Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Podium voor Jaap van Lagen in thuiswedstrijd Duitse Porsche Carrera Cup: "Voordeel van baankennis"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 14 augustus 2019 12:02 • Print artikel

ZANDVOORT – Op een zeer winderig Circuit Park Zandvoort legde Jaap van Lagen zondag beslag op zijn vierde podiumfinish in de Duitse Porsche Carrera Cup. In de Porsche van het Poolse Förch Racing hoefde de routinier uit Ede alleen Supercup-kampioen Michael Ammermüller voor te laten.

Porsche Carrera Cup

Niet alleen de wind tot wel 100 km/u, maar ook de regenbuien kruidden het vijfde raceweekeinde van de Carrera Cup. Een kolfje naar de hand van Jaap van Lagen, die in alle sessies en races voorin te vinden was. Na een tweede tijd in de vrije training manoeuvreerde hij de oranjeblauwe Porsche met startnummer 9 naar de tweede startrij in de kwalificaties: vierde voor race 1, plaats 3 voor race 2.

“Ik heb op Zandvoort natuurlijk heel veel rondjes liggen. Hoe lastiger de omstandigheden, hoe meer voordeel ik van de baankennis heb. En al die kleine dingetjes kon ik gebruiken in de kwalificatie.” Zijn snelheid zorgde ervoor dat Förch Racing zich weer bij de besten meldde in de Porsche Carrera Cup en Jaap dit zondagmiddag verzilverde met weer een podiumresultaat.

Aangezien inhalen zeer lastig is op het duinencircuit, is de start zeer belangrijk. Met het doven van de rode lichten won Jaap van Lagen op reactievermogen een positie. Door een bliksemstart dook hij als tweede de Tarzanbocht in, vlak op de achterbumper van Michael Ammermüller. Tijdens de openingsronde plaatste Jaap zelfs een aanval op de eerste plaats in de Hans Ernst Bocht.

“Michael kwam de Bocht zonder naam niet helemaal goed uit en opeens zat ik ernaast bij het ingaan van de Hans Ernst Bocht. Helaas raakte ik de curbs aan de binnenzijde net iets te hard, waardoor de auto iets opsprong. Ik kwam er net niet voorbij”, vertelt Jaap van Lagen.

Jaap van Lagen

Na de eerste safety car situatie (Sandro Kaibach was zonder lichamelijk letsel op zijn dak beland) dook Jaap opnieuw in de achterbumper van zijn concurrent, maar dit keer kwam de gelegenheid niet. Toen de safety car voor de tweede keer op de baan verscheen, was het gedaan met de actie. Met nog drie minuten te racen eindigde de race achter de safety car.

“Ik had er nog graag om willen knokken, maar een tweede plaats is een mooi resultaat. Ook voor het team. Zeker na mijn 11e plaats zaterdag, waarbij ik door te enthousiast racen te ver ben teruggevallen. Ik ben blij dat ik het recht heb kunnen zetten”, aldus een blije Jaap van Lagen.

Jaap van Lagen staat zesde in de tussenstand en racet komend weekeinde alweer tijdens de volgende ronde van de Duitse Porsche Carrera Cup op de Nürburgring.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS