Karting • Karting Diversen

Kas Haverkort na overwinning in DKM op Kerpen vol vertrouwen naar EK op de kartbaan van Fernando Alonso

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juni 2017 14:40 • Print artikel

Kas Haverkort is bezig aan een sterk seizoen. Dat bewijst de snelle karter uit Overijssel, die zich nadrukkelijk meldt in de voorhoede van de internationale karttop. Momenteel bereidt Kas zich voor op de race voor het Europees kampioenschap van het CIK-FIA. Voor het eerst wordt er een ronde voor het CIK FIA European Championship karting verreden op het kartcircuit van Formule 1-coureur Fernando Alonso. De tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 opende in 2015 een gloednieuwe kartbaan nabij zijn woonplaats Oviedo. Aanstaand weekend is het vuurdoop voor de mondiale karttop. Ook Haverkort kijkt er naar uit: "Het is wel bijzonder, dat we nu een race hebben op de kartbaan van Fernando Alonso. Hij heeft in de lay-out van dat circuit enkele van de meest uitdagende bochten ter wereld combineert zoals de laatste bocht van Valencia en de Esses van het Formule 1-circuit van Suzuka. Ook heeft Alonso een museum van zijn Formule 1-auto's, dat ga ik ook bezoeken", zei Kas aan de vooravond van zijn EK in Spanje.

Kas Haverkort


Buiten de races van Europees kampioenschap ligt de focus van Kas Haverkort en zijn team Keijzer Racing op het DKM. En ook daarin is hij succesvol. Tijdens het altijd sterk bezette DKM bewees karter Kas Haverkort maar weer eens wat voor groot talent hij is. De dertienjarige inwoner van Rheezerveen werd tweede en eerste in de finales van de tweede ronde van het kampioenschap in de OK Junior-klasse. Zijn winst in de tweede finale op het circuit van Kerpen betekende voor Kas de eerste zege in het kampioenschap dit seizoen.

“Het ging heel goed”, zei Kas triomfantelijk na afloop. Die uitspraak was natuurlijk een understatement van jewelste. Want winnen in het Duits kampioenschap is bepaald geen sinecure. Sinds jaar en dag is het sterk bezet met toppers die ook het Europees kampioenschap domineren. Dat Kas er dan in slaagt te winnen, zegt veel over zijn niveau.

“Ik ben heel erg tevreden. Ik ken het circuit natuurlijk erg goed. Daarom had ik wel gedacht in de top drie te kunnen rijden. Ja, het gaat wel goed dit seizoen. Ik heb wel een paar keer pech gehad, maar ik leer steeds meer, zoals in het EK en de DKM. Het is steeds zoveel inhalen. Ik merk dat ik er steeds beter in word.”

Al tijdens de vrije trainingen kreeg Kas een goede indicatie van zijn mogelijkheden op de Erftlandring, de baan waar Formule 1-grootheden als Michael Schumacher en Sebastian Vettel het racen leerden. De sympathieke Overijsselnaar was direct één van de snelsten van het veld. “Daardoor had ik wel verwacht voorin te kwalificeren”, zei Kas. Hij eindigde twee keer als eerste. “Toen wist ik dat het met de snelheid wel goed zat.”

Gestart vanaf poleposition greep Kas direct de leiding tijdens de eerste finale. Rondenlang lag hij aan kop en leek er voor hem geen vuiltje aan de lucht. “Maar ik had een foutje gemaakt met de afstelling van de carburateur. Ik had hem te strak staan. In het begin van de race ging het wel goed. In de laatste vier ronden ging het minder en werd ik nog ingehaald. Dat was wel jammer.”

Tijdens de tweede finale had Kas een wat mindere start. Hij zakte terug van de poleposition naar de vijfde plaats. Maar hij weigderde op te geven en toonde dat hij inderdaad veel geleerd heeft voor wat betreft het inhalen. Het betekende knokken, strijden, maar aan het einde van de race kwam hij heel knap toch als eerste voorbij de zwart-witgeblokte vlag. “Ik was wel heel blij”, zei hij. “Mooi dat ik toch nog heb gewonnen.”

Andermaal een bewijs dat een karter nooit moet opgeven voordat de finishvlag is gevallen. Met die mentaliteit hoopt hij ook komend weekeinde ver te komen. Dan rijdt Kas op het Fernando Alonso Karting Circuit in Noord-Spanje de tweede ronde van het Europees kampioenschap OK Junior. Hij vertrok maandag al. Kas geniet ervan. “Het is er lekker warm en het vele reizen voor mijn sport vind ik leuk.”

Voor Kas wordt het een nieuwe ervaring op het Alonso-circuit te racen aangezien hij er nog niet eerder was. “Ik moet even kijken hoe het gaat. Er is me verteld dat de baan heel veel kerbstones heeft. Het zou een ruig circuit met veel bochten waar je kunt aanvallen moeten zijn. Ik hoop in ieder geval in de top vijf te kunnen eindigen!”

Website Kas Haverkort

Facebook Kas Haverkort

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS