Formule 1

McLaren F1 doet verzoek bij Mercedes voor motoren: "De waarheid is dat we meer..."

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 16 maart 2017 16:32 • Print artikel

McLaren-Honda zit in een crisis. Tijdens de Pre-season F1-test in Barcelona was overduidelijk dat de krachtbron van de MCL32 de nodige problemen heeft, een chronisch tekort aan snelheid, betrouwbaarheid en oplossingen. Het gerucht gaat nu dat McLaren al een verzoek heeft gedaan bij Mercedes Petronas voor levering in 2018. Krijgt Honda haar zaken op orde voor het McLaren F1-team? De start van de eerste Grand Prix van het seizoen is op 26 maart in AustraliŽ.

Formule 1 2017 McLaren Honda

McLaren weigerde in te gaan op de speculatie aangaande een samenwerking met Mercedes, maar bevestigde wel dat alle opties bekeken worden: "Samen met Honda bekijken we alle mogelijkheden, maar we zullen niet ingaan op speculatie in de media," aldus een woordvoerder.

Fernando Alonso was niet mals met zijn commentaar over de falende MCL32: "We hebben maar ťťn probleem, dat is de krachtbron," waren Alonso's harde woorden. "Er is geen betrouwbaarheid en kracht. Ik denk dat we 30 km/h tekort komen op elk recht stuk." Tijdens de Pre-season test viel de auto regelmatig stil en verloor het team veel tijd met een komen en gaan van motoren die gewisseld werden.

Teambaas Eric Boullier doet nog een duit in het zakje, op de vraag hoe het zou verlopen als de MCL32 wordt aangedreven door een Mercedes-krachtbron, gaf hij als antwoord aan het Spaanse AS: "Ik denk dat we dan weer zouden winnen," Een boute uitspraak van de man die altijd met grote toewijding heeft gewerkt aan het partnerschap met Honda. "De waarheid is dat we meer problemen hebben dan verwacht. We wisten dat we wat tegen zouden komen, maar niet zoveel als we nu zien. De enige oplossing is hard werken. Het probleem is de timing. We zouden deze issues in januari moeten oplossen, niet in maart."

McLaren die in het verleden werd aangedreven door Mercedes beŽindigde de samenwerking met de Duitse Fabrikant in 2015, om met Honda in zee te gaan. Tegen het einde van de jaren 1980 behaalde de combinatie McLaren-Honda menig succes. Boullier geeft toe dat de aanhoudende problemen het moeilijk maken voor coureur Alonso, die in het begin van het jaar verklaarde voor 100% achter het project te staan. "Hij wil competitief zijn, en dat laten zien aan de wereld en zichzelf", zei Boullier over de Spanjaard. "We moeten competitief zijn om hem gelukkig te houden, als dat lukt is hij tevreden, zo niet maakt hij zijn eigen beslissingen", aldus Boullier.

Zijn dit duidelijke tekenen aan de wand? Het contract van Alonso met McLaren-Honda loopt af aan het einde van 2017.

Babe-box

Xtra

COLUMNS