Karting • Rotax Euro

Christiaan de Kleijn staat zijn mannetje in Rotax Max Euro Trophy in Genk: "Het gaf hem een boost"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 april 2019 00:15 • Print artikel

GENK Ė Hoewel het nog een leerjaar is voor karter Christiaan de Kleijn, toonde hij andermaal aan dat hij in de Rotax Max Junioren-klasse al heel goed meekan. Nota bene tijdens de eerste ronde van de Euro Challenge slaagde de veertienjarige rijder uit Bosch en Duin erin zich bij de snelsten van het grote deelnemersveld te voegen. Dat resulteerde op het circuit van Genk in een knappe elfde plaats tijdens de eerste finale.

Christiaan de Kleijn goede startpositie Genk

ďChristiaan heeft goed naar voren geredenĒ, blikte zijn vader Martin tevreden terug op het weekeinde. ďHet gaf hem een boost. Het is leuk dat hij goed kon meestrijden tussen de beste rijders van Europa.Ē

Dat hij erin slaagde in de eerste finale als elfde te finishen was des te knapper vanwege de teleurstellende kwalificatie die Christiaan een dag eerder had gereden. Daarin werd hij jammer genoeg laatste. Een plaats waarop hij nooit te vinden is, maar vader Martin wist precies te duiden waar de oorzaak van die prestatie lag.

ďTijdens het EK wordt het circuit heel snel doordat alle rijders met nieuwe banden de baan op gaan. Daardoor komt er veel rubber op de baan terecht waardoor je later kunt remmen. Dat had Christiaan niet goed in de gaten waardoor de kwalificatie even wat minder ging.Ē

Daarna reed Christiaan in de heats, waarin hij beide keren achteraan moest beginnen na mooie inhaalraces naar de respectievelijk vijftiende en veertiende plaats. Beide resultaten bij elkaar opgeteld betekende een twintigste plaats in het algemeen klassement. Daarmee had de snelle Utrechter zich direct geplaatst voor de finaleraces Ė en dus zonder een second chance, ondanks zijn kwalificatie.

Christiaan de Kleijn Rotax Max Euro Trophy Genk

Daarna toonde de getalenteerde rijder van CRG Holland in de eerste finale dat zijn snelheid goed genoeg was om een fiks aantal plaatsen verder naar voren te eindigen dan zijn twintigste startplaats. Dat toonde hij dan ook overtuigend. Met een aantal welgeplaatste inhaalacties rukte hij op naar de dertiende plaats. Na een tijdstraf voor twee van zijn concurrenten werd hij uiteindelijk geklasseerd op een knappe elfde plaats.

En dus kon hij zich in de tweede en laatste finale van het weekeinde gaan opmaken voor een enerverende race waarin een plaats ruimschoots in de top tien lonkte. De start ging nog goed, maar bij het opkomen van het rechte stuk ter hoogte van de Europalaan in Genk ging hij door het gras. Zijn teamgenootje, met wie hij daarvoor zij aan zij reed, had een tik gekregen en kon Christiaan niet meer ontwijken.

Christiaan slaagde er nog wel in zijn race te vervolgen, maar zijn kans op een mooi resultaat was verkeken. Uiteindelijk kwam hij als 25ste over de finish. Omdat hij in de eerste finale zo goed had gepresteerd, werd hij uiteindelijk vijftiende in het totaalklassement, en dat in een startveld van 39 rijders.

Hoewel de tweede finale niet ging zoals gehoopt, had Christiaan een goed gevoel aan het weekeinde overgehouden, wist vader Martin. ďHij heeft weer een hoop geleerd en zat er qua snelheid lekker bij. Jammer van finale twee, anders had hij misschien in de top tien kunnen eindigen. Maar ja, misschien, daar hebben we niks aan. In ieder geval heeft hij het goed gedaan. De druk ligt erg hoog in het EK. Bijna alle rijders rijden binnen een seconde van elkaar. Voor ons is dit seizoen vooral een leerproces waarin hij probeert zo goed mogelijk uit de verf te komen voor volgend jaar.Ē

Christiaan de Kleijn wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyre Center Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Nefkens Verzekeringen Utrecht
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS