Dakar

Daar komen de Russen! Gerard de Rooy de grote verliezer, Hans Stacey kwaad uitgestapt

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 12 januari 2017 22:47

De tiende etappe is gewonnen door Eduard Nikolaev. Hiermee pakte de Rus met zijn Kamaz-vrachtauto zijn tweede etappezege van de Dakar 2017. Nikolaev was met zijn Kamaz te snel voor zijn landgenoot Dmitry Sotnikov, die 7 minuten en één seconde later binnenkwam. Op de derde positie finishte Airat Mardeev en maakte zo het Russisch blok compleet. Zonder aanpassingen op de route ging men van start in deze tiende etappe, de route van Chilecito naar San Juan die totaal 751 kilometer lang was.

Dakar 2017 Gerard de Rooy


Tweevoudig etappewinnaar Martin van den Brink kwam 33 minuten en 41 seconden na etappe winnaar Nikolaev over de finish. Van den Brink verloor in zijn Renault Sherpa veel tijd aan het begin van de rit, tot aan de neutralisatie leek het een stabiele rit. Vanaf de start in het tweede gedeelte klom Van den Brink terug naar een zevende plaats maar viel terug in de slotfase, een elfde positie was het resultaat.

Gerard de Rooy verloor door twee lekke banden kostbare tijd. Het moeten zoeken naar een waypoint hielp ook niet echt mee. Tijdens de neutralisatie liet De Rooy zich behandelen voor een gekneusde rib. Met een achterstand van 23 minuten en 43 seconden kwam de Petronas Team De Rooy Iveco kopman over de finish goed voor een zevende plaats.

Woedend was Hans Stacey op de organisatie, door een mankement aan zijn versnellingsbak in de achtste etappe verloor hij veel tijd en zette een joker in voor de etappe van vandaag. Bij het verschijnen aan de start was er onduidelijkheid, Stacey werd geweigerd om te starten op de tijd die hij op zijn startformulier had. Ziedend stapte hij uit de wedstrijd, de Eurol Veka MAN-coureur had er geen goed woord voor over.

Nikolaev gaat nu voor het eerst aan de leiding van het algemeen klassement, zijn landgenoot Sotnikov volgt hem op de tweede plaats. De derde plek is in handen van De Rooy op 24 minuten en zeventien seconden achterstand. Een tijd die met geluk is goed te maken, Federico Villagra verloor vandaag 30 minuten op de finishlijn. Pascal de Baar staat ferm vijfde op 1 uur achttien minuten en zeventien seconden. De MAN-equipe van Peter Versluis neemt de zesde positie in, 1 uur 32 minuten en 3 seconden van de leider in het klassement.

De strijd om de winst is nog niet gestreden, al het zal niet makkelijk worden de Kamazki's te verslaan.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS