Karting • WSK

Max Verstappen gooit overwinning weg; De Vries P5; Van de Burgt wint KZ2

Uitgegeven door Casper Bekking • 13 maart 2011 18:44 • Print artikel

SARNO - De eerste ronde van de WSK Euro Series zit erop. Op het Karting Circuit Napoli te Sarno vonden vandaag de belangrijke finales plaats. Dat gebeurde onder lastige omstandigheden, want een heftige regenbui aan het einde van de ochtend zorgde voor een listige situatie. Dat ondervond Max Verstappen aan den lijve, toen hij in de finale in leidende positie spinde. De zoon van oud F1-coureur Jos eindigde nog wel knap als tweede na een inhaalrace, maar was na afloop duidelijk teleurgesteld. De Nederlandse eer werd hoog gehouden door Ryan van de Burgt, die na een geweldige inhaalrace als overwinnaar in de KZ2 over de streep kwam. Nyck de Vries kon zijn kunstje van gisteren niet herhalen en eindigde in de tweede finale als vijfde. Namens BelgiŽ waren Rick Dreezen, Sami Luka en Sebastien Bailly succesvol met een podium.

Nooit opgeven: Max Verstappen uit goede racehout gesneden

KF3
De jonge honden begonnen de dag met de vijfde en laatste heat. Max Verstappen had de voorgaande races allemaal op zijn naam geschreven, maar begon de zondag minder positief. Onder natte omstandigheden werd de snelle Nederlander in de openingsfase van de baan gedrukt en viel daardoor terug tot de achterhoede. Verstappen toonde zijn snelheid en knokte zich in de resterende ronden geweldig terug, en eindigde uiteindelijk op een zesde positie. De winst in de heat tussen A en D ging naar Nicklas Nielsen, die Dennis Olsen net achter zich kon houden. Simon Tirman finishte als derde, Kim Oomen reed zeer sterk en eindigde als vierde. Helaas kreeg zij een tijdstraf van tien seconde en klasseerde zich op P17. De strijd tussen B en E werd gedomineerd door Callan Okeeffe, die bijna drie seconden voor Esteban Ocon en Slavko Ivanovic als winnaar werd afgevlagd. Max Koebolt werkte zich op naar een keurige negende positie, Marijn Kremers finishte op P21. In de laatste manche van de dag overtuigde Robin Hansson door op overtuigende wijze te winnen. Op bijna zes seconden achterstand kwam Henrique Chaves als tweede over de streep, voor Joel Affolter. De snelle Nederlander toonde zijn talent onder de lastige omstandigheden en werkte zich vanaf P23 op naar de top.

Joel Affolter: Indrukwekkende inhaalrace van P27 naar P10

Ondanks zijn lastige laatste heat mocht Max Verstappen in de prefinale plaatsnemen op de pole position, met Callan Okeeffe naast zich. Nicklas Nielsen en Robin Hansson bezetten de tweede rij. Bij de start werd Verstappen direct langs de baan gezet en moest hij opnieuw beginnen aan een inhaalrace. De snelle Nederlander toonde zijn snelheid onder de listige omstandigheden en werkte zich gestaag op naar de kop. Na enkele schitterende inhaalacties reed hij in de slotfase het gat dicht naar leider Callan Okeeffe, maar moest achter de Brit genoegen nemen met de tweede plaats. Robin Hansson finishte als derde, voor George Russell en Pedro Hiltbrand. Joel Affolter reed een ijzersterke race en werkte zich vanaf P27 op naar de tiende positie.

In de finale kwam Verstappen goed weg en pakte direct de leiding. Hij sloeg een klein gaatje naar zijn achtervolgers, maar na enkele ronden spinde hij in de listige omstandigheden. Daardoor viel Verstappen terug naar een vierde positie en kon opnieuw aan een inhaalrace beginnen. Na een geslaagde actie liep hij samen met Esteban Ocon en George Russell weg bij de overige coureurs, en na een mooie inhaalactie op laatstgenoemde ging hij op jacht naar de Spaanse leider. De Nederlander kwam dicht bij Ocon in de buurt maar kon in de slotfase geen gaatje vinden en moest opnieuw genoegen nemen met de tweede plaats, enkele tienden achter de winnaar. In de voorlaatste ronde viel Russell uit waardoor Callan Okeeffe als laatste het podium mocht betreden. Lasse Sorensen en Harrison Scott werden vierde en vijfde. Joel Affolter zag een goed resultaat in de eerste ronde in rook opgaan toen hij betrokken raakte bij een massale crash en voortijdig moest opgeven.

Nyck de Vries op pole

KF1
Nyck de Vries ging op zondagmorgen verder waar hij zaterdagmiddag was gebleven: met winnen. De eerste kwalificatieheat van de KF1 kon nog onder droge omstandigheden worden verreden, en daarin toonde De Vries zijn snelheid. Met een ruime seconde voorsprong ten opzichte van Karol Basz werd hij als overwinnaar afgevlagd. Alexander Albon kwam op bijna acht seconden achterstand als derde over de meet. De Belg Sebastien Bailly werd achtste, Davey Koch eindigde op P25. Joey Elkerbout viel voortijdig uit. De tweede kwalificatieheat vond in de regen plaats, en dat leidde direct tot een geheel ander beeld. Nyck de Vries kende een lastige race en kon zich niet in de top nestelen, met P13 als resultaat. De winst ging naar Chris Lock, met een minimale voorsprong ten opzichte van Sebastien Bailly. Ignazio d'Agosto eindigde als derde, voor Alexander Albon en Teemu Suninen. Joey Elkerbout finishte als negentiende, vier plaatsen voor Davey Koch.

Door zijn constante presteren mocht Alexander Albon de prefinale vanaf de pole position vertrekken, met naast zich Chris Lock. De tweede rij werd bezet door Ignazio d'Agosto en Sebastien Bailly, met Nyck de Vries op de vijfde stek. De eerste bochten van de finale verliepen uitermate rommelig, en veel toppers eindigden in de grindbak. Ook Nyck de Vries verloor wat plaatsen in de mÍlee, maar kon zijn weg in de top 10 vervolgen. De Belg Bailly kreeg de leiding in handen, maar moest die al snel afstaan aan de Brit Jordan Chamberlain, die vanaf de twaalfde positie als een komeet was vertrokken. De Vries werkte zich langzaam op naar voren, maar kwam niet verder dan de vijfde positie. Vooraan was Chamberlain ongenaakbaar en won op overtuigende wijze. Libor Toman maakte eveneens veel indruk. De Tsjech werkte zich vanaf P22 op naar een knappe tweede positie, voor de sterke Belg Sebastien Bailly en Chris Lock.

WSK KZ1 en KZ2; Nederlanders en Belgen in voorste gelederen

KZ1-KZ2
De kwalificatierace A1 vond plaats onder droge omstandigheden, en werd net zoals de races op zaterdag gedomineerd door de Belg Jonathan Thonon. Hij hield Jeremy Iglesias enkele tienden achter zich. Bas Lammers reed een sterke race en kwam als derde over de meet, voor de Belg Yannick de Brabander. Jorrit Pex eindigde op een keurige zesde stek. Pex Racing laat zien ndat zij als ťťn van de weinigen de strijd met Tecsav aandurven en aankunnen. Ryan van de Burgt werkte zich op naar P13, twee plaatsen voor Beitske Visser. Dylan Davies eindigde op P17, Roy Geerts op P24. Kwalificatieheat B1 begon onder droge omstandigheden, maar gedurende de race ging het regenen. Dat leidde tot een chaotische situatie, waardoor de wedstrijd werd stilgelegd en later opnieuw werd verreden. De ervaren Marco Ardigo kwam als winnaar uit de bus, ruim acht seconden voor zijn landgenoten Davide Fore en Antonio Piccioni. Joey Hanssen reed ijzersterk en de Nederlander kwam als vierde over de streep. Ook Verdi Geurts presteerde goed met een zesde positie, Sinan van de Raad finishte op P19.

In heat A2 toonde Bas Lammers zijn ware snelheid en won op overtuigende wijze. De rappe Nederlander bouwde gestaag een flinke voorsprong op en kwam met zes seconden marge als overwinnaar over de meet. Jonathan Thonon finishte als tweede, voor Jeremy Iglesias. Yannick de Brabander eindigde als zesde, voor de zeer sterk opgekomen Ryan van de Burgt. Jorrit Pex completeerde de top 10. Beitske Visser eindigde opnieuw op P15, Roy Geerts op P19 en Dylan Davies op P23. Manche B2 werd opnieuw een prooi voor thuisrijder Marco Ardigo, opnieuw met een flinke voorsprong op de concurrentie. Op ruim vijf seconden kwam Rick Dreezen als tweede over de streep, voor Anthony Abbasse. Joey Hanssen eindigde keurig zevende, drie plaatsen voor de eveneens sterk rijdende Verdi Geurts. Sinan van der Raad eindigde op P19.

Ryan van de Burgt erg knap tussen de KZ1-toppers Lammers en De Brabander naar overwinning KZ2

De finale liep uit in een waar spektakel. Door het natte circuit gingen veel rijders in de fout en dat leverde een interessante strijd op. Onder meer raceleiders Jeremy Iglesias en Jonathan Thonon spinden en daardoor lag de weg open voor de Belg Rick Dreezen. In de slotfase drong thuisrijder Marco Ardigo heftig aan, maar de snelle rijder verdedigde sterk en won op knappe wijze. Davide Fore kwam als derde over de streep, voor Jeremy Iglesias en de geweldig opgestoomde Ryan van de Burgt. De PDB-coureur vertrok vanaf de achttiende positie en werkte zich op indrukwekkende wijze op naar de vijfde plaats, voor de Belg Yannick de Brabander. Bas Lammers finishte als achtste, Beitske Visser kon zich opnieuw niet mengen in de strijd om de kopposities en eindigde voor de derde maal op rij als vijftiende. Joey Hanssen eindigde op P19, terwijl Verdi Geurts voortijdig uitviel. Jorrit Pex werd niet beloond voor zijn snelheid. In de eerste ronden werd zijn bumper los gereden en zag een goede prestatie in rook opgaan.

Door zijn sterke race won Ryan van de Burgt de race in de KZ2 en boekte zo een groot succes. Joel Johansson en Martin Doubek. Joey Hanssen eindigde daarin als vijfde.

KF2 Sami Luka naar podium

KF2
De prefinale begon met Max Klinkby-Silver op pole position, met naast hem de Belg Sami Luka op de eerste rij. De tweede startrij werd bezet door Gerard Barrabeig en thuisrijder Stefano Cucco. De Italiaan bewees uitermate sterk te zijn in de listige omstandigheden en werkte zich op naar de kop, om vervolgens zijn concurrenten achter zich te laten. Op ruim anderhalve seconde hield Luka keurig stand in tweede positie, voor de sterk opgekomen Stepan Karasev. Victor Sendin en Pavel Rudakov completeerden de top 5.

Ook in de finale ging de strijd lange tijd tussen Cucco en Luka. De Belg kon in de openingsfase de Italiaan goed bijhouden, maar moest uiteindelijk toch een gaatje laten. Op overtuigende wijze won Cucco ook de finale en boekte zo zijn tweede grote dagsucces. Op een kleine seconde kwam onze rappe Zuiderbuur opnieuw op de tweede positie over de meet en behaalde veel waardevolle punten voor het kampioenschap. Victor Sendin mocht als derde de gang naar het podium maken, en hield Antonio Giovinazzi en Gerard Barrabeig achter zich.

Al met al een heftige racedag. Met name door het regenfront dat neer daalde op Sarno. Het resulteerde uiteindelijk wel in een goede oogst voor de Belgen en Nederlanders.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS