Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H Dubai - Team WRT eindigt 1-3 bij BMW-debuut, Team GP Elite P7 overall, Larry ten Voorde winnaar 992-divisie! + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 16 januari 2023 10:04 • Print artikel

Een klinkende overwinning voor Team WRT en BMW van de Hankook 24H Dubai 2023! De Team WRT-BMW M4 GT3 (#7, Mohammed Saud Fahad Al Saud / Diego Menchaca / Jean-Baptiste Simmenauer / Jens Klingmann / Dries Vanthoor), vanaf het begin van de race koploper, kwam als winnaar uit de bus na een lange strijd met de Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Alfred Renauer / Robert Renauer) om de overwinning met slechts 31 seconden voorsprong veilig te stellen. Heel bijzonder zo’n kleine voorsprong, zeker als je je bedenkt dat de strijd eigenlijk gedurende de hele 24 uursrace voortduurde.

24H Dubai startveld onderweg

Bij het passeren van de finish voor de hoofdtribune, leidde de Herberth Porsche, die tijdens de laatste ronde van pitstops bewust te weinig had getankt om prioriteit te geven aan zijn Nr1-positie op het circuit. De WRT-BMW volgde met een achterstand van slechts 10 seconden en daarmee gingen de koplopers op weg naar de laatste 20 minuten van de race, waarin de BMW de eerste plaats toch nog wist te veroveren in de laatste 10 minuten. Dries Vanthoor wist heel knap na 621 ronden de #7 BMW M4 GT3 als eerste over de eindstreep te brengen op het 5,39 km lange Dubai Autodrome en stelde daarmee de overall overwinning veilig. Dit is de derde overwinning van Team WRT in Dubai, na vergelijkbare successen in 2016 en 2022. Het is bovendien de eerste algemene overwinning voor een BMW in de Hankook 24H DUBAI sinds de overwinning van ‘Need for Speed by Schubert Motorsport’ in 2011. Vanthoor en zijn Saoedi-Arabische teamgenoot Mohammed Saud Fahad Al Saud claimde ook hun tweede opeenvolgende persoonlijke overwinningen in de Hankook 24H DUBAI.

24H Dubai 2023 Podium 1 2 3
Het podium werd bezet door Daniel Allemann, Ralf Bohn, Alfred Renauer, Robert Renauer (P2-Porsche Herberth Motorsport), Mohammed Saud Fahad Al Saud, Diego Menchaca, Jean-Baptiste Simmenauer, Jens Klingmann, Dries Vanthoor (Team WRT Nr7-BMW) en Timothy Whale, Valentino Rossi, Sean Gelael, Max Hesse, Maxime Martin (Team WRT Nr46 BMW)

“De uitdaging was groot!” legde Team WRT-baas Vincent Vosse uit aan Joe Bradley van radiolemans.com. “We weten hoe moeilijk deze race kan zijn en uiteindelijk heb je een beetje geluk nodig, een goede strategie van het team en foutloos werk van de coureurs. Het was een geweldige race en we hebben tijdens deze race veel geleerd over de BMW M4 GT3. We missen nu een beetje slaap, maar we zullen een manier vinden om het te vieren!”

24H_Dubai_Porsche_Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R Nr91, Daniel Allemann, Ralf Bohn, Alfred Renauer, Robert Renauer
Nr91-Porsche Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R Nr91, Daniel Allemann, Ralf Bohn, Alfred Renauer, Robert Renauer

De tweede plaats overall voor Herberth Motorsport komende vanaf de dertiende plaats op de startgrid, betekent een terugkeer naar zijn topvorm voor de winnaar van de Hankook 24H DUBAI 2017, na een moeilijk seizoen 2022. De derde plaats ging ondertussen naar de tweede Team WRT-BMW M4 GT3 (#46, Timothy Whale / Valentino Rossi / Sean Gelael / Max Hesse / Maxime Martin), ondanks een bijna-ongeval vanwege de hindernissen in bocht vijf tijdens de openingsfase van de race. Het resultaat levert MotoGP-legende Valentino Rossi een eerste regelrechte podiumplaats op bij zijn debuut als BMW M-fabrieksrijder.

24H Dubai BMW M4 GT3 Valentino Rossi Team WRT
P3 voor de Nr46-BMW M4 GT3 van Valentino Rossi (Team WRT)

Op minder dan twee minuten van de Top-3 reed de Grove Racing-Porsche 911 GT3 R (#10, Earl Bamber / Brenton Grove / Stephen Grove / Anton De Pasquale) een indrukwekkende run naar de 4e plaats algemeen tijdens het evenementdebuut van de tweevoudige 24 uur van Le Mans-winnaar, Earl Bamber.

24H Dubai 2023 Audi R8 Haas Nr21
Nr21-HAAS RT Audi R8 LMS GT3 EVO II met Maxime Soulet, Mathieu Detry, Olivier Bertels, Benjamin Mazatis en Frédéric Vervisch

De HAAS RT Audi R8 LMS GT3 EVO II (#21, Maxime Soulet / Mathieu Detry / Olivier Bertels / Benjamin Mazatis / Frédéric Vervisch) rondde de Top-5 af na een sensationele comebackrit. Het team van Antigua en Barbuda startte als 43e na het missen van een van de vier kwalificatiesessies van 15 minuten van het evenement, en leidde zelfs de race overall in de openingsfase. Uiteindelijk verloren ze tijd vanwege een lekke band en een botsing in bocht 16 tijdens de nacht.

24H Dubai 2023 Team GP-Elite-Porsche 911 GT3 R Nr32 Lucas Groeneveld, Jesse van Kuijk, Daan van Kuijk, Thierry Vermeulen
Puike prestatie met P7-overall van de Nr32-Team GP-Elite-Porsche 911 GT3 R met Lucas Groeneveld, Jesse van Kuijk, Daan van Kuijk en Thierry Vermeulen

De tweede Porsche 911 GT3 R (#92, Jason Hart / Elliot Skeer / Adam Adelson / Seth Lucas) van Herberth Motorsport sloot een sterk weekend voor het Beierse team af, met een probleemloze 6e plaats algemeen. Hiermee stelde Herberth Motorsport een 1-2 finish in de GT3 PRO-AM-categorie veilig. Twee plaatsen verder op de weg beëindigde de Heart of Racing by SPS Mercedes-AMG GT3 (#27, Ian James / Gray Newell / Roman De Angelis / Ross Gunn) een metronomische run om het GT3 PRO-AM-podium te veroveren. De Team GP-Elite-Porsche 911 GT3 R (#32, Lucas Groeneveld / Jesse van Kuijk / Daan van Kuijk / Thierry Vermeulen), behaalde een sterke 7e plaats in het algemeen klassement. Een puike prestatie als je je bedenkt dat de Max van Splunteren kort voor de start van de race werd vervangen door Thierry Vermeulen.

24H Dubai 2023 Mercedes Nr85
De Nr85-CP Racing-Mercedes-AMG GT3 met Charles Putman, Charles Espenlaub, Joe Foster, Philip Quaife en Shane Lewis

De CP Racing-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Philip Quaife / Shane Lewis) reed een typische foutloze run en eindigde als 9e algemeen en claimde de GT3-AM-overwinning. Na zijn overwinning op de Hankook 12H KUWAIT van afgelopen december, heeft de regerend winnaar van de Continents GT Trophy nu zijn plaats aan de top van de nieuwe Middle East Trophy van Creventic, die volgend weekend tijdens de Hankook 6H ABU DHABI zal worden beslist.

24H Dubai 2023 McLaren Nr76
De fraaie 7TSIX-McLaren 720S GT3 met nummer 76 van James Cottingham, Andrew Gilbert, Fran Rueda, Matúš Výboh

Nadat de 7TSIX McLaren 720S GT3 (#76, James Cottingham / Andrew Gilbert / Fran Rueda / Matúš Výboh) op zaterdagochtend heel vroeg problemen met de ophanging en dempers had verholpen, wist hij de achtervolging in te zetten op de CP Racing-Mercedes, die een probleem had met de turbocompressor. De debutant in de 24H-serie legde desondanks voldoende raceafstand af om als derde te worden geklasseerd op het GT3-AM-klassepodium achter de Saalocin by Kox Racing-Porsche 911 GT3 R (#48, Nico Pronk / Stéphane Kox / Dennis Retera / Peter Kox / Tom Boonen). Het team van Peter Kox kende tegenslag omdat ze bijna een uur verloren in het begin van de race aan een versnellingsbakwissel.

24H_Dubai_2023_Tribune_startopstelling

Regerend European GT Trophy-winnaar Phoenix Racing (#1, Michael Doppelmayr / Pierre Kaffer / Elia Erhart / Christer Jöns) voltooide een indrukwekkende herstelrit om daarmee toch nog in de Top-10 van het algemeen klassement te eindigen. De Audi R8 LMS GT3 EVO II verdween na vier uur racen al uit de Top-40 na een aanrijding in bocht vijf met de Speed Lover-Porsche 911 GT3 Cup (#979, Simon Balcaen / Steven Palette / Philippe Wils / Chris Maes). Beiden konden na reparaties verder, hoewel schade aan de radiateur en de ophanging van de Porsche, uiteindelijk voor een uur tijdsverlies zorgde.

24H_Dubai_2023_Mercedes_pitstop Nr777
Pitstop voor pole-sitter Nr777-Al Manar Racing by HRT Mercedes-AMG GT3 van Luca Stolz, Fabian Schiller, Axcil Jefferies en Martin Konrad

De pole-sitter Al Manar Racing by HRT Mercedes-AMG GT3 (#777, Luca Stolz / Fabian Schiller / Axcil Jefferies / Martin Konrad) en de op de eerste rij startende 'zusterauto' van Abu Dhabi Racing by HRT Mercedes-AMG GT3 (#4, Hubert) Haupt / Khaled Al Qubaisi / Sébastien Baud / Jules Gounon) behoorden tot de meest spraakmakende uitvallers van het evenement. De #4 Mercedes had tijdens het vijfde uur een zware aanrijding met de vangrails, waarbij de impact een steekvlam veroorzaakte. Niet lang daarna werd de #777 Al Manar Racing-Mercedes door een defect aan de eindophanging ook voor de halve afstand uitgeschakeld.

24H Dubai 2023 Nr962 Porsche Larry Ten Voorde winnaar 992-divisie
FACH AUTO TECH sloot een fantastisch weekend in de VAE af met eerste plaats voor hun Nr962-Porsche bemand door Larry ten Voorde, Alexander Schwarzer, Gabriele Rindone, Matthias Hoffsümmer en Huub van Eijndhoven

Het team van FACH AUTO TECH sloot een fantastisch weekend in de VAE af met eerste plaats voor hun #962-Porsche bemand door Larry ten Voorde / Alexander Schwarzer / Gabriele Rindone / Matthias Hoffsümmer / Huub van Eijndhoven en een tweede plaats voor hun #961 met Peter Hegglin / Jan Klingelnberg / Christof Langer / Alexander Fach / Christopher Zöchling in de 992-klasse. Het duo van de Porsche 911 GT3 Cups van het Zwitserse team was zo snel dat het tweetal nog steeds volop streed om de leiding in de laatste drie uur en ze uiteindelijk slechts een paar ronden eindigden verwijderd bleven van een eindklassering in de overall-Top-10.

24H_Dubai_2023_Porsche

2015 24H SERIES Algemeen kampioen Duel Racing by Toro Verde (#995, Ramzi Moutran / Nabil Moutran / Sami Moutran / Philip Keen) keerde met succes terug naar de 992-klasse met een derde plaats voor vroege leider Willi Motorsport by Ebimotors (#955, Fabrizio Broggi / Sergiu Nicolae / Sabino de Castro), waarbij laatstgenoemde 's nachts tijd verloor door een kapotte ophanging linksvoor. Achter het leidende kwartet was Huber Racing (#925, Stefan Aust / Hans Wehrmann / Klaus Rader / Steffen Görig / Nico Menzel) de hoogstgeplaatste van de 992-AM deelnemers na een race-lange strijd met de QMMF door HRT Thuraya Qatar Porsche 911 GT3 Cup (#929, Abdulla Ali Al Khelaifi / Ghanim Al Ali / Ibrahim Al Abdulghani / Julian Hanses).

HRT Performance's tweede 'Qatar Motor and Motorcycle'-inschrijving (#930, Abdullah Al-Abbasi / Ibrahim Al-Mannai / Abdulaziz Al Jabri / Daniel Roos) behoorde in de vroege stadia ook tot de koplopers van de 992-AM, hoewel de Porsche uiteindelijk uitviel na een onzachte aanraking met de vangrails in bocht 14 op zondagochtend.

24H_Dubai_2023_KTM_Oxbow
De KTM X-BOW GTX met nummer 714 van Daniel Drexel, Leo Pichler, Kris Rosenberger, Bob Bau en Ernst Kirchmayr

De meer dan racende KTM X-BOW GTX (#714, Daniel Drexel / Leo Pichler / Kris Rosenberger / Bob Bau / Ernst Kirchmayr) boekte vertrokken vanaf pole position een indrukwekkende overwinning in de GTX-divisie, ondanks een klein probleem met de achterkant van de KTM. Hij eindigde voor de vóór de eerste van twee Vortex V8-machines van de #701 met Philippe Bonneel / Philippe Gruau / Lionel Amrouche / Tom Pieri). Het Franse Vortex leek op koers voor een dubbel podium totdat een brand in de motorruimte de zusterauto #702 met Philippe Fertoret / Lucas Sugliano / Nicolas Nobs / Miguel Moiola op het circuit tot stilstand moest brengen. Aanzienlijke schade aan de vlam gevatte achterklep betekende dat de 702 Vortex niet verder kon.

De ROFGO met Dragon Racing-Mercedes-AMG GT4 (#408, Roald Goethe / Oliver Goethe / Benjamin Goethe / Stuart Hall / Jordan Grogor) bezorgde het UAE-team zijn vijfde klasseoverwinning in de Hankook 24H DUBAI, zij het na twee gerelateerde aanrijdingen in bocht 16 tijdens de nacht. Nadat de Dragon Racing-Mercedes door de #46 Team WRT BMW M4 in een spin was gedwongen, maakte hij vervolgens zwaar contact met de #227-Team Sorg Rennsport-Porsche 718 Cayman GT4 CS van Benito Tagle / Christoph Krombach / Daniel Gregor / Patrik Grütter). Dit kostte het team bijna een uur aan reparatietijd in de pits.

24H_Dubai_eeuwige_rivalen_Porsche_vs_Mercedes

Achter Dragon Racing verzekerde Simpson Motorsport (#438, James Kell / Cameron McLeod / Keith Kassulke / David Holloway / Vasily Vladykin) zijn gloednieuwe tweede generatie BMW M4 GT4 van het eerste podium in de klasse. Century Motorsport (#429, Michael Johnston / Christopher Salkeld / Carl Cavers / Lewis Plato), eveneens met de nieuwe BMW, werd derde na tijdverlies door drie afzonderlijke botsingen op het circuit. In een bijzonder bittere klap viel de zuster RHC Jorgensen-Strom by Century BMW M4 GT4 (#450, Daren Jorgensen / Brett Strom / Nathan Freke / Jeroen Bleekemolen) in dezelfde ronde uit met een kapot subframe. Pech dus voor Bleekemolen, die nog niet zo lang geleden om de eindoverwinning streed maar nu een ietwat anoniem raceweekend meemaakte.

24H_Dubai_Audi_TCR_klassewinnaar
De winnaar van de TCR-divisie: de Nr188-AC Motorsport-Audi RS3 LMS met Stéphane Perrin, Yannick Mettler, Miklas Born en Sam Dejonghe

Na twee defecte aandrijfassen in de training bleek een conservatieve afstelling van de AC Motorsport-Audi RS3 LMS (#188, Stéphane Perrin / Yannick Mettler / Miklas Born / Sam Dejonghe) uiteindelijk de sleutel tot de tweede overwinning van het Belgische team in de TCR-klasse en hun eerste sinds 2020. Alsof de terugkerende motor- en versnellingsbakproblemen niet genoeg waren, kregen beide Wolf-Power Racing Audi RS 3 LMS' ook nog te maken met botsingen op het circuit op weg naar de 2e (#117, Marcus Menden / Marlon Menden / Rob Huff / Peter Posavac) en 3e (#121, Jasmin Preisig / Ivars Vallers / Calle Bergman / Andreas Höfler) plaats in de TCR-divisie. Eerstgenoemde kwam 's nachts in contact met een GT3-koploper, terwijl laatstgenoemde, die ook meerdere kapotte aandrijfassen moest vervangen, zondagochtend vroeg in de bocht 14 naast de baan belandde na een ontmoeting met de HRT Performance Porsche 911 GT3 Cup ( #931, Holger Harmsen / Fidel Leib / Mikaeel Pitamber / Gregg Gorski).

Team Sorg Rennsport, winnaar van de TCX-klasse, splitste het tweetal en behaalde een zuurverdiende 3e plaats op het algemene TCE-podium, ondanks het incident met Dragon Racing in bocht 16 tijdens de nacht. De 700 Miles-Volkswagen Golf GTi (#106, Thierry Chkondali / Marc Girard / Michel Sallenbach / Jordan Mougenot / Fabian Duffieux) vocht zich ondertussen terug naar voren, na een volledige motor- en versnellingsbakwissel en problemen met de stoelbevestiging. Ze wisten knap als 5e in TCR te eindigen, net voor de tweede AC Motorsport Audi RS3 LMS (#199, Andy Yan / Tommy Ku / David Lau / Shaun Thong). De laatste werd uiteindelijk als 5e geklasseerd in TCE, ondanks dat ze maar liefst 8 uur tijdverlies opliepen door een volledige motorwissel.

24H_Dubai_2023_vuurwerk

De baanactie van de Creventic enduranceraces in de Verenigde Arabische Emiraten gaat volgende week al verder met de derde Hankook 6H ABU DHABI, die op 21-22 januari wordt verreden op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Daarna is het even wachten opde volgende wedstrijd op de kalender. Op 25-26 maart reist de 24H SERIES powered by Hankook naar het Autodromo Internazionale del Mugello in Italië voor zijn eerste Europese race van het jaar, de Hankook 12H MUGELLO. Meer details over de kalender van de 24H SERIES 2023 en de standen in het kampioenschap zijn te vinden op 24hseries.com.

24H_Dubai_2023_header

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS