Autosport Internationiaal Singleseaters • Superleague Formula

Superleague Formule shoot-out: zinderende finale van waanzinnig weekend

Uitgegeven door Robin Trotsenburg • 17 juli 2011 16:09 • Print artikel


ZOLDER – Na twee enerverende wedstrijden in de Superleague Formula, stond er nog één laatste race op het programma. In deze shoot-out wordt over vijf ronden bepaald wie er met de geldprijs van honderdduizend euro naar huis gaat. Oud F1-coureur Robert Doornbos en Yelmer Buurman behoorden tot de beste acht van de eerste twee wedstrijden, waardoor zij tijdens de finale opnieuw hun kunnen mochten vertonen.

Voor deze laatste race startten de rijders onder toeziend oog van redelijk volle tribune volgens een Grand Prix-start, ofwel een staande start waarbij de coureurs vanuit stilstand moeten vertrekken. Na de eerste bocht ging de Belg Frédéric Vervisch aan de leiding met John Martin op zijn hielen. De Australiër was echter niet in staat om het tempo van de leider bij te benen, die daardoor een gat kon slaan. Martin zelf werd belaagd door Neel Jani en zag voortdurend de auto van de Zwitser in zijn spiegels.


Jani was duidelijk sneller dan zijn tegenstander, maar kon nergens een goede mogelijkheid vinden om zijn auto naast die van Martin te zetten. Na vier ronden deed zich echter een kans voor, doordat als klap op de vuurpijl opnieuw de regen neerdaalde op de omloop van Zolder.

Met het ingaan van de laatste ronde was de spanning werkelijk om te snijden. Bij het aanremmen voor de eerste chicane kwam Vervisch met zijn rechterachterwiel op de witte lijn. De wagen sprong bijna onder de Belg vandaan, maar de coureur wist de auto uit het grind te houden. Ook Jani haalde chicane niet en hij stak eveneens rechtdoor, waarbij hij wat terrein prijs gaf op zijn voorgangers.

Door het foutje van Vervisch was de strijd om de overwinning plotseling weer in volle gang. De Belg in de auto van Luxemburg verdedigde goed en gaf Martin geen kans om een gat vinden waar hij zijn auto tussen kon wringen. Achter hen zat ook Jani inmiddels weer op het vinkentouw. Bij het insturen van de Jacky Ickx-chicane, de laatste bocht voor het rechte stuk, zette de oud A1GP-kampioen zijn auto aan de buitenzijde naast de bolide van Australië. John Martin gooide de deur echter dicht, waardoor de Zwitser niet meer langszij kon.

Op startfinish reden de acht coureurs binnen vijf seconden van elkaar. Vervisch won ternauwernood de wedstrijd en pakte de hoofdprijs. John Martin bracht zijn team een keurige tweede stek, terwijl Jani genoegen moest nemen met een derde plaats. De shoot-out was de absolute climax van een zeer mooi weekend Superleague Formule.


Uitslag
1.  Frederich Vervisch              6:52.538
2. John Martin + 0.268
3. Neel Jani + 0.766
4. Max Wissel + 0.949
5. Chris van der Drift + 1.162
6. Robert Doornbos + 2.078
7. Yelmer Buurman + 2.701
8. Mikhail Aleshin + 4.440

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS