Autosport Internationiaal Singleseaters • W Series

Beitske Visser: "Man of Vrouw? Als je eenmaal fysiek op gelijk niveau zit, dan maakt het niet uit."

Uitgegeven door Peter Vader • 22 januari 2019 21:01 • Print artikel

Het wordt een spannende week voor de Nederlandse vrouwelijke coureurs. De laatste screening voor de nieuwe W-Series gaat plaatsvinden en ‘onze dames’ konden daar best wel eens hoog gaan scoren. Beitske Visser is één van de zestig kandidaten die meedoet en ziet de screening met veel vertrouwen tegemoet. Er worden uiteindelijk achttien dames geselecteerd, die gaan deelnemen aan de raceserie met Formule 3-auto’s alleen voor vrouwen!

Betske Visser artistic impression bw

Formule 1?
"Donderdag vlieg ik naar Oostenrijk en dan zijn we daar met zestig vrouwen en moeten we allemaal tests doen. We moeten rijden, een fitnesstest doen en een mediatest en dan worden de beste achttien uitgekozen", zo vertelde ze bij Peptalk van Ziggo Sport. Beitske Visser is geen onbekende in de autosport, haar naam zingt al een paar jaar rond. Met de W-Series hoopt ze nu haar volgende stap in haar racecarriere te maken. "Ik ben met karten begonnen toen ik vijf was, dus racen doe ik al mijn hele leven. Ik heb me opgewerkt naar Europees en wereldniveau met karting en toen ben ik naar de Formule-auto's overgestapt. Sinds twee jaar zit ik nu bij BMW." Voor BMW, ook geen onbekend merk voor haar omdat ze ertussen opgroeide vanwege het dealerschap van haar vader, heeft ze nu een GT4-programma afgewerkt, de GT3 gaat snel volgen. Of de Formule E, ook voor BMW. Maar een doorbraak in de W-Series zou ook een belangrijke versnelling in haar loopbaan kunnen geven. Wat haar doel is? De Formule 1, een rol als reservecoureur doemt al op aan de horizon.

Beitske Visser teamoverleg

Autosport een mannensport?
Nee, dat niet. Beitske Visser heeft er een uitgesproken mening over, die wordt bevestigd door menige ingewijde. "Er zijn gewoon veel minder vrouwen die het proberen dan mannen. Als er honderd jongens zijn die het proberen en er maar één de top haalt, en er doet maar één vrouw mee, dan duurt het heel lang voordat een vrouw de top haalt," aldus de Friezin. Bovendien is het idee dat mannen fysiek meer geschikt zijn, ook niet waar. Visser is er zelf het bewijs van. "Je moet gewoon heel hard trainen, heel fit zijn. Als je eenmaal fysiek op gelijk niveau zit, dan maakt het niet uit." Een ander aspect vormen de sponsors. Je moet representatief zijn, iets voor een sponsor kunnen betekenen. Allemaal eigenschappen die deze week aan bod komen bij de tests voor de W-Series. Een opstap naar de Formule 1? Wel degelijk, het zou bovendien erg leuk zijn als we Max Verstappen het weer tegen Beitske Visser zien opnemen. Dat deden ze namelijk ook al toen ze allebei nog op de kart zaten…

Beitske Visser cockpit

Beitske Visser portret

Babe-box

Xtra

COLUMNS