Karting • Rotax Euro

Colin Caresani pakt verdiend podium bij EK Rotax Max en haalt zijn racelicentie

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2018 06:30 • Print artikel

GENK - Tijdens zijn debuut in de Rotax Max Trophy Euro Challenge sleepte Colin Caresani meteen een fraaie podiumplaats uit het vuur. De veertienjarige rijder uit Aerdenhout werd derde in de Rotax Max Junioren-klasse en liet zo overtuigend zien dat hij de juiste snelheid te pakken heeft.

Colin Caresani sterke race en podium

Vanzelfsprekend was Colin zeer tevreden na afloop van de races in Genk. Met zijn vijfde plaats in de eerste finale en de derde plaats in de tweede finale was de derde plaats in het dagklassement de zijne. Echt verrast met dat knappe resultaat was hij niet. De goede vorm is er dit seizoen en ook in Nederland behoort hij tot de top. “Ik dacht dat ik wel een podiumplaats zou kunnen pakken”, zei de snelle rijder van topteam JJ Racing. “Ik ben normaal niet zo snel op Genk, het is niet echt mijn baan. Ditmaal was ik er wel snel, het hele weekend. Het liep gewoon.”

In de eerste finale moest Colin als twaalfde starten na zijn tweede tijd tijdens de kwalificatie van zijn groep en in de heats reed hij vervolgens naar de zevende en dertiende plaats (hij werd in de tweede heat van achteren geraakt en had daardoor schade aan de achteras en de bumper).

In de eerste finale wist hij goed naar voren te komen om uiteindelijk als vijfde over de finish te komen. Tijdens de tweede finale van de dag toonde Colin andermaal zijn snelheid en deze keer bewees hij met zijn derde plaats ook voor de statistieken dat hij de juiste snelheid had. Maar zo vanzelfsprekend was het allemaal niet, want er gebeurde van alles voor de beslissende finale. Vlak van tevoren was er een wolkbreuk boven de Belgische baan geweest en zochten de monteurs en rijders in allerijl naar regenbanden en een aangepaste afstelling van de kart.

Lang duurde die bui niet. Na tien minuten begon de zon volop te schijnen. Colin: “We hadden de kart omgezet voor een natte race en we hadden een goede afstelling. Ik had niet eerder in de regen gereden in Genk.” Niettemin was hij blij dat hij de snelheid en de vaardigheid had om zich te mengen in de strijd om de voorste plaatsen. “Na het omzetten van de kart was het vooral een kwestie van netjes rijden en het zoeken van de droger wordende plekken”, zei hij daarover. De derde plaats in de finale betekende dat de karter van JJ Racing verdiend naar het podium mocht.

Colin Caresani

Het racen heeft Colin niet van een vreemde. Zijn vader Roman Caresani racet al twintig jaar in de autosport en al vanaf zijn vijfde jaar ging de snelle Noord-Hollander mee met senior naar het circuit. “Ik wilde al racen vanaf mijn achtste, maar mijn vader vond me toen nog te jong. Uiteindelijk kreeg ik een kart toen ik tien was.”

Hij volgde lessen bij Indy Dontje van Kartcentrum Lelystad (KCL) en leerde snel de grondbeginselen. “Na één jaar trainen in een viertaktkart zei Indy dat het goed voor me zou zijn om in de Minimax-klasse te gaan racen bij het team van Ton Vink.” Zo gezegd, zo gedaan: “Aan het einde van het seizoen hadden we al heel wat progressie gemaakt. Al het jaar erna ben ik overgestapt naar de Rotax Max Junioren.”

Sinds zijn tiende is karten zijn lust en zijn leven. “Ik wil wel elke dag karten. Ik hou van de snelheid. Het is close racing en karten is de ideale opstap naar de autosport.” Want daar ligt zijn toekomst in de sport, weet hij. Hij wil zijn vader achterna. “Maar de focus ligt nog op karting. Zelf wil ik wel nog een jaar Senior of OK rijden.”

Colin is al volop bezig met zijn voorbereidingen over te stappen naar de autosport. Afgelopen woensdag deed hij zijn race-examen op Circuit Zandvoort. Hij slaagde met vlag en wimpel. Samen met zijn kartvriend Job Rappange. “Dat was leuk. We zijn tegelijkertijd gaan karten en nu hebben we allebei onze racelicentie gehaald op dezelfde dag bij de raceschool; Dutch Race Driver Academy van Danny van Dongen en Dillon Koster. We hebben alles goed gedaan en nu hebben we onze licentie. Maar de focus ligt nog steeds op karting. Ik wil dit seizoen zo goed mogelijk scoren in het Europees- en Nederlands kampioenschap. ”De talentvolle rijder is ambitieus: “Ik vind dat ik na afloop van elke NK-race op het podium moet staan.”

Colin bedankt zijn ouders, JJ Racing, Jeffrey Groothuis en Jacco van Dijk voor de supermotoren en monteur Balu.

Colin Caresani wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- Chateau de la Brosse
- BMW Harry Meijer BV
- Autoschade Karnekamp
- Dutch Race Driver Academy
- Webconcern
- Charge Away
- JR Sportpromotions
- Stichting C&C Motorsport
- Ubefine

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS