Formule 1

Hamilton wint eenvoudig de incidentrijke F1-race in Canada, drama voor Max Verstappen vanaf P2

Uitgegeven door Bas Holtkamp • 11 juni 2017 19:40

MONTREAL - Lewis Hamilton heeft zijn dominante kwalificatie een glansrijk vervolg gegeven door de Grand Prix van Canada op zijn naam te schrijven. Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo vergezelde hem op het ereschavot. Max Verstappen kende een droomstart maar moest helaas vanaf de tweede positie opgeven vanwege een kapotte accu.

Lewis Hamilton

Nog voor de opwarmronde van de 50e Grand Prix van Canada ging het al mis met Daniil Kvyat. Zijn Torro Rosso kwam niet van zijn plaats, maar nog net op tijd wist hij de start te bereiken (al werd hij daar later wel voor gestraft met een stop-and-go penalty). Toen de lichten eenmaal doofden op het circuit Gilles Villeneuve schoot Max Verstappen met een wereldstart naar de tweede positie. Niet veel later toucheerden Romain Grosjean en Carlos Sainz met elkaar. Sainz spinde hierdoor en torpedeerde vervolgens Felipe Massa van de baan. De safetycar werd naar buiten geroepen en terwijl de wagens van Sainz en Massa werden weggetakeld, dook Grosjean naar binnen voor een nieuwe neus.

Nadat de safetycar de baan weer had verlaten, zette Max Verstappen direct brutaal zijn wagen naast die van Hamilton. Lewis pareerde zijn aanval en behield de leiding. Achter hen koos een deel van de voorvleugel van Sebastian Vettel het luchtledige en de Duitser moest een paar ronden later naar binnen voor een nieuwe neus. Verstappen had hem tijdens de start licht geraakt waardoor de voorvleugel van de Ferrari iets werd beschadigd. Bijna leek het helemaal een dramadag voor Ferrari te worden toen Kimi Räikkönen zijn wagen bijna verloor en hem ternauwernood uit de muur wist te houden.

Het echte drama voltrok zich niet veel later bij Max Verstappen. In de elfde ronde gaf zijn Red Bull spontaan de geest en moest de jonge Nederlander opgeven vanaf de tweede positie. Naar verluid door problemen met de accu. Bottas kreeg hierdoor de tweede positie in de schoot geworpen en Hamilton kon rustig zijn voorsprong vergroten.

Ondertussen werd Ricciardo vanaf de vierde positie op de hielen gezeten door Perez. Zijn Force India-teamgenoot Ocon reed ruim de halve race op een knappe tweede positie terwijl Bottas in zijn nek heeg. In ronde 32 reed Hamilton naar binnen voor zijn eerste pitstop en wisselde in tegenstelling tot de rest in de kop van het veld naar de supersofts. Ocon klapte met hem mee en liet zich ook een setje supersofts aanmeten. Hamilton behield zijn leidende positie en Ocon viel terug naar de zesde positie.

Sebastian Vettel

De Ferrari’s reden geen sterke race en met nog twintig ronden te gaan besloot Vettel te wisselen naar de ultrasofts om zo aan het einde van de race nog een aanval te kunnen wagen. Terwijl Ricciardo vanaf de derde positie beide Force India’s achter zich wist te houden, reed Vettel met rasse schreden richting het drietal. Eerst verschalkte hij Räikkönen, die problemen kreeg met zijn Ferrari, en daarna kreeg hij Ocon als eerste in het vizier. Met nog vijf ronden te gaan begon de Duitser de druk steeds meer op te voeren. Perez, Ocon en Vettel zaten heel dicht bij elkaar toen Vettel een aanval deed. Drie breed doken ze de eerste bocht in en Ocon moest eieren voor zijn geld kiezen. Niet veel later pakte Vettel ook de positie van Perez af. Helaas voor de Duitser was een kans op het podium verkeken omdat door het gevecht met de roze brigade Riccardo wat afstand kon nemen.

Na 70 ronden op het 4,5 lange semi-stratencircuit behaalde Hamilton, die gisteren de 65 pole postions van Ayrton Senna wist te evenaren, vrij eenvoudig zijn alweer zesde overwinning op dit circuit. Bottas reed als tweede over de meet en Riccardo werd derde in de Canadese F1-race.

Uitslag

Pos. 	 Coureur	Team		Ronden	
1  L. Hamilton Mercedes 70 ronden
2  V. Bottas Mercedes +19.7
3  D. Ricciardo Red Bull +35.2
4  S. Vettel Ferrari +35.9
5  S. Perez Force India +40.4
6  E. Ocon Force India +40.7
7  K. Raikkonen Ferrari +58.6
8  N. Hülkenberg Renault +60.3
9  L. Stroll Williams + 1 ronde
10  R. Grosjean Haas + 1 ronde
11  J. Palmer Renault + 1 ronde
12  K. Magnussen Haas + 1 ronde
13  M. Ericsson Sauber + 1 ronde
14  S. Vandoorne McLaren + 1 ronde
15  P. Wehrlein Sauber + 2 ronden
16  F. Alonso McLaren Uitgevallen
17  D. Kvyat Toro Rosso Uitgevallen
18  M. Verstappen Red Bull Uitgevallen
19  F. Massa Williams Uitgevallen
20  C. Sainz Toro Rosso Uitgevallen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS