Karting • Karting Diversen

Kas Haverkort kende geen druk en reed snaarstrak naar titel in de DKM! "Ik ben superblij!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 oktober 2017 19:41 • Print artikel

LONATO – Zijn enorme talent is al jarenlang bekend. Zondag bewees karter Kas Haverkort maar weer eens dat hij die status niet voor niets heeft. De dertienjarige coureur uit Hardenberg kraakte niet onder de druk, hield zijn concurrent in bedwang en werd in het Italiaanse Lonato kampioen in het hoog aangeschreven Deutsche Kart Meisterschaft (DKM) de OK Junior-klasse!

Kas Haverkort DKM kampioen OK Junior

“Ik ben superblij!”, zei Kas uitgelaten na de races. De topcoureur van Keijzer Racing had in een heel sterk deelnemersveld dan toch maar mooi de titel gepakt. En hoe! Toen het moest stond hij er. “Het was super, ik wist in de laatste ronde dat ik kampioen was. Hugo Sasse, mijn concurrent, zat achter me. Hij kon op dat moment alleen nog kampioen worden als ik zou uitvallen en hij zou winnen.”

Dat gebeurde niet. Kas kwam in de finale als tweede, maar ver vóór Sasse over de finish en kon zo weer een (prestigieuze) titel bijschrijven op zijn toch al imposante palmares. Dat hij in Lonato sterk zou zijn, lag niet alleen voor de hand (want Kas rijdt vrijwel altijd heel sterk; hij eindigde in alle DKM-ronden in de top drie, op die in Ampfing na). Ook in de vrije trainingen zag het er al goed uit qua rondetijden.

Om zijn intenties nog eens extra te onderstrepen, pakte hij de poleposition in de kwalificatie die hem vijf punten extra voor het kampioenschap opleverden. Dat had de CRG-rijder ook nodig, want de marge tussen hem en Sasse was voorafgaand aan het weekeinde slechts één punt in Kas’ voordeel.

De heats, waarin ook punten waren te verdienen, gingen vervolgens redelijk. “In de eerste heat nam ik geen risico, er waren wat gastrijders. Maar ik wilde per se voor mijn titelconcurrent Hugo Sasse finishen. Hij had geluk dat er een paar rijders waren wegvallen waardoor hij steeg in het klassement. Ik moest er vooral voor zorgen dat ik niet crashte, ik nam dus niet te veel risico.” Uiteindelijk lag Haverkort na de heats voor Sasse en kon zo nog meer punten bijschreven ten opzichte van zijn concurrent.

In natte omstandigheden begon Kas aan de allesbeslissende finaledag. Die begon uiteraard met de prefinale en daarin werd Kas vijfde. Daarna ging de finale heel goed. “Ik won direct twee plekken en zo lag ik dus derde. In ronde zeven haalde ik ook de nummer twee in.” Kas dacht: “Ik ga niet alle risico’s nemen, nu ben ik kampioen”. Zodoende kwam hij als tweede over de finish en was de titel een feit. “Het team had goed voor elkaar. We hebben geen technische problemen gehad. Niet op een droge baan, niet op een natte baan. We hebben alles meegemaakt dit weekend.”

Kas Haverkort en teambaas Willemjan Keijzer

Dat Kas kampioen werd zegt alles over zijn doorzettingsvermogen en zijn killersmentaliteit. Voor de vorige ronde in Wackersdorf had de sympathieke Overijsselaar nog een behoorlijke achterstand op Sasse. Maar op die baan begon zijn ongekende inhaalrace. Hij won er alles en deelde zo een mokerslag uit aan zijn Duitse tegenstrever. Hoe hij dat had klaargespeeld? “Ik ga gewoon rijden. Ik heb nooit last van druk.” Het mooiste van alles: Kas ging met één punt voorsprong naar Lonato.

Daar stond hij zondag na afloop met de mooiste beker van allemaal in zijn handen. Maar de kampioenstrofee was niet alles. Hij won ook een gratis inschrijving voor het DKM van volgend seizoen en een Formule 4-simulatortest. “Wat een superseizoen in het DKM!”

Kas Haverkort bedankt zijn team Keijzer Racing, Willemjan Keijzer, zijn monteur Tom Stevens, zijn sponsors, zijn ouders en familie en alle mensen die hem gesteund hebben dit jaar. KVS voor de motoren en CRG voor het chassis.

Kas Haverkort wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door:

Vrieling adviesgroep
Aveco
Inno Air
M&L Techniek
Auto Combi
Webstores
Alfabet Reclame
Haverkort Eten & Drinken
Kendis
Habe Afbouw
Xeramic

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS