Rally

Rally Monte Carlo - De dubbel van Evans levert hem een mooie voorsprong op; Hyundai worstelt zich naar P2 en P4

Uitgegeven door Peter Vader • 26 januari 2024 09:40

Elfyn Evans domineerde donderdagavond de eerste twee klassementsproeven en claimde de vroege leiding in de Rallye Monte-Carlo. De Welshman, tweede in de FIA World Rally Championship-strijd van vorig jaar, maakte zijn bedoelingen duidelijk om in 2024 het neusje van de zalm te worden toen hij de korte openingsetappe afsloot met een voorsprong van 15,1 seconden op Thierry Neuville. Evans, aan het stuur van een Toyota GR Yaris, won de 21,01 km lange speciale etappe van Thoard naar Saint-Geniez met een voorsprong van 5,2 seconden. Vervolgens voegde hij nog eens 6,8 seconden toe aan zijn voorsprong door bovenaan de tijdenlijst te staan voor de volgende proef van 25,19 km van Bayons naar Bréziers.

Rally Monte Carlo 2024 Elfyn Evans Toyota

De overwegend droge omstandigheden boden relatief veel grip in vergelijking met voorgaande jaren voor de nachtelijke lus. Het volgde op een oogverblindende startceremonie op het Casinoplein van Monaco, waar Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Monaco de leidende auto's wegvlagde. "In de eerste stint hadden we een behoorlijk goed gevoel", zei Evans. “Het leek erop dat we een goede run hadden, maar de tweede was iets ingewikkelder en er was veel meer aan de hand met de omstandigheden en het glanzende asfalt. Het doel was om er vooral netjes doorheen te komen. Natuurlijk ben ik blij, maar dit is nog maar het begin.”

Thierry Neuville maakte zich zorgen over het oververhitten van zijn banden in de opener, maar haalde Ott Tänak in de volgende proef in en claimde de tweede plaats, terwijl zijn Estse teamgenoot worstelde met een navigatieprobleem waarbij ook het gaspedaal van zijn Hyundai i20 N nog eens bleef hangen. De Belgische coureur onthulde later dat hij al eerder met een soortgelijk probleem was geconfronteerd, net als Andreas Mikkelsen in de derde auto van de Koreaanse fabrikant. “Het lijkt erop dat mijn teamgenoten met soortgelijke problemen kampen”, bevestigde Neuville. “We gaan eraan werken, de jongens weten wat ze moeten doen en wat het probleem is.” Teamgenoot Ott Tänak beschreef het probleem door te zeggen: “Als we ervoor gaan, moet het steeds maar vol gas.”

Sébastien Ogier zorgde ervoor dat twee Toyota's in de top drie terechtkwamen, hoewel hij op een flinke 21,6 seconden achter Evans eindigde. Door vierde te worden vergeleken met Evans' eerste plaats in de startvolgorde, werd de negenvoudig winnaar van de Rallye Monte-Carlo benadeeld door vuilere wegomstandigheden veroorzaakt door degenen die voor hem de bochten afsneden.

Rally Monte Carlo 2024 sfeer

Een gefrustreerde Tänak eindigde de avond 1,2 seconde verder naar achteren, terwijl M-Sport Ford-hotshot Adrien Fourmaux een indrukwekkende rit afleverde ondanks zijn gebrek aan reguliere Rally1-ervaring. Fourmaux zat op de vijfde plaats en 39,0 seconden achter de eerste plek en eindigde zowel voor Takamoto Katsuta als Grégoire Munster, terwijl Mikkelsen op de achtste plaats wegkwijnde als gevolg van zijn navigatieproblemen.


Een van de beste prestaties kwam van de Spanjaard Pepe López, die negende overall werd en de WRC2-categorie aanvoerde, ondanks dat hij in een onbekende Škoda Fabia RS Rally2 reed met nieuwe bijrijder David Vázquez naast hem. Hij won beide etappes en heeft de leiding in WRC2 met 14,2 seconden voorsprong voor Nikolay Gryazin.

De actie wordt vrijdag hervat met zes etappes nabij de gaststad Gap. Twee lussen van drie klassementsproeven vormen tezamen een wedstrijddag van meer dan 105 km.

Rally Monte Carlo Evans Martin Toyota startpodium

Dagwinnaar Elfyn Evans na afloop: “Het was een hele goede avond. We reden een goede foutloze rit in de eerste etappe, het gevoel was best oké. Het is een nogal schurende fase die zwaar is voor de banden, dus het is moeilijk om te weten of je voldoende grip hebt. Fase twee was toen een stuk ingewikkelder, er was behoorlijk wat vocht rondom en gecombineerd met een glad wegoppervlak was de grip nogal laag. Het doel vanavond was om er vooral netjes doorheen te komen, dus natuurlijk ben ik blij, maar het is nog maar het begin en er is nog een hele lange weg te gaan.”

Stand na de eerste dag (donderdag):
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 26m12.9s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +15.1s
3 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +21.6s
4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +22.8s
5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +39.0s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +46.3s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m06.0s
8 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m08.8s
9 Pepe López/David Vázquez (Škoda Fabia RS Rally2) +1m36.5s
10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +1m50.7s

*Foto's: FIA WRC



Rally Monte Carlo 2024 logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS