Formule 1

Hoog politiek machtspel binnen de F1 op de spits gedreven: Wie grijpt de macht?

Uitgegeven door Daniël Brouwer • 22 februari 2013 14:52

Het zijn moeilijke tijden in wereld van de Formule 1. De wereldwijde crisis laat ook binnen de F1 haar sporen na: teams die de eindjes aan elkaar moeten knopen en daarnaast twee machtige organisaties die het politieke steekspel proberen te bepalen. Aan de ene kant staat de FIA met president Jean Todt aan het hoofd, en aan de andere zijde de FOM van Bernie Ecclestone.

In de afgelopen weken vonden er verschillende ontmoetingen plaats tussen de Britse Formule 1-baas en de -teams om zo een Concorde overeenkomst voor de toekomst rond te breien. Hoewel Ecclestone de financiële overeenkomsten met alle teams getekend heeft, ontbreken nog steeds de handtekeningen op het cruciale pact tussen de teams, de commerciële rechtenhouder en de FIA.

Op dit moment, zonder Concorde Agreement, staat de FIA volledig vrij de regels en voorschriften te veranderen en te dicteren, terwijl ze nog steeds het inschrijfgeld van de teams verzamelen. Zonder de overeenkomst ondertekend en verzegeld door de drie belanghebbende partijen, zou het op een goed moment zelfs in zijn voordeel kunnen werken. De greep naar de macht van de 82-jarige Brit lijkt misschien bedreigd te worden door de juridische implicaties van de Gribkowsky corruptieschandaal, maar op dit moment - zonder Concorde op de plaats - is hij misschien wel de enige die het hele circus naadloos werkend kan houden.

Alle partijen hebben belang bij de definitieve versie van het verdrag, aangezien dan alle afspraken op financieel en sportief gebied voor de komende jaren vast staan. Toch wil geen enkele partij veel water bij de wijn doen, wat leidt tot een ingewikkelde situatie. Jean Todt en Bernie Ecclestone gaan op korte termijn opnieuw om de tafel om de situatie te bespreken en hopelijk helderheid kunnen scheppen.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS