Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Mentale veerkracht brengt Jaap van Lagen terug op podium: "Man, dit voelt goed zeg!"

Uitgegeven door Johan Vis • 3 augustus 2018 09:38 • Print artikel

Na de vorige race kreeg Jaap van Lagen geheel onverwacht vijf strafseconden opgelegd voor licht contact met een andere Porsche coureur tijdens zijn inhaalactie in de slotronde. Dit weekeinde toonde de routinier uit Ede zijn mentale veerkracht tijdens zesde ronde van de Porsche Supercup. Met een ijzersterke sprint naar de eerste bocht legde de coureur van Fach Auto Tech op de Hungaroring de basis voor de derde plaats.

Mentale veerkracht brengt Jaap van Lagen terug op podium

Waarom een straf?
“Ik heb een rotweek achter de rug”, vertelde Jaap van Lagen openhartig. Door de vijf strafseconden kelderde hij van de achtste naar de dertiende plaats. “Ik heb die bewuste inhaalactie wel 30 keer teruggekeken, maar zie niet in waarom ik daar straf voor zou moeten krijgen.” Zijn team trok dezelfde conclusie, onderzocht de mogelijkheid om een protest in te dienen, maar concludeerde dat het geen zin had. “En dus heb ik het gewoon te accepteren.”

De knop omgezet
Op weg naar de race op de technische Hungaroring zette de ervaren coureur de knop om. Na een zevende tijd in de vrije training, ging zijn vliegende ronde in de kwalificatie nog een stukje beter, met als resultaat een prima vijfde plaats op de grid. “Op Hongarije is inhalen echt lastig, dus de kwalificatie is hier nog even iets belangrijker dan op andere circuits.”

Jaap had vooraf de videobeelden van de starts uit andere jaren bestudeerd en hierop een strijdplan gesmeed. Met het doven van de lichten koos hij de buitenzijde met zijn 485 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. Zo werd bij het ingaan van bocht 1 al een plek buitgemaakt en bij het uitkomen van diezelfde bocht nog eens een positie. Van vijf naar drie in minder dan vijf seconden…

‘Dit voelt goed zeg’
Ook een safety car situatie in de openingsronde bracht Jaap niet uit balans. De beide Porsche juniors Thomas Preining en Julien Andlauer waren net iets te snel en zijn achtervolger Zaid Ashkanani vormde geen bedreiging, zodat Jaap van Lagen na veertien ronden racen in de hitte zijn tweede podiumfinish van het seizoen mocht vieren. “Man, dit voelt goed zeg. Na een aantal races met pech en penalties, is het echt heel fijn om weer op het podium te staan. Eindelijk heb ik de snelheid weer kunnen omzetten in een goed resultaat.”

Aansluiting met Top-5
Door de slim veroverde derde plaats vindt Jaap weer de aansluiting met de Top-5 in de tussenstand van de Porsche Supercup. De Edenaar (41) stijgt één plaats naar de achtste positie, maar heeft met 11 punten ineens een overbrugbare achterstand op de nummer 3 in het kampioenschap. “De volgende race is mijn thuisrace op Spa-Francorchamps, dus dat is een mooie extra motivatie”, besluit Jaap van Lagen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS