Autosport Internationiaal Singleseaters • Superleague Formula

Craig Dolby wint eerste race Zolder na trage pitstop Van der Drift + UITSLAG

Uitgegeven door Stijn Vermeulen • 17 juli 2011 11:20 • Print artikel


ZOLDER - De Brit Craig Dolby heeft op Circuit Zolder voor Engeland de eerste Superleague Formula-race van de dag op zijn naam geschreven. Neel Jani deed België en RSC Anderlecht een beetje juichen met een mooie tweede plaats, terwijl de Belg Fred Vervisch voor Luxemburg in de allerlaatste bocht nog naar de derde plaats wist door te schuiven door Chris van der Drift te passeren. Ex F1-coureur Robert Doornbos werd vijfde.

De leiding na de -overigens volledig cleane- start was voor Nieuw-Zeeland en Chris van der Drift. De zwarte auto bleef vlot voor Craig Dolby en Neel Jani. Zwitser Jani kreeg het iets later aan de stok met een sterk opzittende Robert Doornbos. Doornbos probeerde voorbij te gaan bij het ingaan van de Jacky Ickx-chicane, maar Jani kon de derde plaats behouden.


Na zes ronden was het de beurt aan Tristan Gommendy om een hoofdrol te spelen. De Franse coureur -die ook voor Frankrijk uitkomt- rijdt al het hele weekend anoniem in de onderste regionen rond, en nu klapte Gommendy hard de muur in bij het uitsturen van de Jacky Ickx-chicane. Als bij wonder lijkt het team er toch in geslaagd te zijn om de wagen in het korte tijdsbestek toch gerepareerd te krijgen voor race 2. De safety car werd ook gedurende één rondje de baan opgestuurd.

Na negen ronden kwamen de eerste coureurs al binnen voor de verplichte pitstops. Onder meer Dolby, Jani en Doornbos besloten om meteen bij het openen van het pitwindow binnen te komen. Leider Chris van der Drift bleef één ronde langer buiten, maar bij zijn pitstop liep het helemaal niet zoals gepland. Van der Drift verloor twee plaatsen aan Craig Dolby en Neel Jani, en kreeg bij het buitenkomen ook nog eens af te rekenen met een snelle Frederik Vervisch. De coureur uitkomend voor Nieuw-Zeeland werd in de allerlaatste remzone van de race uiteindelijk toch nog gepasseerd door Vervisch, en viel dus net naast het podium.


Voorin kwam Craig Dolby niet meer in de problemen. De Brit had aan de finish een voorsprong van drie seconden op Neel Jani. Vervisch volgde twee seconden verder. Robert Doornbos werd zoals gezegd vijfde en bleef zo net de Nederlandse PSV-auto van Yelmer Buurman voor.

Top 10
1. Craig Dolby (Engeland)       29 ronden
2. Neel Jani (België) +3.051
3. Fred Vervisch (Luxemburg) +5.339
4. Chris van der Drift (N-Z) +6.225
5. Robert Doornbos (Japan) +8.917
6. Yelmer Buurman (Nederland) +12.192
7. John Martin (Australië) +23.453
8. Max Wissel (Z-Korea) +26.823
9. Antonio Pizzonia (Brazilië) +34.215
10. Franck Perera (Turkije) +38.108
11. Mikhail Aleshin (Rusland) +39.529
12. Filip Salaquarda (Tsjechië) +46.291
13. Andy Soucek (Spanje) +3 ronden
14. Tristan Gommendy (Frankrijk) Out

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS