Karting • WSK

Kickstart René Lammers in de eerste internationale krachtmeting! Jan Lammers 'super happy'!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 januari 2020 11:03 • Print artikel

Kickstart René Lammers in WSK! Jan Lammers 'super happy'! René Lammers is het seizoen 2020 met Team Baby Race goed begonnen! De snelste tijd in zijn kwalificatiegroep, een zege en twee keer tweede in de heats en de zevende plaats in de finale. Dat waren de wapenfeiten van de snelle 11-jarige zoon van oud-F1-coureur Jan Lammers bij de WSK Champions Cup, de openingsrace van het mondiale kartseizoen op het kartcircuit van Adria in Italië. Nadat René in 2019 Nederlands kampioen bij de Mini's werd, is de aandacht nu gericht op een volledig seizoen in de sterkste competitie van Europa: de World Series Karting (WSK). Bij de races in Italië rijden de beste coureurs uit de hele wereld en in de klasse van René stonden er maar liefst 75 jonge talenten aan de start.

Rene Lammers WSK Champions Cup nummer 515 full speed

René Lammers kende, in toen nog droge omstandigheden, een goede kwalificatie. Hij was de snelste in zijn groep en derde algemeen. “Dat was een goede kwali, de baanomstandigheden waren goed en het was helemaal droog”, zei de jongeling tegenover RaceXpress.nl. Lammers meldde zich gelijk in de voorste gelederen. In de eerste heat startte Lammers vanaf de eerste rij, maar van deze uitstekende startpositie beleefde hij weinig plezier. “In de tweede ronde werd ik aangetikt toen ik derde lag en stopte de motor. Er was wat losgeschoten in de carburateur en toen viel ik helaas ver terug.”

Deze tegenslag overwon hij al gelijk bij de volgende kwalificatieheat. Die schreef René glansrijk op zijn naam. “De tweede heat won ik, het was nat, maar het ging erg goed. Het was mijn eerste overwinning in de WSK, maar dat had ik eigenlijk wel een beetje verwacht.”

René Lammers

In de derde en vierde heat was de Zandvoorter weer in de kopgroep te vinden. “De derde heat ging goed, ik reed dezelfde tijden als de coureur op P1 en eindigde als tweede. Ook in de laatste heat pakte ik P2. Het was erg jammer van de problemen in de eerste heat, anders had ik in de prefinale vanaf de eerste rij mogen starten. Nu moest ik vanaf de twaalfde plaats komen.”

In de prefinale wist de jonge Nederlandse belofte zich in het competitieve veld op te werken naar de vijfde positie. Zo kon René in de eerste race van zijn eerste volledige WSK-seizoen de finale aanvangen vanaf de negende positie. “De start was een chaos”, blikt René terug op de start waarbij hij van alle kanten van zich af moest bijten. Er werd flink geduwd en daar hebben sommige andere rijders in de toptien nog een straf voor gekregen. “Ik verloor een beetje bij de start, maar kon me langzaam naar voren werken. Het was een behoorlijk harde strijd. In de laatste twee ronden heb ik nog vier rijders ingehaald en kregen twee rijders een straf, waardoor ik zevende werd.”

René voelt zich thuis bij het Italiaanse kartteam van Baby Race. “Ik vind het een goed team, het is fijn hoe ze werken. We doen best veel met data, we hebben twee datamannen en mijn monteur is Felice Cuccovia. We werken goed samen en ik krijg ook tips van papa. Dit was een goede start van de eerste WSK-wedstrijd van dit seizoen. De volgende race is de WSK Super Masters Series, weer op Adria. Ik vind dat een leuke, ruime baan. Racen in Italië is leuk, ik leer veel en het gaat de laatste tijd ook goed.”

Vader Jan Lammers geeft aan heel tevreden te zijn met de start van het WSK-seizoen. “We zijn heel happy. Dit is pas het begin van het seizoen. Als we de kans hadden gekregen, wilden we graag vanaf pole een heat winnen. Gelukkig heeft hij die winst in de heats gepakt", zei Jan tegen RaceXpress. "De prefinale was een heel moeilijke race. het was aan alle kanten duwen en trekken, René werd aan alle kanten belaagd. Het was gewoon met zijn drieën naast elkaar en kijken wie de langste adem had. Hij heeft netjes gereden en hard gewerkt.”

“Voor de finale had Rene net de pech dat de balans in de kart niet paste bij het tandwiel”, legde Jan uit. Toch was hij tevreden met de stappen die René en zijn team hebben gemaakt. “Het mooie is dat hij ook van snelle jongens heeft gewonnen. Dit was een lekker weekend. Het is goed om te zien dat we voorin meedoen. Voor nu is dat een lekkere kick-off. We zijn super blij met het team en hebben veel info en belangrijke data kunnen verzamelen.”

Voorafgaand aan het weekend moest René nog wennen aan het nieuwe materiaal. “Hij reed met een nieuw chassis, een nieuwe motor en nieuwe banden. René weet nu hoe dat rijdt, want ook met de banden hebben we stappen gemaakt. Nu moeten we alles gaan finetunen. Het Mini-veld bij de WSK is super competitief, maar het is fijn om te zien dat hij er goed bij zit en met de sterkste rijders heeft kunnen strijden. In de Warm Up was hij constant de snelste. Het gaat om winnen en daar werken we nu naar toe. Dit weekend zat er een opgaande lijn in. Pole in zijn eigen groep, een heat gewonnen, in een paar sessies de snelste en zevende overall. Wat dat betreft was het een positief weekend met veel punten waar we voordeel uit kunnen halen.”

Met veel positivisme gaat René Lammers op naar de volgende afspraak van de WSK. Hopelijk kan hij deze stijgende lijn doorzetten...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS