Formule 1

Aantal Nederlanders en Belgen goed op dreef tijdens kwalificaties WK IAME X30 in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 oktober 2017 09:29 • Print artikel

LE MANS - Dilano van 't Hoff heeft zich nadrukkelijk gemanifesteerd in de kwalificatie tijdens de IAME International Final in Le Mans. In heuse Le Mans-omstandigheden - rijden in het schemerdonker - snelde de dertienjarige karter uit Dordrecht woensdagavond naar de snelste tijd in zijn groep en de vierde tijd totaal achter Lachlan Robinson. Tweede Nederlander was Quinten Bijwaard, die twaalfde totaal werd. Tijmen van der Helm was de derde Nederlander met de achttiende plaats totaal. Liam Hezemans, die pas dit jaar is begonnen met wedstrijdkarten, werd knap 25ste in een deelnemersveld van 133 rijders.

Iame X30 International Final Le Mans


"Ik ben zeker tevreden", zei Van 't Hoff. "Het was boven verwachting. Met een plaats in de top tien was ik al blij geweest. Ik was natuurlijk heel blij met de eerste tijd in mijn groep." Dat hij de juiste snelheid had op het Franse circuit was op zich niet verwonderlijk, want al tijdens de trainingen reed de sympathieke Zuid-Hollander toptientijden. De kwalificatie verliep vervolgens perfect. "Ik had kreeg een heel goede slipstream van een teamgenoot van me. Ik heb toen de snelste ronde neergezet en was zelfs een tiende los van de nummer twee."

Voor Van der Helm verliep de kwalificatie redelijk. De rijder uit Den Hoorn pakte de tweede tijd in zijn groep, maar moest zich uiteindelijk tevredenstellen met de achttiende tijd totaal. "Ik zat in het verkeerde groepje", zei hij. "Ik ging een beetje laat de pits uit. Ik had niet echt een slipstream of een snelle groep om mijn snelste ronde te kunnen rijden. Nu zal ik naar voren moeten rijden en dat ga ik zeker doen."

Bij de Belgen was Tuur Stalmans de snelste. Hij was met de negende tijd de best geklasseerde Belg, op de voet gevolgd door Antoine Potty die tiende werd. Daarachter werd Elie Goldstein 26ste, Valon Janssen 36ste, Xavier Handsaeme 44ste, Evan Becerra 46ste, Behhan Danhier 71ste, Milan De Laet 75ste, Alessandro Tudisca 81ste, Loïs Delbart 86ste en Noah Maton 97ste.

Bij de senioren verliep de kwalificatie voor de Nederlanders wat minder. Nick Smit was met de 58ste plaats de beste Oranje-rijder. Daan Steenman werd 85ste, met kort daarachter Thijmen Nabuurs (92ste) en Niels Koolen (93ste).

Bij de Belgen viel heel wat meer te vieren. Ries Viverette was de snelste van het hele veld en start de heats dan ook van poleposition. Tweede Belg was Martin Hebette op de 21ste plaats, op de voet gevolgd door Félix Wargé die 22ste werd. Nicolas Baert werd 73ste, Martin Williquet 91ste en Yarne Goovaerts moest zich tevredenstellen met de 102de plek.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS