Karting • Belgisch Kampioenschap

Kris Haanen bekroont topseizoen met titel in de BMC! Autobus vol met fans in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2016 09:51 • Print artikel

GENK – Hij heeft misschien wel de grootste fanclub in de racerij in Limburg na Max Verstappen. Ten overstaan van een buslading supporters gaf karter Kris Haanen in Genk zijn toch al zo succesvolle seizoen nog meer glans. Amper bekomen van zijn fantastische derde plaats tijdens Rotax Max Grand Finals in het Italiaanse Sarno werd de tienjarige Micromax-rijder uit Meterik zondag ook nog eens kampioen in de Belgian Max Challenge (BMC)! Dat betekende een ovationeel applaus van zijn supporters en natuurlijk een mooie beker en champagne.

Kris en Paul Haanen blij met kampioenschap

Zo ontdekte het Limburgse karttalent en passant dat er een piepklein nadeel zat aan het winnen van titels, namelijk: de champagnedouche. Na de uitbundige huldiging op de baan in Genk schoof Kris met ‘een plakkerig hoofd’ aan voor een gesprek over zijn recente prestaties in zijn sport. “Het is niet zo fijn als je zo plakkerig bent”, zei Haanen met een lach. Want hij wist heus wel dat hij dat zonder problemen voor lief neemt zolang hij maar kampioen kan worden. “Heel leuk dat er zoveel mensen kwamen kijken”, blikte Kris terug op zijn succesvolle weekeinde in België. “Ik heb vier van de zes rondes gewonnen in de BMC dus dat is wel goed.”

Dat hij de beste was van allemaal, bewees hij zondag op overtuigende wijze. Hoewel hij met maar liefst 41 punten voorsprong begon aan zijn laatste drie races van het kampioenschap, en hij dus niet per se hoefde te winnen, werd hij toch dagwinnaar. Kris snelde in de respectievelijke races naar de tweede, eerste en eerste plaats, waarmee hij overtuigend de titel voor zich opeiste. Hoe hij zo succesvol is geworden dit seizoen? “Ik heb geleerd constant vooraan mee te rijden met mooie inhaalacties. En door veel wedstrijden te rijden. Vorig jaar reed ik alleen het Nederlands kampioenschap. Dit jaar heb ik ook het Belgische gereden. Je leert het meest van veel wedstrijden rijden.”

Kris Haanen Rotax Max WK

En als er één wedstrijd is waarin hij veel ervaring heeft opgedaan, dan is het wel tijdens de Rotax Max Grand Finals in Italië. Het evenement dat een week eerder plaatsvond op de kartbaan in Sarno, geldt als een officieus WK voor Rotax Max-rijders en wordt met ruim 350 rijders uit de hele wereld ook wel de Olympische Spelen van het karten genoemd. Kris was er heel knap derde geworden en had ervan genoten. “Ik vond het heel speciaal, heel bijzonder erbij te zijn. Je wordt niet zomaar derde op een WK in je tweede seizoen wedstrijdkarten. Er was heel veel show bij; we konden maar twee keer per dag trainen. Dat was wel jammer.”

Toch was het voor Kris genoeg om de baan te leren kennen en de afstelling van zijn kart voor elkaar te krijgen. Want tijdens de kwalificatie liet Kris de tweede tijd noteren. Dat zei het nodige over zijn mogelijkheden voor de prefinale en de finale. In de series hield hij samen met zijn Nederlandse teammaatje Robert de Haan de eer hoog. ze eindigden zelfs een keer als eerste en tweede. Nadat Kris in de prefinale als zevende was geëindigd, ging hij er in de finale eens goed voor zitten. De sympathieke Limburger was tijdens de race continu voorin te vinden en deed tot in de slotfase mee om de overwinning. Die ging uiteindelijk naar een Portugees, maar met zijn derde plek had Kris nog altijd een heel knappe prestatie geleverd. Wat heet: hij mag zich een heel jaar lang de nummer drie Rotax Max-rijder van de wereld noemen in de Micromax-klasse. Logisch dus, dat hij heel blij is met die prestatie. “Ik heb er van genoten!”

"Ik wil iedereen en alle sponsoren bedanken, die mij dit seizoen geholpen hebben. Het was een mooi jaar!"

Sponsoren Kris Haanen Karting

1. De Lange Horst
2. SJT Venlo Eurotransport
3. Lenssen Advies
4. DebSports
5. Logo Products
6. Bert Tacke Dakservice
7. Bouwbedrijf Maas
8. Beton Station Horst
9. HS Autoparts
10. Installatiebedrijf Jeroen Janssen
11. Vakgarage Maashorst
12. Stucadoorsbedrijf Brouwers
13. Keijsers Tegelwerken
14. Totaaltegel
15. Slangen Karting
16. Echte Bakker Gommans
17. Bruisten Metselwerken
18. Custers Beveiliging
19. Hans de Mulder Terrasoverkappingen
20. AST Heetkamp autoschadeherstel
21. Hoeben Rietdekkersbedrijf
22. Smulders Carsystems
23. Marcel Philipsen Autotechniek
24. Kwekerij-Vieverde
25. Banden en Wielen Centrum Limburg
26. Vollenhoven Olietechnologie
27. Rush European Automatic
28. Knoops Metselwerken
29. Keurslager Crist Coppus

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS