Karting • Chrono

Kris Haanen maakt indruk in debuutseizoen in de Minimax, en richt zich nu op de Rotax Max Junioren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2017 12:47 • Print artikel

GENK – Het is knap zoals Kris Haanen samen met zijn vader Paul Haanen de strijd met de grote teams in de kartsport aangaan. Meestal is dat een zware opgave, maar vader en zoon Haanen weten het onmogelijke, mogelijk te maken getuige de goede resultaten van de laatste paar races. Met het talent van Kris en de technische achtergrond van Paul draait de snelle Limburger steevast voorin mee. Hij eindigde in het Nederlands kampioenschap als tweede Nederlander in de eindstand. De pas tienjarige rijder uit Meterik presteerde dat als rookie in een seizoen waarin hij ook vice-kampioen in de BNL werd en als derde eindigde in de Rotax Max Euro Challenge.

Kris Haanen sterk seizoen

Ja, je kunt wel zeggen dat Kris flink op dreef is geweest dit jaar. Als jongste rijder van iedereen debuteren in een nieuwe klasse en dan voorin meeblazen. De rijder, die in 2016 Belgisch kampioen Micro Max werd en als derde van de wereld eindigde tijdens de Grand Finals, was er zelf nog ietwat beduusd over. “Dit hadden we helemaal niet verwacht”, zei hij. “Dit jaar zou vooral een leerjaar zijn om dan volgend seizoen om de titel te kunnen strijden.”

Wat zijn tweede plaats in het NL-eindklassement misschien nog wel mooier maakte is dat Kris het in een klein team klaarspeelde tegenover rijders uit grote teams. Bovendien heeft hij getoond over een ware knokkersmentaliteit te beschikken. Want tijdens de eerste drie ronden van het NK ging het niet zo goed. “Toen stond ik nog zevende. Tijdens de laatste drie rondes ging het wel goed, werd ik drie keer tweede in het dagklassement, en heb ik heel veel punten gewonnen.”

Op de keper beschouwd heeft Kris niet al te veel moeite gehad met de overstap van de Micromax-klasse naar de Minimax-categorie. De karts zijn groter, gaan harder en remmen harder; Kris had het snel onder de knie. “Tijdens de Winter Cup-wedstrijden was ik derde in Kerpen en tweede in Eindhoven. Toen werd ik totaal ook vice-kampioen. De aanpassing ging gewoon redelijk makkelijk. Ik heb in de winter ook heel veel getraind. Dat was heel belangrijk.”

Normaal gesproken was het de bedoeling geweest dat hij ook komend seizoen in de Minimax-klasse zou uitkomen, maar door zijn onverwachte succes maakt hij in 2018 al de overstap naar de junioren. “Ik kan bij de junioren nu meer leren dan in de Minimax-klasse. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben”, legde Kris uit, die het afgelopen seizoen veel heeft opgestoken, zei hij. “Ik heb beter leren vechten voor mijn plaats, maar ook aanvallen en verdedigen gaat beter. Het gaat er veel wilder aan toe dan in de Micromax-klasse.”

Start MiniMax kris Haanen nummer 24

Alles wat hij het afgelopen seizoen heeft geleerd, etaleerde hij zondag op overduidelijke wijze. Met zijn eerste, tweede en tweede plaats in de achtereenvolgende manches liet hij zien over de nodige klasse te beschikken. Tijdens de eerste race leverde de van de derde plek gestarte Kris nog wel een plekje in omdat hij moest remmen voor de nummer één. Maar amper drie ronden later lag hij al op kop om samen met Robert de Haan weg te rijden van de rest. “Ik heb in de laatste ronde nog goed verdedigd op Robert en ben als eerste over de finish gegaan.”

Bij de start van de tweede race werd de van pole gestarte Kris kort aangetikt, kwam daardoor in de clinch met de nummer drie waardoor hij aan de buitenkant van de baan terechtkwam en hij terugzakte naar de vijftiende plek. Toch liet hij het hoofd niet hangen. “Ik dacht gewoon: nu proberen terug te komen naar voren. Na één ronde was ik al drie of vier man voorbij. Een aantal rondjes later lag ik al zesde. Toen heb ik in drie rondes het gat naar de nummer vijf dichtgereden. Toen ik hem voorbij was, was er een gaatje met de nummer twee, drie en vier die in een groepje reden.” Kris slaagde erin ook dat drietal in te halen en toen moest hij alleen nog Robert de Haan, die aan kop reed, zien te kloppen. “Dat lukte net niet meer, jammer genoeg. Maar ik reed wel de snelste raceronde. Dat ik er zoveel heb ingehaald gaf een heel lekker gevoel.”

In de derde race verloor de als tweede gestarte Kris een plekje bij de start, kwam ook nog even op de vierde plek te liggen, maar knokte zich daarna terug naar P2. Vervolgens ging hij achter leider Robert de Haan aan, kwam in het begin wat dichterbij, maar later bleef de achterstand hetzelfde. In de laatste ronde werd Kris nog ingehaald, maar dat liet hij niet op zich zitten. In de laatste bocht van de laatste ronde plaatste hij een aanval en heroverde warempel de tweede plaats, vlak voordat hij voorbij de finishvlag zoefde. “Er was een gaatje, dan prik je hem er gewoon tussen”, legde Kris uit.

Terugblikkend was hij tevreden met zijn tweede plaats in het dagklassement. “En ik ben het meest tevreden over race twee. Mooi dat ik nog zoveel jongens heb kunnen inhalen.” Al met al besloot hij zo op een uitstekende manier zijn seizoen in het NK. Eerder was hij al vice-kampioen in de BNL Kart Series, bovendien werd hij derde in het Europees kampioenschap Rotax Max. Nota bene zonder alle wedstrijden te rijden. Kris: “Ik heb een mooi seizoen gehad!”

Kris Haanen wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door:

Koen Exclusief
De Lange Horst  
SJT Venlo Eurotransport  
Hendriks Internationaal Bergingsbedrijf  
Kwekerij Vieverde  
Deb Sports  
Kiiwimi Online Marketing  
Gelato Fresco La Sicillia  
Lenssen Advies  
Logo Products  
Keurslager Crist Coppus  
Echte Bakker Gommans  
Rush European Automatic  
Bert Tacke Dakservice  
Bouwbedrijf Maas  
Beton Station Horst  
Hoeymakers Transport  
HS Autoparts  
Installatiebedrijf Jeroen Janssen  
Vakgarage Maashorst  
Stucadoorsbedrijf Brouwers  
Marcel Philipsen Autotechniek  
Keijsers Tegelwerken  
Totaaltegel  
Janssen Metaaltechniek  
Bruisten Metselwerken  
Custers Beveiliging  
AST Heetkamp autoschadeherstel  
Crossborder Animal Services BV  
D&S Service  
Hoeben Rietdekkersbedrijf  
Banden en Wielen Centrum Limburg  
Knoops Metselwerken  
Pitt Hairstyle  
Ron Hoeymakers Grondwerken  
Kaashandel Martin

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS