Karting • WSK

WSK report: Verstappen nog niet, podium voor De Vries, Pex, Visser en Hoevenaars

Uitgegeven door Casper Bekking • 12 mei 2010 09:18

Afgelopen weekend werd in Genk de vierde ronde van de WSK Karting verreden. Op het Belgische circuit kon Max Verstappen de titel binnenslepen, maar moest tweemaal zijn grote concurrent Alexander Albon voor laten gaan. Daardoor moet de zoon van oud F1 coureur Jos Verstappen nog even wachten tot de laatste race op Sarno. Toch was er in Genk wederom zeer veel Nederlands succes te bewonderen. Zo waren er podiumplaatsen voor onder meer Nyck de Vries, Bas Lammers, Jorrit en Yard Pex, Beitske Visser, Max Verstappen en Peter Hoevenaars. Wederom een succesvol weekend voor de Nederlandse equipe.


In de Super KF was dit het weekend van Nyck de Vries. De talentvolle Nederlander legde in de Superpole beslag op de eerste startplaats, ten koste van Armand Convers, Sauro Cesetti en Ben Cooper. In de heats verliep het niet altijd even voorspoedig voor de Nederlander, die enkele malen een aantal concurrenten voor moest gaan. De pole position voor de prefinale ging dan ook naar Ben Cooper, ten koste van Armand Convers, Gary Catt en Zdenek Groman. De Vries begon op de zesde plaats. Joey Elkerbout en Sinan van der Raad stonden gezamenlijk op de tiende startrij.

In de prefinale viel alles op de juiste plaats voor Nyck de Vries. De jongeling was sterk onderweg, verschalkte zijn concurrenten één voor één en kwam met een voorsprong van ruim anderhalve seconde als eerste over de meet. Convers legde beslag op de tweede plaats, Arnaud Kozlinski werkte zich op naar de derde stek. Flavio Camponeschi en Sauro Cesetti eindigden net naast het podium. Polesitter Cooper kwam niet verder dan de tiende stek, terwijl Catt en Groman voortijdig op moesten geven. Van der Raad reed een goede race en eindigde als vijftiende, Elkerbout finishte op de twintigste positie.

Ook in de finale was De Vries de te kloppen man. De Nederlander had de concurrentie op de hielen, maar hield het hoofd koel en reed naar een schitterende overwinning. Op ruim een seconde eindigde de ervaren rot Marco Ardigo als tweede, voor diens landgenoot Cesetti. Ben Cooper werkte zich op naar de vierde stek, ten koste van Kozlinski en Camponeschi. Convers eindigde als zevende, voor Catt, Matteo Vigano en Libor Toman. Van der Raad eindigde ditmaal als negentiende, Elkerbout als 22e.

Jonathan Thonon

De KZ1 en KZ2 reden wederom gezamenlijk in Genk, waardoor er veel Nederlanders aan de start stonden. De pole position ging naar Jorrit Pex, ten koste van Anthony Abasse en Rick Dreezen. Kristijan Habulin was de beste KZ2 op een vierde plaats algemeen. Yard Pex was de tweede rijder in deze klasse, voor Beitske Visser. Dylan Davies eindigde op de dertiende plaats overall, Bart Kramer op P22, Nigel van der Slik op P27, Chantal van Haandel op P30 voor Aleksander van Meever en Wim Dijkman Jr. op P37. In de heats werden de beste resultaten geboekt door Bas Lammers, terwijl ook Beitske Visser een manche wist te winnen. Jonathan Thonon stond naast hem, met Beitske Visser en Rick Dreezen op de tweede startrij, voor Manuel Renaudie, Jorrit Pex, Anthony Abbasse en Yard Pex. Dylan Davies begon vanaf de elfde startrij, Bart Kramer vanaf P33.

Podium KZ1

In de prefinale van de KZ1 domineerden de rijders uit de Lage Landen. Jonathan Thonon kende een sterke race en kwam met een kleine voorsprong ten opzichte van zijn landgenoot Rick Dreezen als eerste over de meet. Bas Lammers eindigde op de derde plaats, voor Jorrit Pex. De Belg Yannick de Brabander viel uit. Ook in de finale was Thonon de concurrentie te snel af, en wederom eindigde Dreezen op de tweede plaats. De strijd tussen de Nederlanders werd ditmaal gewonnen door Jorrit Pex, die Bas Lammers nipt achter zich kon houden. Yannick de Brabander kende een geweldige opmars en kwam op een zeer verdienstelijke vijfde plaats over de streep.

Yard Pex en Beitske visser op podium

In de prefinale van de KZ2 werden de Nederlanders verslagen door de Italiaan Paolo de Conto. Op slechts twee tienden achterstand kwam Yard Pex als tweede over de meet. De jonge dames deden het voortreffelijk; Beitske Visser eindigde als derde. Chantal van Haandel finishte op de elfde plaats, Bart Kramer op P13 en Dylan Davies een plaatsje daarachter. De Belg Nicky Moris viel uit. In de finale draaiden de Nederlanders de rollen om met de Italiaan De Conto. Yard Pex kwam als eerste over de streep, op zeven tienden gevolgd door Beitske Visser. De Conto moest genoegen nemen met de derde plaats, voor Daniel Fuchs en Marcel Jeleniowski. Chantal van Haandel eindigde op een keurige achtste plaats, Dylan Davies finishte als elfde. Kramer en Moris vielen voortijdig uit.

In de KF2 legde Ignazio d'Agosto beslag op de pole position tijdens de kwalificatie, ten koste van Clement Bluy en Max Klinkby-Silver.
Guillaume de Ridder was de beste Belg op de zevende plaats. Kilian Bouman noteerde de 45e tijd, Mark Potman de 58e. De Nederlanders wisten zich helaas niet te kwalificeren voor de prefinale. De pole position voor deze strijd werd behaald door Jacob Nortoft, met Ignazio d'Agosta naast zich. De tweede rij werd bezet door Karol Basz en Jordon Lennox. De Ridder startte als vijfde. Nortoft zette deze wedstrijd naar zijn hand, en hield Michelle Gatting ongeveer een seconde achter zich. Karol Basz legde beslag op de derde plaats, ten koste van Yu Kanamaru en Max Klinkby-Silver. De Ridder viel voortijdig uit, waardoor Luka Sami op P17 de beste Belg was. Ook in de finale toonde Nortoft zijn stuurmanskunst en kwam opnieuw als eerste over de meet. Ditmaal kwam Ignazio d'Agosta op de tweede positie over de streep, net voor Basz. Nicolaj Moller Madsen reed sterk naar de vierde plaats, terwijl Luke Varley als vijfde over de meet kwam. Guillaume de Ridder kende een sterke race en kwam op de negende plaats over de streep.


In de KF3 reed Dennis Olsen de snelste kwalificatietijd, en mocht daardoor op pole position plaatsnemen. Naast de Noor stond Nicolas Beer, gevolgd door een drietal Nederlanders; Peter Hoevenaars, Davey Koch en kampioenschapleider Max Verstappen. Lukas Machunskas reed de achttiende tijd, Maksimiliaan van Meever eindigde voor Kim Oomen op P27, Dave Blom noteerde de 47e tijd en Max Koebolt eindigde op P58. Snelste Belg was Mathieu di Giacomo op P49. Na enkele sterke races in de series mocht Peter Hoevenaars in de prefinale plaatsnemen op de pole position, met naast hem Alexander Albon. Pierre Gasly en Davey Koch stonden op de tweede startrij, Max Verstappen kende geen optimale series en startte op P7. Lukas Machunskas begon de prefinale op de elfde stek, drie plaatsen voor de sterk opgekomen Van Meever. Ook Kim Oomen mocht in de finales van start gaan, zij begon op startrij 17. Helaas kon Dave Blom zich niet plaatsen. Toch kon de debutant met opgeheven hoofd de strijd verlaten. In één van de heats reed hij wel de snelste rondetijd, wat aangaf dat de snelheid erin zit.

De prefinale werd gewonnen door Alexander Albon, na een flinke strijd met Pierre Gasly en Max Verstappen. Beide rijders zaten binnen de seconde van de winnaar. Peter Hoevenaars kwam net te kort voor het podium en eindigde als vierde, voor Davey Koch. Maksimiliaan van Meever toonde opnieuw zijn snelheid en werkte zich knap op naar de tiende positie. Kim Oomen finishte op de 21e plaats, terwijl Machunskas pech kende en op P27 eindigde. Ook in de finale was Albon zijn concurrenten te snel af. Ditmaal klom Max Verstappen nog een plaatsje en eindigde als tweede, waardoor hij een perfecte uitgangspositie heeft voor de titel. Ook Peter Hoevenaars kende wederom een sterk weekend en bekroonde dat met de derde plaats. Robert Visoiu en Dennis Jake eindigden net buiten de prijzen. De overige Nederlanders waren bijzonder pechvol en vielen allen helaas voortijdig uit.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS