Formule 1

"Ayrton Senna is als Max Verstappen voor Nederland maar dan nog meer"

Uitgegeven door Bart • 4 december 2023 11:43

Felipe Drugovich moet flink geduld hebben op een echte kans in de Formule 1. De Braziliaan kroonde zich vorig jaar met MP Motorsport tot kampioen in de F2 en is sindsdien reservecoureur bij Aston Martin. Ook in 2024 zal hij die rol vervullen. Drugovich hoopt maar wat graag in de voetsporen te treden van zijn illustere landgenoot Ayrton Senna. Op de website van de F1 geeft de Braziliaan een inkijkje in de heldenstatus van de drievoudig wereldkampioen.

Ayrton Senna


"Het is moeilijk te zeggen waarom Brazilianen zo veel van motorsport houden", zegt Drugovich op de website van de F1. "Ik denk dat het in meerdere fases gaat. Na Senna had het hele land zo veel passie voor de sport en mensen bleven jarenlang kijken. BraziliŽ is een zeer gepassioneerd land. Mijn hele familie was enorm fan van hem. Ze hebben helmen en andere dingen van hem in huis. Zijn kleuren zie je overal. Het geel en groen met een blauwe streep, dan is het van hem. Hij is zo'n icoon geworden dat je die kleuren overal ziet."

"Senna heeft een grote invloed op mij gehad toen ik opgroeide", vervolgt Drugovich. "Ik heb hem nooit zelf zien rijden, maar je hoort zo veel verhalen en ziet documentaires. Daar kun je veel van leren en je probeert een gevoel te krijgen van hoe het toen moet zijn geweest. Er zijn veel mensen in de F1 die ooit met hem gewerkt hebben. Ik luister graag naar de verhalen van toen. Bijvoorbeeld van Martin Whitmarsh die nu bij Aston Martin werkt. Zijn eerste twee rijders in de Formule 1 waren Alain Prost en Ayrton Senna. Hij heeft me mooie verhalen verteld."

"En ik heb al veel te veel hoogtepunten van hem teruggekeken, dus dat doe ik niet meer. Er is een tijd geweest dat ik alles keek. Ik wilde zo veel mogelijk absorberen om van te leren. Senna is voor BraziliŽ wat Max Verstappen nu voor Nederland is, maar dan nog meer. Natuurlijk weet de nieuwe generaties fans niet zo veel meer van Senna, maar destijds was hij de enige sportheld naast Pele. Dat waren de grootsten in BraziliŽ. Senna was uniek en hij ging altijd goed met de fans om. Daar heeft hij veel respect mee afgedwongen."

"Het is mijn ultieme doel om ooit in zijn voetstappen te treden en ook op de grid te staan. Dat zou geweldig zijn. De mensen in BraziliŽ hebben de periode met Senna gehad en hebben veel passie voor de sport. Ze missen nu alleen een Braziliaanse coureur in de Formule 1. Ik voel die druk op mijn schouder, maar op een goede manier. De mensen willen dat ik BraziliŽ ga vertegenwoordigen en hopelijk kan ik dat ooit voor elkaar krijgen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS