Karting • WSK

Kas Haverkort en Zanardi maken grote indruk bij WSK in Lonato met podium en snelste raceronde

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juni 2018 01:35 • Print artikel

Kas Haverkort heeft in de finale van de sterk bezette OK-klasse bij de WSK Open Cup in het Italiaanse Lonato de tweede plaats bemachtigd. De 14-jarige karter uit Heemserveen kende een sterk weekend op het circuit van South Garda Karting. In de afsluitende finalerace noteerde Haverkort, uitkomend voor het Zanardi Kart Racing Team, bovendien de snelste raceronde. “Waanzinnig resultaat. We zijn super teruggekomen!”, zei Haverkort.

Kas Haverkort

Dat de talentvolle Nederlander zo’n mooi podiumresultaat zou scoren had hij vooraf niet gedacht. De race werd namelijk als een soort veredelde test benaderd. Zelfs in de kwalificatie probeerden Haverkort en zijn teambaas Willemjan Keijzer nog andere afstellingen. “We hebben zoveel mogelijk proberen te testen met het chassis, maar motorisch ook dingen geprobeerd. De kwali zagen we ook nog als test, en we probeerden wat dingen uit, en daarom ging dat niet zo goed”, blikte Kas terug op het tijdrijden, maar hij had nog wat vuurwerk in petto. “In de heats hadden we de juiste afstelling gevonden en in die heats ging het heel goed. Ik kwam goed naar voren."

In de heats eindigde de karter met startnummer 234 in de drie manches respectievelijk als 17e, 7e en 8e plaats. Daarna wist hij in de prefinale vanaf P9 op te stomen naar P3. Dit gaf hem een belangrijke positie voor de finalerace. “Na alle heats waren we totaal op P9 geëindigd, daarom startte ik op P9 in de prefinale. En daarin reed ik van negen naar drie. Ik ging snel naar voren, elke ronde pakte ik er één.”

Na zijn derde positie in de prefinale, kwam Kas na de finalerace nog een treetje hoger te staan. De winst in de finale moest Haverkort laten aan de Italiaan Luigi Coluccio. Met 47,115 zette Haverkort de snelste raceronde van de finale op zijn naam. “In de finale startte ik als derde en we gingen gelijk goed weg”, blikte het karttalent uit Overijssel terug zijn sterke optreden. “Ik lag direct tweede, maar in het begin had ik nog niet de snelheid. De nummer 3 haalde me in, maar toen na een paar rondjes begon het te lopen. Ik wachtte op juiste moment, toen Vidales eraan kwam vanaf de vierde plek, dacht ik: “Nu moet ik aanzetten” en vlak voor het opkomen rechte stuk pakte ik hem. Toen lag ik tweede en ging ik achter koploper Coluccio aan. Helaas was hij iets te ver weg, maar om P2 te halen in zo’n veld is super.”

“Het was een superweekend. Het is een leuke baan, echt een stuurcircuit en het gaat hard. De Zanardi kart gaat super goed, maar ook motorisch loopt het goed. Willemjan Keijzer (teambaas Zanardi Kart Racing Team red.) verdient ook alle lof, hij doet er alles aan om het team naar voren te krijgen.”

“We hebben keihard gewerkt. Ik denk dat het veel heeft geholpen om het chassis te verbeteren. De spullen zijn goed voor elkaar. Mijn volgende race is nu de Adac-race op Kerpen, ter voorbereiding op het DKM, maar nu moet ik in de studieboeken en weer school inhalen.”

“Ik wil Willemjan, mijn ouders, Zanardi Racing Team, de Tinini Group, de KNAF, Xeramic smeermiddelen, TM Engines en alle sponsors en iedereen die me gesteund heeft bedanken.”

Kas Haverkort Zanardi

Ook teambaas Willemjan Keijzer is blij met de prestaties van rijder en materiaal. “We hadden aanvankelijk niet gepland om aan deze race mee te doen, maar tijdens EK in Ampfing was ik niet tevreden. In overleg met de tuner hebben we besloten om toch maar deze WSK-race mee te pakken. We zijn deze race ook met een andere benadering ingegaan om dingen te testen. Niet echt voor een resultaat, want zelfs in de kwalificatie probeerden we nog een andere afstelling. Doelbewust om dingen te proberen.”

“We hebben veel verschillende afstellingen aan de kart en de motor getest in de heats. In de heats hadden we al een keer de snelste ronde. In de prefinale reed Kas van P9 naar P3. En in de finale heeft Kas heel sterk en erg volwassen geracet tussen de wereldtop. Kas is ook echt een talent. Elke inhaalactie was raak dit weekend. We gingen in eerste instantie voor het testen, maar we worden tweede in de finale. Echt een goed weekend, waarin we veel geleerd hebben”, benadrukte Keijer. “Na de race zijn we maandag nog naar Wackersdorf gereden om te testen met Kevin Stehouer, die heeft daar binnenkort het EK voor de IAME X30. Kas heeft hem op weg geholpen omdat hij de baan goed kent van de DKM. Ik heb binnenkort deze X30-race in Wackersdorf en dan richten we ons op Kerpen voor de ADAC en DKM”.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS