Karting • Chrono

Topdagen voor Leroy Jagesar: Zeeuw maakt indruk tijdens eerste meters in formuleauto

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 juli 2016 14:10

ZANDVOORT – Leroy Jagesar staat op een belangrijk kruispunt in zijn racecarrière. De vijftienjarige Zeeuw uit Middelburg domineert in de kartkampioenschappen waarin hij dit seizoen meedoet, tegelijkertijd is hij druk zich te oriënteren op een mogelijk debuut in de autosport voor volgend seizoen. Om een zo goed mogelijk afgewogen keuze te maken, testte hij vorige week op het circuit van Zandvoort voor het eerst een formuleauto. De resultaten daarvan waren op zijn zachtst gezegd bemoedigend.

Leroy Jagesar heeft autosport aspiraties

Hoewel Leroy zich voor volgend jaar richt op een debuut in een Formule 4-kampioenschap stapte hij in Zandvoort in een Formule Renault 1.6-bolide van het Nederlandse team Provily Racing. Dat had er mee te maken dat er op het moment van zijn test geen F4-bolides beschikbaar waren vanwege Formule 4-races elders. “Maar de Formule Renault 1.6 was qua auto vergelijkbaar met een Formule 4”, aldus Leroy, die zich goed had voorbereid op die belangrijke dag in zijn carrière.

“Van tevoren had ik al goed in de simulator van Provily geoefend. Daarna ging het op de baan meteen goed. In het begin was het wel nog een beetje zoeken naar rempunten. Ook de grote downforce was even wennen, alles is echt heel anders dan bij het karten, maar de engineer van het team was verbaasd dat ik meteen zo goed ging. Hij was heel tevreden; ik zat niet ver van de toptijden.”

Terugblikkend concludeert Leroy dan ook dat hij een goede test achter de rug heeft en dat hij een mooie ervaring rijker is. De eerste meters in een echte formuleauto zijn immers voor elke jonge coureur speciaal. “Rijden in zo’n auto geeft echt een kick. Het was die dag hartstikke druk op de baan; er reden ook veel snelle toerwagens. Heel gaaf als je dan zo’n auto inhaalt.”

Het is de bedoeling dat Leroy dit seizoen met het oog op zijn mogelijke autosportdebuut van volgend jaar nog meer gaat testen. Wanneer en waar dat zal gebeuren, is op dit moment nog niet bekend. Wel hoopt het racetalent uit Zeeland op support uit de regio. "We hopen dat het bedrijfsleven uit Zeeland. Nu met de successen van Max Verstappen in de Formule 1, kunnen jonge rijders profiteren van de aandacht voor de racerij. Ik denk dat wij sponsoren een mooi pakket kunnen bieden."

Leroy Jagesar succesvol in het karten

In de tussentijd blijft hij in het karten schaven aan zijn toch al niet geringe racevaardigheden. Dat demonstreerde hij de afgelopen twee weekeinden maar weer eens. Op het circuit van Ostricourt in Frankrijk tijdens de tweede ronde van het Belgische BNL-kampioenschap eindigde hij in de zeer sterk bezette juniorenklasse op een razendknappe tweede plaats in het algemeen klassement. “Kijkend naar het weekend in Ostricourt mag ik niet klagen”, zei Leroy over de races op de Noord-Franse piste. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht de snelheid te hebben om voorin te kunnen strijden. In de BNL rijden veel Europese toppers en voor mij is dit een lastig circuit omdat ik hier maar heel weinig heb kunnen trainen. Het was alweer een jaar geleden dat ik hier voor het laatst was.”

Dit afgelopen weekeinde in Spa-Francorchamps reed hij naar de zege bij de Rotax Max junioren, meetellend voor het Nederlands kampioenschap. De karter van Team TKP slaagde erin alle races te winnen. Leroy: “Het plaatje paste gewoon. We stonden bijna met het hele TKP-team van Jacco en Jeffrey op het podium. Alle rijders in ons team deden het super. Wat mij betreft; de snelheid zat er goed in en we hebben goede zaken gedaan voor de stand in het kampioenschap. Al met al mag ikzelf zeker tevreden zijn over het seizoen tot nu toe!”

Leroy Jagesar wordt ondersteund door Autoservice Ram, Karting Goes, Team TKP, en JVD Power.

Website Leroy Jagesar

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS