Formule 1

Het laatste puzzelstukje voor McLaren F1:Terugkeer aerodynamica-expert

Uitgegeven door Jeroen Scholte • 26 december 2014 18:15

De naam is Peter Prodromou. Van beroep aerodynamisch whizzkid. De Steve Jobs van de snelle wagens. Acht jaar geleden verliet hij McLaren en trok naar Milton Keynes om daar Red Bull te helpen met het winnen van veel titels en nog veel meer races, maar afgelopen september kwam hij terug naar Woking, als Chief Engineer, en teambaas Eric Boullier is daarmee in zijn nopjes. “Peter is het laatste stukje van de puzzel,” zegt de Fransman.


Volgens Boullier kan de opgaande lijn van McLaren eind 2014 niet los worden gezien van de terugkeer van Prodromou en zal hij een nog grotere invloed hebben op het ontwerp van de MP4-30, de eerste McLaren-Honda sinds 1992. “Hij kan een sleutelrol spelen,” zegt de teambaas tegen Autosport. ”De afdeling aerodynamica is geherstructureerd met in het achterhoofd de gedachte dat hij zou komen. Zijn komst zou de slagroom op de taart worden. Peter's naam is zeer bekend in de pitstraat en hij heeft frisheid en leiderschap naar de afdeling gebracht. Hij was het laatste stukje van de puzzel.”

Met de komst van Prodromou is McLaren echter nog niet klaar. “Er zullen nog meer senior-techneuten komen, maar ook juniors. Daarmee moet er een sterke fundering gelegd worden voor de komende tien jaar. Volgend jaar gaan we het team fine-tunen en werken volgens de nieuwe methode. We zitten nu in een opgaande spiraal, niet in een neergaande. Ik verwacht een enorme vooruitgang komend jaar.”

Prodromou kwam ooit, in 1991, voor het eerst bij McLaren. Vanaf 1997 werkte hij nauw samen met topontwerper Adrian Newey, die over was gekomen van het team van Williams. Samen vierden ze grote successen toen Mika Hakkinen eind jaren ’90 twee titels achtereen veroverde. Samen met Newey vertrok hij in 2006 naar Red Bull, om daar van 2010 tot en met 2013 alle titels te winnen. Sinds september is hij dus terug op het oude nest en mag hij het voor het eerst in jaren zonder Newey laten zien.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS