Karting • Rotax Euro

Mooie en leerzame vuurdoop voor Christiaan de Kleijn in Europese Rotax Max: "In het diepe gegooid"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 oktober 2018 17:13 • Print artikel

WACKERSDORF – Nog nooit in een Junior-kart gereden, beleefde Christiaan de Kleijn afgelopen weekeinde in Wackersdorf een aansprekende vuurdoop: hij debuteerde in de klasse Rotax Max Junior tijdens de laatste ronde van de Rotax Max Euro Trophy. Het dertienjarige talent uit Bosch en Duin liet zich in Wackersdorf de kaas niet van het brood eten en liet meteen een uitstekende snelheid zien.

Christiaan de Kleijn

“Het was erg leuk en vooral goed voor de ervaring”, zei Christiaan opgetogen. “Ik had hier in Wackersdorf nog nooit gereden. Het is een leuke baan. Je hebt een recht stuk en dan een bocht die je volgas kunt nemen. Alles zit in de baan, snelle stukken, korte technische bochtjes, heuvel op en mooie doordraaiers. Een erg uitdagende baan.”

Voor de gelegenheid reed Christiaan voor het topteam CRG Holland en had daar Robert de Haan en Jeffrey Fikse als teamgenoten. Dat Christiaan een goede snelheid had, werd al duidelijk tijdens de vrije trainingen op donderdag en vrijdag. De jonge rijder kon zichzelf steeds verbeteren. Zodoende slaagde hij erin het gat met de kop te verkleinen tot zes tienden van een seconde.

Zaterdag kwam de als zestiende gestarte Christiaan in heat 1 helaas in aanraking met een andere rijder, dus moest hij zijn race achteraan het veld hervatten en werd toen twintigste. “In de eerste heat ging eerst alles goed, maar op een gegeven moment stond iemand stil. Ik had het niet gezien, dus knalde ik erbovenop. Daardoor waren een paar dingen krom aan de kart.”

In heat 2 reed Christiaan een heel mooie race en werd hij twaalfde na opnieuw van de zestiende plaats te zijn gestart. Door straffen voor andere rijders werd hij op een mooie achtste plek geklasseerd. “Dat was wel lekker. Ik was blij met die uitslag.”

Rotax Max Euro Trophy

Op zondag reed hij een goede eerste finale. Christiaan lag zelfs een tijdje veertiende in een groepje. Op een gegeven moment zakte hij terug naar de zeventiende plaats. In de twee laatste ronden kreeg hij een paar beuken te verwerken en die kostten hem twee plekken. Hij finishte de race uiteindelijk als 21ste. “Iemand drukte me door.”

In de tweede finale moest hij genoegen nemen met de 21ste plaats. “De start ging goed, ik reed van P21 naar P17. Ik haalde iemand in, hij haalde mij weer in en toen gaf hij me een remtest. Toen had ik een ingedeukte voorbumper en kreeg ik een penalty van vijf seconden. Dat was natuurlijk erg jammer, maar ik ben tevreden hoe mijn debuut op dit hoge niveau is gegaan.” Samen met zijn resultaat in de eerste finale werd hij 24ste in het dagklassement.

Het was een trotse vader Martin de Kleijn die terugblikte op zijn zoons pittige vuurdoop in de Junioren-klasse. “Van de Minimax-klasse in het Nederlands kampioenschap naar de Rotax Max Junior-klasse in de Euro Challenge. Hij is in het diepe gegooid”, zei De Kleijn senior. “Maar het ging meteen goed.”

“Racen op dit niveau gaf hem een boost. Het was een erg leerzaam weekend. Christiaan bleef zich het hele weekend verbeteren. Voor iemand die voor het eerst een race rijdt in de Junior-klasse rijdt en dat meteen in het EK ging het zeker niet verkeerd. Ik had niet verwacht dat hij al kon meedraaien op dit niveau", gaf Martin toe, die zijn autoracen op een lager pitje heeft gezet, nu zijn zoon zo goed aan de weg timmert. "Ik heb als toeschouwer erg genoten. Christiaan heeft mooie dingen laten zien, mooie inhaalacties laten zien, waarvan de actie op Kobe Pauwels de mooiste was. Hij liet zich niet de kaas van het brood eten.”

Christiaans volgende race is de laatste ronde van het BNL-kampioenschap. Dan rijdt hij weer in zijn vertrouwde Minimax-kart. Hij staat op de tweede plaats in het algemeen klassement, met negen punten voorsprong op de nummer drie. Christiaan: “Die plek wil ik natuurlijk graag vasthouden. Het wordt spannend, maar ik heb er heel veel zin in!”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur, MDK Containers en al zijn sponsors.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS