Karting • Belgisch Kampioenschap

Terugblikken met dubbel kartkampioen Leroy Jagesar: "Dit was echt een superseizoen!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 november 2016 16:10 • Print artikel

GENK – Hij was al Nederlands kampioen geworden en tweede in de BNL. Vervolgens zette karter Leroy Jagesar de kroon op zijn seizoen door ook de titel in de Belgian Max Challenge (BMC) te winnen. Op het circuit van Genk had de zestienjarige Zeeuw uit Middelburg ruim voldoende aan de vierde plaats in het dagklassement om ook deze hoofdprijs toe te voegen aan zijn prijzenkast.

Leroy Jagesar


Terugblikkend op het seizoen, is Leroy uiteraard diktevreden. “Ik had aan het begin van het jaar wel verwacht dat ik vooraan kon meestrijden, maar het is dan natuurlijk altijd nog de vraag of het gaat lukken”, zei de talentvolle rijder. “Nadat ik tweede was geworden in het Benelux-kampioenschap (het zogenaamde BNL-kampioenschap, red.) heb ik wel een tijd lang gebaald, maar op een gegeven moment besefte ik dat ik er toch niks aan kon veranderen en wist ik dat ik zo fit mogelijk moest zijn voor de wedstrijden die ik nog moest rijden. Nu heb ik weer een titel. Het is zo een echt topseizoen geworden.”

Omdat Leroy als één van de favorieten begon aan elk kampioenschap waaraan hij meedeed, ervoer hij meer druk dan in voorgaande jaren, zo erkende hij. “Andere rijders hebben dan een bepaalde verwachting van je. Zelfs in de trainingen rijden ze dan al achter je aan. Daar had ik vooral aan het begin van het seizoen last van, maar ik wist al gauw wat ik kon verwachten voor de latere races en ik wist dat het wel zou lukken. Daar heb ik dit jaar het meeste van geleerd, denk ik, het omgaan met die druk.”

Als hij zijn beide titels op een weegschaaltje moet leggen, schiet de balans niet uit naar één kant. De competitie in het NK en de BMC was dit seizoen ongeveer even groot met veel toprijders aan het vertrek en een brede selectie aan toppers die om de overwinningen streden. Als hij dan toch moet kiezen noemt Leroy het NK. “Dat komt omdat ik een Nederlander ben”, zegt hij. “Voor buitenstaanders heeft dat daardoor ook de meeste waarde denk ik.”

Leroy Jagesar 2 x kampioen van NL en Belgie en tweede in BNL

Om ook die tweede titel in de wacht te slapen (het NK had hij al begin oktober gewonnen), hoefde hij zondag in Genk feitelijk niet veel meer te doen dan de races uitrijden en zorgden dat hij geen tijdstraf kreeg of werd gediskwalificeerd. Daaraan voldeed hij met gemak, want Leroy werd derde, derde en vijfde in de respectievelijke races. “Ik had zeker nog een paar plaatsen verder naar voren kunnen eindigen, maar ik heb gewoon gezorgd dat ik op de baan bleef door niet te veel risico te nemen. Ik ben gewoon wat voorzichtiger geweest bij het inhalen.”

Het betekende een schitterende afsluiter van een geweldig seizoen. Het zorgde er ook voor dat Leroy de nare smaak kon wegspoelen die hij had overgehouden aan de Rotax Max Grand Finals. Daarin had hij de prefinale gewonnen tijdens een schitterende regenrace waarin hij zich vanaf de 29ste positie ongelooflijk knap had opgewerkt naar de kop van het veld. Maar toen was daar na afloop iemand van de wedstrijdleiding die moeilijk begon te doen over een loszittende bout aan de stoel van zijn kart.

"Met een steeksleutel kon hij die bout bewegen", blikt Leroy terug. "Hij moest er ook moeite voor doen. Vier man hadden de kart al goedgekeurd, zeiden dat die in orde was. Alleen deze ene persoon niet. Hij zei dat ik was gediskwalificeerd. Natuurlijk was ik heel boos. Maar ja, er was niks aan te doen. Dat was echt balen en dat is zacht uitgedrukt."

Welke kampioenschappen hij volgend jaar gaat rijden, weet hij nog niet precies. "Daar gaan we in de winter naar kijken." Hoe dan ook, Leroy weet: “Het wordt deze winter weer veel trainen!”

"Ik wil graag al mijn sponsoren en JJ Racing van Jacco van Dijk en Jeffrey Groothuis bedanken voor hun support. Het is een topteam en de volgende generatie katers staat alweer klaar bij hun om het stukje in de Junioren over te nemen. Ik wil ook mijn ouders als grootste steunpilaren en mijn vader bedanken voor het sleutelen. Dit was echt een topseizoen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS