Formule 1

De Chinese Grand Prix: de belangrijkste Formule 1-race van de afgelopen jaren?

Uitgegeven door Johann Petermann • 15 april 2018 05:48 • Print artikel

Het licht gaat uit om 08:10 voor de Formule 1 Grand Prix van China en Mercedes beleeft een van de moeilijkste periodes in het huidige hybride tijdperk. Is het tij echt gekeerd in de Formule 1?

Grand Prix China

De verbluffende prestatie van Ferrari in de kwalificatie van de Grand Prix van Shanghai zorgde voor een nieuwe rangorde, eindigde een streak en er ontstond de discussie of het keerpunt is gekomen in hun gevecht met Mercedes. We hebben in het verleden gezien hoe Ferrari de eerste startrij heeft veroverd ten koste van Mercedes, en zelfs dat ze wel eens meer dan een halve seconde voorsprong op Mercedes hadden, maar dit was anders.

Dit was geen high-downforce circuit, zoals Monaco of Singapore waar Ferrari’s pakket dikwijls voordeel had en Mercedes moeilijkheden had. Shanghai is evenzeer een ‘Mercedes-circuit’ waar de Zilveren Pijlen de vorige zes pole positions hebben veroverd voordat Vettel en Ferrari hun reeks meedogenloos beëindigden. Dat is nou net hetgeen wat de prestatie van de Scuderia zo indrukwekkend maakte. Mercedes kon niet wederom het excuus gebruiken van oververhitting, dat volgens hen in Bahrein voor hindernis zorgde. Ferrari speelde het klaar in omstandigheden die ook niet zouden misstaan op een somber Silverstone. Damon Hill beweerde zelfs dat zaterdag het keerpunt was in de strijd voor de top. “Het is alsof een imperium aan het instorten is en terwijl Mercedes aan het dalen is staat het Ferrari tijdperk op het punt om aan te breken”, verklaarde de wereldkampioen van 1996.

En daarom is de Chinese Grand Prix zo cruciaal, misschien wel de belangrijkste race voor de regerend wereldkampioenen sinds hun tijdperk van dominantie begon. Zouden ze zich kunnen herpakken met een overwinning op Vettel en Ferrari op zondagochtend? Ferarri staat immers voor hun derde overwinning op rij in 2018. Verliest Mercedes, dan zullen ze niet alleen in het constructeurskampioenschap verder achter raken ten opzichte van hun rivalen, maar het zal bewijs zijn dat ze niet langer beschikken over sterkste pakket in de F1. Voor het eerst in vijf jaar. Het betekent ook hun langste reeks zonder overwinning sinds 2013. Drie Ferrari-overwinningen op drie verschillende circuits- warm en koud, langzaam en snel. Hamilton zal ook in een positie komen waarin hij zich niet kan veroorloven om meer terrein aan Vettel te verliezen. Geen enkele coureur heeft namelijk de eerste drie races gewonnen en niet de titel gepakt aan het einde van het seizoen. Het zal hoe dan ook een epische race worden...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS