Autosport Internationiaal Singleseaters • Superleague Formula

Superleague Formula race 2: Nederlanders boenderen door het veld

Uitgegeven door Robin Trotsenburg • 17 juli 2011 14:44 • Print artikel


ZOLDER – De tweede wedstrijd van de Superleague Formula op het circuit van Zolder is gewonnen door de Australiër John Martin. Op het Belgische circuit, dat in het verleden ook gebruikt is voor F1 wedstrijden, wist Martin dankzij een sterk optreden en een goede pitstop de overwinning naar zich toe te trekken.

Net als tijdens de eerste race verliep ook nu de start op een nette manier. Andy Soucek wist vanaf pole position voor Spanje de leiding te nemen, gevolgd door Antonio Pizzonia die een raketstart meemaakte. Daarachter sloot de Rus Mikhail Aleshin aan. De Fransman Tristan Gommendy startte vanuit de pitlane nadat hij in tijdens race één zijn auto bij het opkomen van het rechte stuk in de muur parkeerde.


Robert Doornbos moest vanwege de omgedraaide startopstelling vanaf P10 komen. Hij had echter een goede start en lag na enkele ronden op de achtste positie. Hoewel hij goed van zijn plek was gegaan, werd hij al snel aangevallen door Frédéric Vervisch. De Belg was bijzonder snel onderweg en pakte Doornbos dan ook vrij snel. Op het rechte stuk probeerde de coureur in dienst van Japan nog aan Vervisch voorbij te gaan, wat hem echter niet lukte doordat de Belgische rijder het gat dichtte. In plaats van een plaats te winnen, verloor Doornbos er één aan landgenoot Yelmer Buurman.

Aan de kop van het veld voerde Soucek nog altijd het veld aan, gevolgd door Pizzonia en Aleshin. De Braziliaan kreeg echter een drive through penalty voor het maken van een valse start, wat achteraf dus de reden was van zijn sterke openingsfase. Tegelijk met de aanvang van de serie verplichte pitstops lostte de Braziliaan zijn straf in, maar omdat hij daarna nog een pitstop moest maken, was hij kansloos voor een goede klassering.

De stops bleken voor enkele coureurs scherprechter in de wedstrijd te zijn. Leider in de race, Andy Soucek, kende net als in de eerste race problemen bij zijn bezoek aan zijn pitcrew. Uiteindelijk moest de bolide van het Spaanse team aangeduwd worden, omdat pogingen om de auto te starten tevergeefs waren.


Craig Dolby, winnaar van race één, maakte veel plaatsen goed bij de pitstops, terwijl Van der Drift iets minder snel weer op weg was. De Zwitser Neel Jani had een dramatisch bezoek aan de pits en verloor daardoor veel tijd. Yelmer Buurman kwam na een goede stop net achter de staart terecht van Vervisch, maar hij kwam voor de deur van Doornbos.

Kort nadat Dolby zijn stop gemaakt had, kwam de Brit langzaam rijdend wederom de pitstraat binnen, terwijl uit zijn gebaren op te maken viel dat dit niet helemaal de normale gang van zaken was. De teleurstelling was duidelijk zichtbaar toen hij eenmaal bij zijn team terug was.


In de resterende ronden van de race was de grootste spanning wel uit de wedstrijd. De onderlinge verschillen tussen de coureurs werden groter of bleven gelijk. Het veld settelde zich en grote veranderingen bleven uit.

John Martin bleek uiteindelijk voor Australië de beste zaken gedaan te hebben en hij ging op weg naar een klinkende overwinning. Een sterke rit van Max Wissel leverde Zuid-Korea een mooie tweede plaats op. Aleshin pakte de laatste podiumplek.

Uitslag
1.  John Martin               40:33.607
2. Max Wissel + 5.383
3. Mikhail Aleshin +11.175
4. Frédéric Vervisch +17.931
5. Duncan Tappy +21.950
6. Yelmer Buurman +22.433
7. Robert Doornbos +22.739
8. Chris van der Drift +22.822
9. Neel Jani +23.396
10. Filip Salaquarda +33.967
11. Tristan Gommendy +38.506
12. Antonio Pizzonia +49.599
13. Craig Dolby +11 ronden
14. Andy Soucek +18 ronden

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS