Karting • CIK-FIA

Kas Haverkort vol goede moed naar Europees Kampioenschap in Zweden: "P1, dat was gewoon super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2017 13:07 • Print artikel

RHEEZERVEEN – Ze waren voor Kas Haverkort een mooie bevestiging van zijn uitstekende vorm: de dertienjarige karter uit Rheezerveen, die uitkomt in de OK Junior-klasse was zowel tijdens de vierde ronde van het DKM in Wackersdorf als de derde ronde van het Europees kampioenschap in Le Mans voorin te vinden. Bij de DKM haalde hij opnieuw een podium en staat in de top van het klassement dat strijd om de Duitse titel. Een opsteker voor de snelle rijder van Keijzer Racing met het oog op de finale van het EK in de OK junior van komend weekeinde in Kristianstad, het circuit waar Haverkort vorig jaar overtuigend de CIK-FIA Academy Trophy won.

Kas Haverkort mooie herinneringen aan CIK FIA

Ongenaakbaar was hij vorig jaar op de baan van Kristianstad in Zweden. Het was één van de grootste successen uit zijn carrière. Het talent dat hij toen tentoonspreidde, toont hij ook dit seizoen. De getalenteerde Overijsselnaar is altijd vooraan te vinden. Dat bewees hij onlangs weer tijdens de derde ronde van het Europees kampioenschap OK Junior in Le Mans.

“Toen was ik snel”, blikte Kas tevreden terug. “Ik had de vijfde tijd in de kwalificatie, dat was goed. Ik heb toen één heat gewonnen, en één keer werd ik tweede. Ik zat bij de eerste 34 van de 70 man in totaal. Er was een heel sterk deelnemersveld. Tijdens het EK zitten zestig rijders binnen een seconde van elkaar.”

Tijdens de finale was hij er uiteraard op gebrand zijn eerder dat weekeinde getoonde snelheid om te zetten in een klinkend resultaat. “Ik had een goede start, na de eerste bocht lag ik zesde en ben toen naar P4 gereden. Ik zat toen in de kopgroep. In de vijfde ronde ging er een Fransman, Gillian Henrion, vol over me heen. Ik was heel boos.” Logisch, want voor Kas betekende het jammer genoeg einde race en de hoop op een podium was vervlogen.

Maar de sympathieke jongeling liet zich niet ontmoedigen. Dus toen hij later in het Duitse Wackersdorf aan de start stond voor de vierde ronde van het DKM in de OK Junior-klasse was hij vastbesloten opnieuw een goed resultaat te boeken. Kas denderde er naar de derde en vijfde plaats in de races, een resultaat waarmee de getalenteerde Overijsselnaar alleszins tevreden was.

Kas Haverkort

In de heats was hij twee keer als eerste over de finish gekomen om in de kwalificatie de derde tijd te rijden. “Dat was goed”, zei hij, “maar ik had er meer van verwacht. We hadden gegokt met het tandwiel. Het bleek niet ideaal.”

Niettemin had hij zo een prima uitgangspositie voor de eerste finale. “Die ging ook goed. Ik startte als vijfde en lag na de eerste bocht vierde. Na twee ronden reed ik op P2 en liep ik in op P1. In het begin plakte de baan nog niet zoveel. Daarna verloor ik wat doordat er te veel grip was. Ik had net de verkeerde tandwielverhouding en moest daardoor nog een plaats inleveren.” Dat betekende uiteindelijk een nog altijd knappe derde podiumplaats.
 
In de tweede finale kwam Kas als vijfde door de eerste bocht na een iets minder goede start. “Gelukkig haalde ik al snel de nummer vier en de nummer drie in.” Die laatste inhaalactie was riskant, zo bleek. “Ik zette de kart ernaast. Hij gaf me een tik en ik ging dwars, dus viel ik terug naar P9. In tien ronden tijd ben ik toch nog teruggereden naar de vijfde plek.”

Nu wacht Kas de laatste ronde van het EK OK Junior in Kristianstad. Hopelijk kan hij de pechduivel eens achter hem laten. “Die baan ken ik van vorig jaar toen ik er de Academy in het Europees kampioenschap won. Dat was gewoon super: P1. Die baan ligt me goed, hij is snel en technisch. Hoe moeilijker hoe beter. Ik heb familie in Zweden, dus het is voor mij ook gelijk een uitje! Ik heb er weer heel veel zin in en ik zal weer alles geven!”
 
Kas Haverkort bedankt Keijzer Racing, monteur Tom en zijn ouders.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS