Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H Dubai - Eerste startrij voor Haupt Racing Team na nachtelijke kwalificatie; Team GP Elite op P9 overall!

Uitgegeven door Peter Vader • 14 januari 2023 07:17 • Print artikel

DUBAI - Het Haupt Racing Team heeft de eerste startrij bemachtigd voor de 18e editie van de Hankook 24H DUBAI. Het Duitse team heeft een samenwerkingsverband met Al Manar Racing by HRT uit Oman, waarmee de pole position werd veiliggesteld voor zuster Abu Dhabi Racing by HRT Mercedes met minder dan drie tienden van een seconde. De kwalificatie voor de Hankook 24H DUBAI werd opgesplitst in vier sessies van 15 minuten, waarbij het gemiddelde van de beste ronden van elk team in elke sessie werd gebruikt om hun startplaats toe te wijzen. Het evenement van dit weekend heeft echter een herzien format, met twee sessies van 15 minuten in de middag en nog eens twee sessies, georganiseerd na de officiële avondtraining. De Al Manar Racing by HRT Mercedes-AMG GT3 (#777, Luca Stolz / Fabian Schiller / Axcil Jefferies / Martin Konrad) was vanaf het begin één van de gangmakers met hun snelste tijd in Q1. Op weg naar de laatste sessie van de dag was de #777 Mercedes net iets meer dan een tiende langzamer dan de Abu Dhabi Racing by HRT Mercedes-AMG GT3 (#4, Hubert Haupt / Khaled Al Qubaisi / Sébastien Baud / Jules Gounon). Een voorsprong die, ondanks een opeenvolging van snelle ronden van laatstgenoemde, net genoeg bleek te zijn voor het Omaans-Duitse team om zijn eerste regelrechte pole position in de 24H SERIES veilig te stellen.

24H Dubai 2023 Pole position


Al Manar Racing by HRT is het vierde verschillende team dat in evenveel jaren de pole position veiligstelt bij de Hankook 24H DUBAI. Op de eerste rij staan ondertussen drie eerdere regelrechte evenementwinnaars, met dank aan Khaled Al Qubaisi (winnaar in 2012, 2013 en 2020), Hubert Haupt (2015, 2018 en 2020) en Axcil Jefferies (2021 en 2022). “Het is een geweldige teamjob van iedereen om een 1-2 te hebben. Het is fantastisch!" legde een juichende Axcil Jefferies uit aan Joe Bradley van radiolemans.com. “Op onze auto hebben we alle vier goed werk geleverd door hem schoon te houden. Nu moeten we morgen gewoon doorkomen.” Gevraagd hoeveel Al Manar Racing-hoofdstuk Al Faisal Al Zubair dit weekend zou worden gemist omdat hij zich wegens ziekte helaas moest terugtrekken uit het evenement, vervolgde Jefferies: "Het is jammer dat we Faisal niet bij ons konden hebben, maar we gaan om ons best te doen om hem trots te maken.”

24H Dubai 2023 kwalificatie BMW

Achter de HRT op de eerste rij start de Porsche 911 GT3 R van 24H SERIES-nieuwkomer Pure Rxcing (#911, Sven Müller / Aliaksandr Malykhin / Joel Sturm / Harry King), die tijdens Q1 de snelste ronde neerzette, als derde voor de eerste van twee Team WRT BMW M4 GT3's (#7, Mohammed Saud Fahad Al Saud / Diego Menchaca / Jean-Baptiste Simmenauer / Jens Klingmann / Dries Vanthoor). Zowel Al Saud als Vanthoor gaan de race in als verdedigende winnaars van de Hankook 24H DUBAI.

BMW_Valentino_Rossi 24H Dubai 2023
Valentino Rossi

Valentino Rossi, negenvoudig wereldkampioen motorrijden, maakt dit weekend zijn debuut in de 24H SERIES als officiële BMW M-fabrieksrijder aan boord van de tweede Team WRT BMW (#46, Timothy Whale / Valentino Rossi / Sean Gelael / Max Hesse / Maxime Martin), en start als 8e.

Het Australische Grove Racing (#10, Earl Bamber / Brenton Grove / Stephen Grove / Anton De Pasquale) herstelde zich van een zware Q1 en bezegelde de 5e plaats op de grid, waarbij de Porsche 911 GT3 R slechts 0,009 seconden verwijderd was van de tweede startrij. Achter de Tresor Attempto Racing Audi R8 LMS GT3 EVO II (#99, Alex Arkin Aka / Finlay Hutchison / Andrey Mukovoz / Dylan Pereira), the Heart of Racing by SPS Mercedes-AMG GT3 (#27, Ian James / Gray Newell / Roman De Angelis / Ross Gunn) was de snelste van de GT3 PRO-AM deelnemers. Roman De Angelis zette zelfs de snelste ronde neer van alle sessies op het 5,39 km lange Dubai Autodrome met een tijd van 1:59,313.

24H Dubai 2023 GP_Elite
Nr32 Team GP-Elite Porsche 911 GT3 R met Lucas Groeneveld, Jesse van Kuijk, Daan van Kuijk en Thierry Vermeulen

De Team GP-Elite Porsche 911 GT3 R (#32, Lucas Groeneveld / Jesse van Kuijk / Daan van Kuijk / Thierry Vermeulen) en de terugkerende Visiom Ferrari 488 GT3 (#2, Jean-Paul Pagny / Romain Iannetta / Jean-Bernard Bouvet / Christophe Tinseau / Dino Lunardi) completeren de overall top 10 op de grid. Team GP Elite staat te trappelen om te gaan racen na hun uitstekende P9 in de kwalificatie: "We hebben 24 uur actie voor de boeg, dus alles is mogelijk!" Thierry Vermeulen zal komend weekend deelnemen aan de Hankook 24H DUBAI voor Team GP-Elite, in plaats van de geblesseerde Max Van Splunteren. Vermeulen, die als tweede eindigde in de 992-Pro met Team GP-Elite, zal samen met Jesse en Daan van Kuijk en Lucas Groeneveld in de #32 Team GP-Elite Porsche 911 GT3 R rijden. Hij nam al eens eerder deel met de 992-generatie Porsche GT3 Cup met Team GP-Elite, RABDAN Motorsport en Red Camel-Jordans.nl, maar dit weekend zal de jonge Nederlandse coureur voor het eerst racen met een Porsche 911 GT3 R in de 24H-SERIE. "Allereerst wil ik Max Van Splunteren een spoedig herstel wensen", meldt Vermeulen uit in een officieel statement. “Ik ben GP-Elite en de andere coureurs dankbaar dat ze me deze kans hebben gegeven en me deze kans hebben toevertrouwd. We hebben de kwalificatie al achter de rug, dus nu gaat het erom ons aan te passen aan de auto en het circuit. We beginnen overall aan P9, wat volgens mij een geweldige prestatie is, gezien alles. Ik kijk erg uit naar mijn eerste 24-uursrace in een GT3 Porsche R.” Helaas kan Max (Van Splunteren, red.) zaterdag dus niet racen vanwege een blessure. Thierry Vermeulen was gelukkig ter plaatse en kon bijspringen en hij komt nu het team versterken. We wensen je een spoedig herstel Max!"

Team GP_Elite_Porsche_24Dubai_2023

Landgenoot Jaap van Lagen is ondertussen de aanvoerder van de andere, volledig Nederlandse rijdersline-up van de Mercedes van MP Motorsport, winnaar van de GT3-Pro/Am-klasse in 2022, naast Henk en Daniel de Jong en Bert de Heus. Gezien de ervaring met de Dubai-klassieker kon de Mercedes van MP Motorsport wel eens heel ver komen, zondagmiddag weten we het.

24H Dubai 2023 Kwalificatie_MP_Motorsport_Jaap_van_Lagen

De Mercedes-AMG GT3 van regerend Continents Trophy-winnaar CP Racing (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Philip Quaife / Shane Lewis) start als 18e, vier plaatsen achter de McLaren 720S GT3 van de snelste GT3-AM-deelnemer, 7TSIX (#76, James Cottingham / Andrew Gilbert / Fran Rueda / Matúš Výboh). CP Racing heeft de Hankook 12H KUWAIT van december ronduit gewonnen en wil zijn voorsprong in de nieuwe Middle East Trophy van CREVENTIC graag uitbreiden.

Nachttraining Porsche 24H Dubai 2023

Regerend European Trophy GT-winnaar Phoenix Racing (#1, Michael Doppelmayr / Pierre Kaffer / Elia Erhart / Christer Jöns) start eveneens in het middenmoot als 15e na een moeizame openingskwalificatiesessie. Dit ondanks dat Pierre Kaffer de snelste algemene ronde van Q2 neerzette.

Een sterke start van de kwalificatie liep helaas op niets uit voor serie-nieuwkomer HAAS RT (#21, Maxime Soulet / Mathieu Detry / Olivier Bertels / Benjamin Mazatis / Frédéric Vervisch). De Audi R8 LMS GT3 EVO II noteerde de zesde snelste rondetijd in Q1, maar kon de kwalificatie niet afmaken na een motorprobleem tijdens Night Practice.

Vanmiddag om 15:00u gaat de Hankook 24H Dubai 2023 van start, dat betekent dat je vanaf 12:00u Nederlandse tijd de wedstrijd op de livestream kunt volgen.

24H Dubai 2023 1

24H Dubai 2023 2

24H Dubai 2023 3

24H Dubai 2023 4

24H Dubai 2023 5

24H Dubai 2023 6

24H Dubai 2023 7

24H_Dubai_2023_header

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS