Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Oranje boven! Podium Renger van der Zande en Indy Dontje in race 1 ADAC GT Masters Zandvoort + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 23 juli 2017 03:54 • Print artikel

ZANDVOORT - Vreugde voor de Nederlandse fans vanwege de overwinning van Renger van der Zande (31) en kampioenschapsleider Jules Gounon (22) in de Corvette C7 van Callaway Competition. Zij wonnen de zevende ronde van de 2017 ADAC GT Masters in Zandvoort. Met deze tweede overwinning van Gounon heeft hij halverwege het seizoen de officiële titel 'half-time champion' veroverd. Hun eerste podium van dit jaar behaalden Audi-coureurs Markus Pommer (26) en Kelvin van der Linde (21) van Aust Motorsport en het Mercedes AMG duo van Indy Dontje (24) en Marvin Kirchhöfer (23) van het Mercedes-AMG Team HTP Motorsport. "De winst voelt alsof ik het wereldkampioenschap heb gewonnen", zei een jubelende Van der Zande na een felbevochten zege. "Winnen hier op mijn thuiscircuit van Zandvoort is gewoon ongelooflijk!" Zijn overwinning kreeg extra glans doordat Indy Dontje als tweede Nederlander op het podium stond.

GT Masters

Leidend trio
Terwijl pole-sitter Jules Gounon succesvol zijn pole position verdedigde, slaagde Mercedes-man Luca Stolz (21) van het Mercedes-AMG Team Zakspeed erin om voorbij Markus Pommer te komen, die ook vanaf de voorste startrij vertrok. In de daarop volgende ronden wisten Gounon, Stolz en Pommer geleidelijk weg te rijden van de rest van het veld. Het bleef zo totdat het pitwindow openging met een onderling verschil van slechts één seconde. Renger van der Zande, die instapte in plaats van de vaste rijder Daniel Keilwitz (27) die ontbrak als gevolg van een blessure, bracht vervolgens de nummer 77 Corvette veilig naar huis. Voor de lokale, Nederlandse favoriet was het een geweldige overwinning in de Super Sports Car League, terwijl het voor Gounon overwinning nummer twee was. De eerste behaalde hij op de Red Bull Ring. Het topresultaat zorgde ervoor dat Gounon ‘s voorsprong in het kampioenschap groter wordt en het gaf hem de onofficiële titel van ‘half-time-champion’.

Markus Pommer en Kelvin van der Linde in de Audi R8 kwamen als tweede over de eindstreep. Vooral in de eindfase zette Van der Linde onze landgenoot Van der Zande aardig onder druk, maar hij kon er toch niet voorbij komen. En nog een andere Hollander completeerde het podium: Indy Dontje (24), die samen met Marvin Kirchhöfer (23) op de derde plaats eindigden in de gele Mercedes-AMG. Voor het Mercedes-AMG team HTP Motorsport was hun top-drie-finish in de ADAC GT Masters een regelrecht hoogtepunt.

De volgende twee plaatsen gingen naar auto's die ook de Mercedes-ster op hun grille hadden staan. Sebastian Asch (31) en Stefan Mücke (35) van BWT Mücke Motorsport passeerden de zwart-wit geblokte vlag op de vierde plaats voor Luca Stolz (21) en Luca Ludwig (28) van het Mercedes-AMG Team Zakspeed. De laatste zou wellicht op het podium geëindigd kunnen zijn, maar een drive-through penalty vanwege een te korte pitstop gooide roet in het eten.

GT Masters

Nicky Catsburg (29) en Philipp Eng (27) met de BMW M6 GT3 van BMW Team Schnitzer eindigden op de zesde plaats, gevolgd door de trofee winnaars Rolf Ineichen (39) en Christian Engelhart (30) van het GRT Grasser Racing Team in hun Lamborghini Huracán. Mathieu Jaminet (22) en Michael Ammermüller (31) van het ‘KÜS Team75 Bernhard’ was het duo met de hoogst geëindigde Porsche 911 op de achtste plaats. De overige kampioenschapspunten gingen naar het Mercedes-AMG duo Patrick Assenheimer (25) en Maximilian Götz (31) van het Mercedes-AMG Team HTP Motorsport en naar het Lamborghini-duo Florian Spengler (29) en Christopher Zanella (27) van Team HB Racing.

GT Masters

Opmerkingen van de winnaars
Jules Gounon (Callaway Competition - Corvette C7 GT3-R): "Ik ben zeer tevreden. Tot nu toe is het een perfect weekend. Het enige nadeel is dat Daniel helaas hier niet kan zijn. 'Half-time-champion’ zijn betekent niet veel. Wat er belangrijk is, is dat je aan het einde van de reeks races nog bovenaan staat. Tot nu toe nemen we iedere race zoals het komt. Het was niet makkelijk vandaag. De Mercedes-AMG met Luca Stolz zette ons onder veel druk en realiseerde zelfs de snelste raceronde toen Luca Ludwig het stuur overnam. We zijn misschien niet de snelste vandaag geweest, maar we wisten in ieder geval de anderen wel achter ons te houden."

GT Masters

Renger van der Zande (Callaway competitie - Corvette C7 GT3-R): "Ik ben erg blij om mijn thuisrace te hebben gewonnen! Ik heb zelfs in mijn eigen bed thuis geslapen. Ik werd gevraagd door het team of ik in kon stappen in plaats van Daniel Keilwitz om Jules te helpen in zijn titelstrijd. Ik aarzelde geen moment om dit verzoek te accepteren, maar het is jammer dat Daniel hier niet kan zijn. Tot de komst van de safety-car controleerde ik de race. Na vrijgave van het circuit werd het moeilijker want de banden hadden veel last van pick-up, er lag veel vuil op het circuit dat aan de banden bleef kleven. Daardoor moest ik veel eerder remmen en soms was ik bezorgd dat ik afstevende op een klapband. Uiteindelijk kreeg ik de grip weer terug en bracht de Corvette veilig thuis. Als eerste in de race!”

Renger van der Zande en Indy Dontje op podium ADAC GT Masters


UITSLAG Race 1 ADAC GT Masters Circuit Zandvoort:


Belangrijke feiten
Zandvoort, de 7e ronde van 14 wedstrijden van de ADAC GT Masters
Lengte van het circuit: 4.307 meter
Weer: 25 ° C, bewolkt
Pole positie: Jules Gounon (Callaway competitie, Corvette C7 GT3-R), 1: 35.704 minuten
Winnaars: Jules Gounon en Renger van der Zande (Callaway Competitie, Corvette C7 GT3-R)
Snelste raceronde: Luca Ludwig (Mercedes-AMG Team ZAKSPEED, Mercedes-AMG GT3), 1: 36.270 mins

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS