Karting • Rotax Euro

Groot succes voor Taormina Racing: Max Timmermans wint tweede finale en pakt EK-podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2018 07:29 • Print artikel

Met een pijn vertrokken gezicht kwam hij na de eerste finale terug lopen naar de tent van Taormina Racing. Zijn hand verraadde waar die pijn vandaan kwam. Die hand hield Max Timmermans op zijn ribben. Toch moest hij verder want hij had zojuist een derde plaats gescoord en een podium lag in het verschiet. Timmermans zette een paar uur later alles op alles, verbeet de pijn en ging op adrenaline, op doorzettingsvermogen en op talent naar de overwinning in de finale van het Europees kampioenschap Rotax Max. Daarin was de razendsnelle Belg op zijn thuisbaan in Genk oppermachtig.

Max Timmermans wint finale 2

Eigenlijk was hij al gestopt met zijn actieve kartloopbaan. Nu is hij teambaas bij Taormina Racing en begeleidt hij jong talent naar de top. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op het laatste moment besloot Max en zijn team om in te schrijven voor de Rotax Max Euro Trophy, het eerste treffen van de Europese tour van de Rotax Max.“We hadden dinsdag voor het EK besloten om mee te doen. We hadden er zin in, gewoon inschrijven en meedoen. Ik heb niet veel meer gekart afgelopen jaar.”

Uiteindelijk liet Max Timmermans toch zijn grote klasse zien met een derde plaats in de eerste finale en de mooie zege in race 2. Zijn souvenir zal hem voorlopig wel herinneren aan deze race. “Ik heb een gebroken rib. Vooral de eerste ronden van de race en de laatste paar ronden voelde ik het erg. Ik heb nachten niet kunnen slapen, haha. Alsof ik wereldoorlog drie heb meegemaakt. Ik was zo aan het afzien, maar Ik moest de finale rijden, ook omdat we kans hadden om te winnen.”

“We hadden het echt goed voor elkaar, het pakketje moest kloppen en klopte gewoon. Ook met de motor van Birger Bouvin. Het is altijd leuk om te winnen. Het is de eerste keer in het EK dat ik een finalerace win en dat met eigen spullen. Het ging gewoon super.Als je van bocht 1 tot de finish aan kop ligt, mag je blij zijn. Ik was wel blij, maar de pijn is er ook. Toch voel ik ook de vreugde. Ik wil graag Birger (Bouvin Power) bedanken. Hij heeft erg goed geholpen, en Christof Raaymeakers en Toarmina Racing.”

Inhaalrace Roderick Pikker

Niet alleen Max Timmermans reed sterk, ook Roderick Pikker reed namens Toarmina Racing goed. De jongeling kwam uit in de Rotax Max junioren. “Roderick reed super in de 2e finale. In het nat ging hij van 30 naar 15. Echt super. Wat we getraind hebben, deed hij ook. Als we vaker kunnen trainen,kan hij echt goed worden. Ik heb een hele goede band met hem. Zonde dat hij aangetikt werd, hij had in de top tien kunnen eindigen. En dat vanuit het achterveld. Het gaat erg positief. Ik weet wat die jongen kan, in de Wintercup liet hij het ook al zien.”

Roderick Pikker, de pupil van Max, deed het super in de tweede finale. Hij ging als een speer door het veld en had in de eerste ronde al tien rijders ingehaald. Pikker blikt terug op zijn spectaculaire finale, waarin hij binnen- en buitenom diverse concurrenten inhaalde. “Ik was wel blij met de regen. Ik vind het altijd leuk in de regen. Bij de start gingen veel rijders buitenom, maar ik pakte de binnenkant. Ik denk dat in de eerste ronde al zo’n tien plekken had gepakt. Ik had ook veel aan de tips van Max. Hij had van alles uitgelegd. Het ging super. Ik ging ook richting de top tien, helaas kreeg ik een tik. Ik had net drie man buitenom ingehaald. Ik was al ingestuurd en kreeg een tik. Ik stond omgedraaid en viel weer terug naar P23. Toen kon ik weer opnieuw beginnen. Jammer, maar dat is racen.”

Max Timmermans nog even over de toekomst:
“We zijn eind vorig jaar gestart met het team van Taormina Racing. We hebben alles netjes voor elkaar. We doen het professioneel. Ik maak alles qua chassis klaar en Birger doet de motoren. We hebben een goede band en het loopt heel vlot. We hebben nu alles op de rit en zijn klaar voor uitbreiding. We doen alles met Rotax Max, daar hebben we alle spullen en de knowhow. Naast Roderick komt er nog een talent aan; een nieuwe micro rijder. Die zijn we aan het opleiden.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS