Autosport Internationiaal Singleseaters • Superleague Formula

Circuit Zolder op 15, 16 en 17 juli decor voor Superleague Formula spektakel

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juni 2011 06:40 • Print artikel

ASSEN - Afgelopen weekend vond op het TT-circuit van Assen de aftrap plaats van een nieuw seizoen Superleague Formula. Na een lange winter stonden de coureurs, waaronder de Nederlanders Yelmer Buurman, Robert Doornbos en de voor China uyitkomende Ho-Pin Tung, maar ook de Belg Frédéric Vervisch, weer te springen om achter het stuur van hun snelle racebolides te kruipen. De races op Assen waren een waar spektakel voor het publiek, waarin onder andere Robert Doornbos en Yelmer Buurman een felle strijd met elkaar uitvochten.


De tweede race van de Superleague Formula Nations Cup vindt plaats in het weekend van 15, 16, en 17 juli op Circuit Zolder in België. Naast de Superleague Formula is er een bomvol programma met de topklassen van de Nederlandse autosport. Zo komen de Dutch Supercar Challenge, het HTC Dutch GT4 & GT4 Europe, de Formido Swift Cup en de Formula Ford naar Circuit Zolder toe. Afgelopen seizoen won RSC Anderlecht, waarvan de auto werd gerund door het Belgische raceteam Azerti, de titel en ook dit jaar zijn zij een van de grote favorieten voor de eindoverwinning. Een andere topfavoriet is Yelmer Buurman, die voor Team Netherlands – PSV Eindhoven op Assen al een overwinning in de wacht sleepte. Kom het spektakel op Zolder van dichtbij beleven, tickets zijn immers al verkrijgbaar voor slechts 20 euro.


De Superleague Formula is een internationale raceklasse die de afgelopen jaren veel bekendheid verwierf door hun unieke combinatie met voetbalclubs. Clubs zoals PSV Eindhoven, AC Milan en RSC Anderlecht verbonden hun naam aan de klasse waarin de passie van voetbal gecombineerd werd met het spektakel van autosport. Het unieke concept, met identieke V12, 750 pk sterke formulewagens begint in 2011 aan zijn vierde seizoen. De opzet is dit jaar echter gewijzigd. Vanaf dit jaar is de klasse namelijk omgedoopt tot de ‘Superleague Formula Nations Cup’, waardoor de auto’s dit jaar niet alleen een voetbalclub maar ook een land kunnen vertegenwoordigen. Zo kwam Yelmer Buurman op Assen in een oranje bolide al uit voor Team Netherlands – PSV Eindhoven en verdedigde Ho-Pin Tung de kleuren van China.


Alle teams beschikken over hetzelfde chassis en een identieke V12 motor, welke een prachtig geluid maakt. Zowel in kracht als snelheid zijn de auto’s een van de snelste die je kunt vinden op het circuit. Omdat ze allemaal identiek aan elkaar zijn komt het bij de Superleague Formula echt aan op stuurkunst van de coureur, en niet om wie het grootste budget beschikbaar heeft. De Superleague Formula heeft overigens de grootste prijzenpot in Europa. Zo mag de kampioen aan het einde van het seizoen één miljoen euro aan prijzengeld opstrijken, de nummer twee 500.000 euro en de nummer drie 250.000 euro. In totaal bedraagt het prijzengeld meer dan vijf miljoen euro.


Maar de Superleague Formula Nations Cup is niet de enige raceklasse die deelt uitmaakt van de Zolder Superleague op 15, 16 en 17 juli. Het voorprogramma bestaat namelijk uit een mix van klassen met dikke GT-bolides en raceklassen waar jonge coureurs strijden om de overwinning. Zo is de Dutch Supercar Challenge present met hun volledige veld. Dit jaar spreekt het veld van de DSC meer tot de verbeelding dan ooit, want zo zijn er in de GT-divisie nieuwe bolides te bewonderen zoals de Corvette C6.R GT1 en de Ferrari 430 GT2. Tijdens de Zolder Superleague verschijnt de DSC met twee velden van ieder bijna veertig auto´s aan de start.


Ook het HTC Dutch GT4 is present tijdens de Zolder Superleague. In het HTC Dutch GT4, in Nederland ook wel de ‘koningsklasse’ van de vaderlandse autosport genoemd, wordt door bekende coureurs zoals Jan Lammers en Duncan Huisman met dikke Porsches, BMW’s en Aston Martin’s gestreden om elke centimeter van het circuit. Het HTC Dutch GT4 rijdt tijdens de Zolder Superleague samen met de GT4 Cup, de Europese variant van het Dutch GT4. Door de samenvoeging van deze velden worden er meer dan dertig bolides aan de start verwacht.


Tot slot maken twee raceklassen met veel jonge en gretige coureurs deel uit van het programma. Ten eerste is er de Formido Swift Cup, de Nederlandse cupklasse met Suzuki Swifts. Met een groot deelnemersveld, close racing en spannende wedstrijden, staan de snelle Suzuki’s garant voor veel spektakel. Daarnaast maakt ook de Formula Ford zijn opwachting. Vanuit de karting is de Formula Ford de ideale opstartklasse voor jong talent om uiteindelijk door te stromen tot bijvoorbeeld de Superleague Formula of zelfs de Formule 1.

Kaarten voor het evenement zijn te koop bij Primera (Nederland), de Free Record Shop (België) en online via www.zoldersuperleague.be. Kaarten zijn al verkrijgbaar vanaf slechts 20 euro en kinderen tot 12 jaar hebben bovendien gratis toegang.

Automatisch op de hoogte blijven van de Zolder Superleague? Dat kan naast de website www.zoldersuperleague.be ook via Facebook. Deze pagina is terug te vinden op www.facebook.com/zoldersuperleague.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS