwam als 17de van de 20 rijders van de Superpole in actie, waardoor hij meteen één van de favorieten voor de pole was. Maar om die beste startpositie ook effectief te veroveren moest hij wel sneller zijn dan de man die bij de afgelopen twee Superpole sessies de beste bleek, Mercedes-AMG-topper Raffaele Marciello. Die zette met de #88 AMG Team Akkodis ASP een schitterende tijd neer.

Andrea Caldarelli superpole Lamborghini Orange1 K-PAX Racing

Marciello kwam als 12de in actie en zijn eerste poging geschrapt wegens het overschrijden van de track limits. Hij begon degelijk aan zijn tweede en laatste vliegende ronde, en een monsterlijk snelle tweede sector was voldoende om de Zwitser naar de top van de tabellen te sturen, met een tijd van 2’16.375s.

De volgende vijf auto’s slaagden er niet in om de #88 Mercedes-AMG van de eerste plaats te stoten, en ook Caldarelli schoot bij zijn eerste poging nog te kort. De tweede poging van de Italiaan begon goed, maar leek niet goed genoeg om een gooi naar de pole te doen. Caldarelli bleek echter de hele ronde lang consistent te presteren en kwam over de lijn met een 2’16.221s achter zijn naam. Hij had al één hand op de pole positie.

24 SPA 2022 Mercedes

Maar er was nog het niet te onderschatten probleem van de Iron Lynx Ferrari’s, die bij de kwalificaties van donderdagavond de eerste twee posities bezetten, en zoals laatsten in actie kwamen in de Superpole. Maar toen het er ècht om ging, zakten de Ferrari-rijders door het ijs: de #51 van Nicklas Nielsen, noch de #71 van Antonio Fuoco kwamen ook maar in de buurt van de tijd van Caldarelli, en finishten uiteindelijk zelfs niet in de Top-10.

Klaus Bachler zette de #54 Dinamic Motorsport Porsche als derde op de startgrid. Zoals zo vaak wist de bolide zo goed als ongemerkt een schitterend resultaat neer te zetten. De Oostenrijker klokte een 2’16.446s, amper twee tienden van een seconde trager dan de pole van Caldarelli. Bachler deelt de tweede startrij met Luca Stolz (#2 AMG Team GetSpeed Mercedes-AMG), die net als Marciello veel beter uit de hoek kwam dan tijdens de kwalificaties van donderdag.

24H SPA 2022 Porsche

Mirko Bortolotti (#63 Emil Frey Racing Lamborghini) en Kevin Estre (#221 GPX Martini Racing Porsche) zorgen voor een indrukwekkende derde startrij, en deden het een stuk beter dan hun prestaties op donderdag. Mattia Drudi bleek de beste Audi-rijder en reed met de #12 Team Tresor naar een zevende plaats in een sessie die voor het merk uit Ingolstadt wat bleekjes verliep.

De Ferrari-rijders van de #71 en #51 wisten zich respectievelijk als 11de en 13de te plaatsen, maar het is noemenswaardig dat Iron Lynx vorig jaar van op een 13de startpositie wist te zegevieren. Er kwamen nog twee andere merken in actie in de Superpole; Nick Catsburg (#98 ROWE Racing BMW) en Maxime Martin (#95 Beechdean AMR Aston Martin) waren respectievelijk goed voor een 16de en 17de startpositie.

24H SPA 2022 BMW M4 GT3

Ook de pole positie in de Silver Cup werd tijdens Superpole beslist, want drie wagens uit de categorie wisten zich te plaatsen voor de shootout. Fabian Schiller, die als eerste in actie kwam, zette met de #777 Al Manar Racing by HRT Mercedes-AMG een indrukwekkende prestatie neer, en belandde uiteindelijk op een negende plaats algemeen, ver voor enkele grote namen.

Met zijn 2’16.774s bleek Schiller meer dan een halve seconde sneller dan de #30 Team WRT Audi van Thomas Neubauer. Hij had zelfs nog sneller gekund, maar een foutje tijdens zijn tweede ronde verhinderde dat de Duitser nog sneller ging. Konsta Lappalainen vervolledigde het trio Silver Cup-rijders, en sloot met zijn #14 Emil Frey Racing Lamborghini de top-20 af.

De 74ste editie van de TotalEnergies 24 Hours of Spa start op zaterdag om 16:45u, wanneer Orange1 K-PAX Racing op zoek gaat naar een eerste overwinning voor Lamborghini. Elke minuut van de actie wordt live gestreamd op het GTWorld YouTube-kanaal, met commentaar in Engels, Duits, Frans en Italiaans.

24H SPA 2022 track

Andrea Caldarelli, #6 Orange1 K-PAX Racing Lamborghini: "De omstandigheden waren helemaal anders dan tijdens de kwalificaties, die quasi in het donker werden afgewerkt. Het leek wel een volledig andere omloop, dus tijdens mijn eerste poging deed ik het nog rustig aan, om zo overal het gripniveau wat aan te voelen. Bij mijn tweede ronde viel ik dan hard aan, want ik wist dat er links en rechts nog wat winst te behalen viel. Hier een rondje zonder verkeer kunnen afwerken is zo fantastisch! Ik ben heel blij dat ik de eerste pole voor Lamborghini heb kunnen veroveren. We zijn er altijd al heel dichtbij gekomen. Goed, het is en blijft een race over 24 uur, maar een start vanaf de pole geeft toch een goed gevoel. Deze pole is voor alle jongens in de States en in Sant’Agata. Aan beide kanten van de oceaan werd uitstekend samengewerkt en dit is hun beloning."

24H_Spa_2022_event_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS