Karting • Chrono

Wat goed is, komt razendsnel! Piepjonge Kris Haanen pakt meteen winterkampioenschap bij Junioren!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 maart 2018 18:22 • Print artikel

BERGHEM - Hij is rookie in de Rotax Max Junioren-klasse, de jongste rijder van allemaal, en ook razendsnel, zo bewees hij zondag op de kartbaan in Berghem. Karttalent Kris Haanen, uitkomend voor het topteam van JJ Racing met JvD Power, won op de Brabantse baan de Winter Cup dankzij een klinkende overwinning tijdens de tweede race van het Chrono-kampioenschap. De pas elf-jarige rijder uit Meterik kan zich gaan opmaken voor een mooi seizoen dat over twee weken begint in Genk. Het team waar Kris racet was sowieso succesvol, want behalve Kris waren ook zijn JJ Racing-teamgenoten Mike van Vugt en Colin Caresani op het podium te vinden van de daguitslag.

Kris Haanen wordt winterkampioen

"Ik ben hier heel blij mee. Ik had het niet echt verwacht. Een concurrent was de vorige keer eerste geworden en had ook de kans om hier te winnen", zei Kris, die in de slotfase van de race de leiding pakte. "Ik kon de leider eigenlijk niet goed inhalen, maar ik had op een gegeven moment een goede exit uit de bocht en haalde hem drie ronden voor het einde toch nog in. Dat voelde wel lekker."

Kris vertelde het op een rustige manier alsof het een race als alle andere was, maar wat hij had gepresteerd was uniek. Als rookie en nota bene de jongste rijder van allemaal klopte hij iedereen. Het was niet alleen razendknap, het zei ook iets over de wijze waarop de Limburgse jongeling zich steeds weer weet aan te passen aan een hoger niveau. Want nog maar twee jaar geleden reed hij in de Micromax-klasse, de categorie voor de jongsten, waarin Kris toen Belgisch kampioen werd. Vorig jaar debuteerde hij in de Minimax-klasse, werd daarin vicekampioen van Nederland en stapte voor dit seizoen al over naar de Rotax Max Junioren.

Dat is traditioneel een sterk bezette klasse. Kris weet dan ook dat het dit jaar zeker niet makkelijk zal worden. "Er zijn veel rijders die dicht bij elkaar zitten. Dat ik dan deze race hier win en zo winterkampioen word is dan wel erg lekker. Het is een grote overstap, van de Minimax naar de Rotax Max Junioren. De kart heeft een groot chassis en de motor heeft veel meer power. Ik heb er niet echt moeite mee gehad. Dat heb ik vandaag ook wel laten zien, denk ik. Maar ik heb in de winter ook bijna elke week getraind."

Dat Kris direct snel zou zijn, werd eind vorig seizoen al duidelijk toen hij aan de Golden Trophy-race van het BNL-kampioenschap in Genk meedeed. Hij had dispensatie gekregen vanwege zijn leeftijd en zo kon hij vorig jaar al zijn debuutrace rijden bij de Junioren. Hij won meteen een heat. Gesterkt door die prestatie en zijn titel van winterkampioen van afgelopen weekend is Kris ambitieus voor het NK. "Rookiekampioen worden, vind ik niet genoeg", klonk het strijdlustig. "Ik wil kampioen worden en als dat niet lukt sowieso een plaats in de top drie."

JJ Racing top trio met Jacco van Dijk JvD Power

Aan wedstrijdritme zal het Kris in ieder geval niet gaan ontbreken. Behalve het NK rijdt hij ook het EK, het Duits kampioenschap en het BNL-kampioenschap. Over een kleine twee weken begint het seizoen echt voor hem. Dan rijdt hij in Genk de eerste ronde van het NK. "Ik schat in dat mijn kansen daar redelijk goed zijn. Ik woon best dicht bij het circuit, dus ik train er vaak en ik vind het een leuke baan. Laat het seizoen maar komen!"

Als winterkampioen heeft Kris Haanen het laatste woord. Kris weet dat hij veel te danken heeft aan zijn team: "Ik wil Jeffrey Groothuis van JJ Racing en Jacco van Dijk van JvD Power bedanken voor hun begeleiding. En mijn teamgenoten voor de goede samenwerking en natuurlijk mijn papa en mama en alle sponsors."

Kris Haanen heeft een grote fanclub en hij wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

1. JJ Racing
2. JVD Power
3. SJT Venlo Europatransport
4. Hendriks Internationaal Bergingsbedrijf
5. Kwekerij Vieverde
6. Deb Sports
7. PL8 design
8. Kiiwimi Online Marketing
9. Detektormarkt.de
10. Lenssen Advies
11. Logo Products
12. Keurslager Crist Coppens
13. Echte Bakker Gommans
14. High-Tec-Specialty
15. Bert TackeDakservice
16. Bouwbedrijf Maas
17. Beton Station Horst
18. Hoeymakers Transport
19. Hoeben Rietdekkersbedrijf
20. Installatiebedrijf Jeroen Janssen
21. Stucadoorsbedrijf Brouwers
22. Vakgarage Maashorst
23. Smulders Carsystems
24. HS Autoparts
25. Marcel Philipsen Autotechniek
26. Keijsers Tegelwerken
27. Totaaltegel
28. Janssen Metaaltechniek
29. Bruisten Metselwerken
30. Custers Beveiliging
31. AST Heetkamp autoschadeherstel
32. Banden en Wielen Centrum Limburg
33. Knoops Metselwerken
34. Pitt Hairstyle
35. Kaashandel Martin
36. Gelato Fresco La Sicillia
37. Kwalitaria Horst

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS