Autosport Internationaal Toerwagens • ALMS

Renger van der Zande/Alex Popow dominant in IMSA race op Lime Rock

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juli 2016 13:34 • Print artikel

Het Starworks Motorsport team met Van der Zande en Popow lijkt steeds meer de spelbepaler te worden in het Amerikaanse IMSA lange afstand kampioenschap in de Le Mans Prototype klasse. Het rijdersduo gaat aan kop in de titelstrijd, maar ook op de baan heerst het duo de laatste wedstrijden steeds nadrukkelijker. Dit weekend wonnen Renger van der Zande en zijn teammaat zowel algemeen als in hun klasse de wedstrijd in Lime Rock.

Renger van der Zande IMSA Lime Rock

Het is een klein baantje van twee en een halve kilometer, ten noorden van New York, Lime Rock Park, eigendom van de raceicoon Skip Barber. Omzoomd door heuvels en bossen en met kampeerterreinen voor de autosportfans is het zo’n klassiek Amerikaans circuit, met een baan die aanleiding geeft tot felle gevechten. De Nederlandse International Renger van der Zande voelt zich er thuis. Hoewel het Amerikaans IMSA kampioenschap een lange afstand kampioenschap is, wordt in Lime Rock gestreden of het een sprintrace is. Menig fabrieksteam verdwijnt voortijdig achter de vangrails.

Het Starworks team ging als favoriet van start. Er was gekozen voor een kwalificatie met zilveren rijder Alex Popow. Deze startte de race vanaf de vierde grid positie en werd al meteen in de aanvang van de race hard van achteren geraakt. Hij kon de race, zonder een deel van het bodywork van de auto, voortzetten. Dit ging zeer goed en uiteindelijk na meer dan een uur nam Renger van der Zande het stuur over. Deze wist zich in het drukke verkeer naar voren te werken en de leiding over te nemen van het duo Alon / Kimber-Smith.

Ondertussen woedde bij de GT Le Mans auto’s een zwaar gevecht tussen de Corvette met OliverGavin, de FORD GT met Ryan Briscoe en de Ferrari met Giancarlo Fisichella. De Starworks Oreca-Chevrolet met Van der Zande moest zich om de acht rondjes tussen deze strijdende GT’s heen manoeuvreren. In de laatste rondes werd het passeren lastiger waardoor Tom Kimber Smith dichterbij kon komen. Maar Renger van der Zande hield koel de leiding en finishte als eerste algemeen en ook in de LMPC klasse, voor Kimber-Smith en French en Marcelli. Er werden weer waardevolle punten gepakt voor het Amerikaans Kampioenschap, waar Van der Zande nu met 17 punten voorsprong aan de leiding gaat.


“Teamgenoot Alex deed het zeer goed”, zei Renger van der Zande. “Ik nam de auto over op P2 en viel naar P4 terug vanwege de wissel. Racen op Lime Rock is zeer opwindend. Wij moeten ons, vanwege het korte baantje, binnen acht rondjes weer door het GT veld heen wurmen. Ik heb redelijk veel bodycontact gehad met ander auto’s. Dat is niet anders maar maakt het hier tevens zeer spectaculair voor de toeschouwers. Het was een mooie wedstrijd en we gaan trots aan kop van het kampioenschap”

Volgende race Renger van der Zande: 24 hrs Spa-Francorchamps voor Mercedes AMG op 30 en 31 juli.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS