Dakar

Sam Sunderland pakt eindzege in de Dakar 2017, Robert van Pelt beste Nederlander bij motoren

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 14 januari 2017 15:55 • Print artikel

Adrien van Beveren is uitgeroepen tot winnaar van de twaalfde en laatste etappe in de Dakar 2017. De Fransman kwam in exact dezelfde tijd als Gerard Farres over de finishlijn, maar kreeg toch de overwinning. Met een tijd van 30 minuten en 47 seconden was Joan Barreda goed voor de derde positie achttien seconden achter de winnaar. De 64 kilometer lange slotetappe was te kort om grote verschuivingen in de top te brengen voor het algemeen motorklassement. Sam Sunderland werd de winnaar van de Dakar 2017 bij de motoren. Het is zijn eerste eindzege in deze prestigieuze rally. In de laatste etappe van Río Cuarto naar Buenos Aires had hij een voorsprong van ruim een half uur en dat verdedigde Sunderland met verve.

Dakar 2017 Matthias Walkner


Zo'n 32 minuten scheidde Matthias Walkner van het hoogste podium, een tijd die hij nooit goed kon maken in de twaalfde etappe. De Oostenrijker haalde in vorige edities de laatste twee keer geen finish. Gerard Farres - die een zelfde tijd als Van Beveren neerzette - in de etappe van vandaag, is als derde geëindigd in het algemeen klassement op 35 minuten en 40 seconden van Sunderland.

Robert van Pelt is met zijn finish op de 40ste plaats met negen minuten en acht seconden de beste Nederlander in het dagklassement. De KTM van Maikel Verkade bracht de coureur naar de 47ste positie, één minuut en negentien seconden nadat Van Pelt binnen was. Arjan Bos, die net als van Pelt op een Husqvarna rijdt, eindigde als 92ste op 41 minuten en 41 seconden achter de winnaar.

Net als dat hij de snelste Nederlander in de finale etappe was, is hij ook de best geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement. Met een 43e plaats besluit hij de Dakar 2017: “Eigenlijk ben je hardstikke gek dat je dit doet”, aldus Van Pelt aan de finish.

Dakar 2017 Robert van Pelt


Gisteren was Maikel Verkade met een 45e plaats de snelste Nederlander. Zijn prestatie van vandaag resulteert voor hem in de 50ste plaats van het eindklassement. “Ik weet niet of ik nu moet huilen of lachen, want het was zo zwaar. Ik kon niet meer.” Debutant Arjan Bos die de laatste etappe van start ging met een gebroken sleutelbeen, is blij met zijn eindklassering, de 82ste plaats is voor hem. De doorzetter reed het laatste stuk op zijn tandvlees: “Je bent er zo op gefocust om de finish te bereiken dat alles moet wijken. Je kunt niet honderd kilometer voor de finish opgeven, je moet naar de finish.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS