Formule 1

Haaienvin was bedoeld voor herkenning: "Wilden nummer er op voor herkenning, maar.."

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 20 maart 2017 10:11 • Print artikel

Algemeen directeur van de Formule 1, Ross Brawn, betreurt de terugkeer van de haaienvin en andere rariteiten, zaken waarvan hij hoopt dat een aantal zullen worden verbannen. De nieuwe eigenaren van de sport, Liberty media, willen het imago van de F1 veranderen naar een sport die aantrekkelijk en opwindend is om naar te kijken. De nieuwe regels in aerodynamica die zijn aangebracht door het oude regime hebben ertoe geleid dat een aantal bolides worden gezien als lelijk, vanwege deze extra's.

Formule 1 2017 Red Bull Racing

"Een deel van de invalshoek voor de nieuwe regels betrof auto's die er mooier uit zouden zien," zei Brawn. "Hierin zijn we maar half geslaagd, of niet. Nu hebben we al deze rariteiten zoals haaienvinnen, T-wings en meer onderdelen rond de vleugels, die ik sinds een lange tijd niet heb gezien. Dat is OK, het is begrijpelijk met een nieuwe regels."Brawn wil dat in het vervolg duidelijk is dat het niet de bedoeling is, zelfs niet vanuit esthetisch oogpunt.

"Weet je, het frustrerende is dat Jean Todt het idee opperde, en ergens had hij een punt, om een nummer op de zijkant van de auto te plaatsen zodat de fan de auto kan zien waar hij naar zoekt. Niet iedere fan heeft de kennis om een helm te herkennen en de rest wat erbij komt. We kwamen op het idee van de haaienvin, omdat het de makkelijkste toevoeging was om een groot nummer op te zetten. De helft van alle teams zei 'dat gaan we niet op onze auto's zetten, dat is verschrikkelijk'. Het is getest. we hadden foto's en alles, iedereen zei, dat is verschrikkelijk, dat willen we niet", aldus Brawn.

Op dit moment heeft ieder team een variant van de haaienvin, maar zonder nummer of andere vorm van herkenning. Nu al zijn er een aantal teams die af willen van deze aerodynamische toevoeging. Recentelijk gaf Red Bull Racing teambaas Christian Horner al aan af te willen van de 'Sharkfin' en 'T- Wings'. Het is iets wat we aangekaart hebben bij de Formula One Strategy Group vergadering het afgelopen jaar, om alle teams deze te laten verwijderen. De prestatieverbetering die ze bieden is te verwaarlozen," zei Horner tijdens de eerste dag van de Pre-season test in Barcelona.

Mis geen meter meer van de Formule 1 met Max Verstappen. Ziggo Sport zendt alle GP's uit. Kijk eens naar de mogelijkheden:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS