Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Julien Briché wint titel in de TCR Benelux op Autodromo Nazionale di Monza

Uitgegeven door Johan Vis • 18 oktober 2019 09:02

Julien Briché, op zaterdag winnaar van de eerste race van TCR Benelux op de Autodromo Nazionale di Monza, wist zich de titel in het toerwagenkampioenschap toe te eigenen. Bovendien haalt de renstal van de Peugeot-rijder, JSB Compétition, het ook in de teamrangschikking. Josh Files, op zondag winnaar van de tweede race, wordt vice-kampioen, voor Gilles Magnus.

Julien Briché wint titel in de TCR Benelux op Autodromo Nazionale di Monza

Julien Briché trok als authoritair leider van de TCR Benelux richting de Autodromo Nazionale di Monza en liet tijdens deze vijfde en laatste meeting van het seizoen niet twijfel over de uitkomst van het seizoen bestaan. De rijder van de Peugeot 308 TCR van JSB Compétition, ook in TCR Europe in strijd om de titel, trok meteen alle registers open en scoorde de pole voor de eerste race (en de bijhorende vijf bonuspunten) voor Aurélien Comte (Peugeot 308 TCR – DG Sport Compétition) en Santiago Urrutia (Audi RS 3 LMS TCR – Team WRT). De grootste rivalen van de Fransman in de Benelux-rangschikking, Gilles Magnus (Audi RS 3 LMS TCR – Comtoyou Racing) en Josh Files (Hyundai i30 N TCR – Autodis by Target), moesten tevreden zijn met een achtste en negende positie op de startgrid, net voor Maxime Potty (Volkswagen Golf GTI TCR – Team WRT).

Zaterdagnamiddag wist Briché zijn pole positie uitstekend te verzilveren, Aurélien Comte volgde in zijn spoor. Terwijl de Peugeots voorin relatief makkelijk wegreden ging het er achter hen steeds spannender aan toe. Josh Files zette een indrukwekkende inhaalrace in, ging halverwege voorbij Santiago Urrutia en zette ook de snelste wedstrijdronde neer. Maar een podiumplaats was niet voldoende voor Josh Files om Julien Briché van de titel te houden. De Fransman was kampioen, nog voor de start van de laatste race van het seizoen.

“Die pole position was uiteraard een goede start”, glimlachte hij met de trofee in handen. “Mijn enige doel vandaag was voor Josh Files te blijven, om hem zo punten af te snoepen voor TCR Europe en tegelijk zeker te zijn van de titel in TCR Benelux. Voor dat laatste kampioenschap is het gelukt, voor de Europese titelstrijd wordt het heel moeilijk, nu Josh als derde is gefinisht. Maar ik ben heel trots op de titel in TCR Benelux!”

Achter Santiago Urrutia leverden Mat’o Homola (Hyundai i30 N TCR – Autodis by Target) en Gilles Magnus een schitterend duel voor de vijfde plaats algemeen en in TCR Benelux. De Marokkaan Sami Taoufik, aan het stuur van een Audi RS 3 LMS TCR van het Belgische Comtoyou Racing, scoorde bij zijn debuut in TCR Benelux de punten van de zevende plaats. Maxime Potty, die zich bekloeg over een gebrek aan topsnelheid, moest tevreden zijn met een 20ste plek, achtste in de Benelux, voor Marie Baus-Coppens (Cupra Leon – JSB Compétition).

Files winnaar en vice-kampioen
Met de titel toegkend zou de race van zondag de andere podiumplaatsen bepalen. Drie rijders stonden voor de start quasi op gelijke voet: Josh Files, Santiago Urrutia en Gilles Magnus.

Maxime Potty, tiende in de kwalificaties, mocht van op pole vertrekken met Golf GTI TCR van Team WRT. Josh Files, ook op de eerste startrij, was de best geplaatste van de rijders die om de vice-titel streden, voor Gilles Magnus (derde op de grid) en Santiago Urrutia (achtste).

Files had niet veel tijd nodig om de race naar zijn hand te zetten: hij reed onmiddellijk van iedereen weg en behaalde een uiterst belangrijke overwinning: ze schonk hem tegelijk de Europese titel en die van vice-kampioen in TCR Benelux. Julien Briché, tiende op de grid, zette een fantastische race neer. De Nordist haalde alles uit de kast, zette slag om slinger prachtige inhaalbewegingen neer en finishte uiteindelijk als tweede. De Urugayaan Santiago Urrutia vervolledigde het Benelux-podium.

Na een fantastisch seizoensdebuut beleefde Gilles Magnus een ontgoochelende finale in Italië. De rijder van het RACB National Team werd bestraft voor een valse start en tikte na een drive through-straf pas als zevende van de Benelux-rijders aan, achter Aurélien Comte (vierde), Maxime Potty en Mat’o Homola. Hij vond troost in de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap. De teammaat van Gilles, Sami Taoufik, werd achtste in deze laatste race van het seizoen, voor Marie Baus-Coppens.

In de eindstand eindigt Gilles Magnus dus op het podium, naast Julien Briché en Josh Files. Santiago Urrutia en Aurélien Comte vervolledigen de Top-5, voor Mat’o Homola, Maxime Potty, Tom Coronel en Marie Baus-Coppens.

In de teamrangschikking pakt JSB Compétition de titel voor Autodis Racing by Target en Team WRT.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS