Dakar

Dakar 2017: Daar komen de Russen! Zege voor Eduard Nikolaev, vijf Nederlanders in top 10

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 5 januari 2017 01:03

Daar komen de Russen! De winst in de derde etappe van de Dakar 2017 is voor Eduard Nikolaev. De Rus versloeg met zijn Kamaz Martin Kolomy met 48 seconden. De loodzware tocht van San Miguel de Tucumán naar San Salvador de Jujuy vergde het uiterste van iedereen.
Ton Van Genugten finishte als derde op 1 minuut en 1 seconde van de winnaar, maar hij miste een waypoint en kreeg een tijdstraf. Kolomy komt hiermee wel weer aan de leiding in het algemeen klassement.

Dakar 2017 stage 3


De Kamaz van Nikolaev was in het eerste gedeelte van de rit de snelste. Hij passeerde het eerste meetpunt met een vijftien seconden voorsprong op de Tatra van Martin Kolomy. Ton van Genugten kwam drie seconden later voorbij met zijn Iveco.

Het ging niet lekker bij de Nederlanders, Gert Huzink kon niet starten met zijn Renault. Een aanrijding had de truck van team Riwald Eurol zo beschadigd dat uitschakeling van de Dakar volgde.

Gerard de Rooy had enorme problemen met zijn bandensysteem. Hierdoor liep hij met de Iveco na een dikke 70 kilometer een achterstand op van meer dan 30 minuten. Ook het team van Top Trucks had het niet makkelijk. Vick Versteijnen kwam op het eerste gedeelte van de proef stil te staan met zijn Scania. Een probleem met de koeling was de oorzaak. Wat enorme rookontwikkeling onder de motorkap veroorzaakte. Versteijnen wist echter zijn weg te vervolgen na een reparatie die zeer veel tijd koste.

Tegen het einde van de rit maakte menig team het één en ander aan tijd goed. Hans Stacey van het Eurol VEKA MAN Rally Team wist door zijn bedeesde aanpak van de eerste twee etappes te eindigen als zesde blijft zo bij de top. Peter versluis kwam vandaag niet verder dan een zevende plaats. Verrassing waren er ook met Pascal de Baar van het Mammoet Rally team en Wuf van Ginkel. Zij zorgden ervoor dat er vijf Nederlanders in de dag top tien stonden. De Scania Torpedo van Maurik van den Heuvel was terug te vinden op P12 en Gerard de Rooy op P18, Jos Smink op P20, William de Groot op P23, Gerrit van Werven op P26

Ook Frank Tilburgs, Kornelis Offringa, Aad van Velsen, Richard de Groot en Ed Wigman zijn net gefinisht, terwijl de winnaar van gisteren; Martin van den Brink door technische problemen aan de Renault-truck erg veel tijd verloor en nog onderweg is net als Vick Versteijnen en Jan van de Laar.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS