Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Net geen podium voor Jaap van Lagen bij comeback in Porsche Supercup: "Ik zag hem in de spiegels verschijnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 september 2017 19:28 • Print artikel

Monza - Voor het eerst sinds 2015 racete Jaap van Lagen weer in de Porsche Supercup, de raceklasse met de iconische 911 in het voorprogramma van de Formule 1. En de Edenaar greep de last minute kans om te racen in Monza (Italië) met beide handen aan. Jaap eindigde als vierde na een ijzersterk optreden in de Porsche van MOMO-Megatron Team Partrax. “Ik ben hartstikke blij met deze vierde plaats, maar ik ben misschien wel trotser op het feit dat ik op pure snelheid de nummers één en twee in het kampioenschap voor ben gebleven.”

Jaap van Lagen

Jaap van Lagen wordt regelmatig ingehuurd door raceteams en is dus wel wat gewend, maar nu kwam het verzoek heel erg laat. “Ik zat in Praag waar ik was om race-instructie te geven, toen het telefoontje kwam. De vlucht was zo geboekt, maar ik had niet de juiste racekleding en helm bij me. Ik deed een oproep op Twitter en Facebook en met hulp van bekende is het gelukt om mijn spullen hier in Italië te krijgen.”

Al in de vrije training voelde Jaap zich meteen weer thuis in de MOMO Porsche 911, wat te zien was met een goede vijfde tijd. Het direct bij de les zijn van de Edenaar zou zich later dubbel en dwars uitbetalen. “Het regende tijdens de kwalificatie zo hard dat ik maar halfgas over het rechte stuk kon”, vertelt Jaap. Nadat een collega er hard afvloog, besloot de wedstrijdleiding om de kwalificatie af te lasten. “De uitslag van de vrije training werd de startopstelling. En dus mocht ik de wedstrijd beginnen op de vijfde plaats.”

‘Geduldig afwachten’
Jaap van Lagen kwam perfect weg en kon - ondanks dat hij aan de ‘verkeerde kant’ van de baan startte - zijn vijfde positie behouden. Na een safety car periode zag Jaap hoe de twee dominante rijders in de Supercup, de Duitse Michael Ammermüller en de Noorse Porsche junior Dennis Olsen, elkaar het leven zuur maakte. “Ik wist dat mijn kans zou komen, dus wachtte geduldig af, door netjes te rijden en mijn banden te sparen.” In ronde zeven kwam de kans, Jaap stoomde op van plaats 6 naar plaats vier en passeerde een ronde later ook Olsen.

Jaap bouwde aan een gezonde marge op de historierijke circuit waar de snelheden met de 485pk sterke Porsche oplopen tot wel 280 km/u. Ondertussen kwam de Italiaanse thuisrijder Mattia Drudi opstomen vanachter. In de slotfase ging Drudi voorbij aan de Edenaar om de laatste podiumplek over te nemen. “Al in de openingsfase moest ik alles op alles zetten om Mattia achter te houden, dus toen ik hem in de spiegel zag verschijnen wist ik dat het snelheidsverschil te groot zou zijn.”

Gesprek van de dag
Met de ijzersterke vierde plek werd de ‘comeback kid’ uit Ede het gesprek van de dag. Uit het niets meedraaien in de top van de Porsche Supercup is bijzonder. “Het team was heel erg blij met het resultaat. En ik met hun. Ik wil MOMO-Megatron Team Partrax enorm bedanken voor deze kans. Ik heb genoten!” De kans is reëel dat het Supercup seizoen voor Jaap van Lagen na zijn sterke optreden wordt verlengd tot en met de seizoensfinale in Mexico. “Dat zou geweldig zijn!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS