Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Jaap van Lagen kent karaktervolle comeback op Norisring: “Na de kwalificatie dacht ik dat het verpest was"

Uitgegeven door Johan Vis • 10 juli 2019 11:52 • Print artikel

Jaap van Lagen beloonde zijn team Förch Racing vandaag optimaal voor de geslaagde speurtocht naar het gebrek aan snelheid in de kwalificatie. Gestart vanaf de 11epositie ging de Edenaar vol in de aanval op de Norisring. Na een nette negende plaats in de zaterdagse race, tekende Jaap op zondag voor een sensatie door als vierde te finishen.

Jaap van Lagen kent karaktervolle comeback op Norisring

“Na de kwalificatie dacht ik dat het weekeinde verpest was, maar dan finish je als vierde en daar ben ik heel blij mee. Natuurlijk met wat geluk, maar Förch Racing had ook een perfecte Porsche voor me klaargezet. Ik kon onafgebroken blijven aanvallen!”, vertelt Jaap van Lagen na de vierde ronde van de Porsche Carrera Cup Duitsland.

Op het enige stratencircuit en de kortste baan van het kampioenschap (2,3 km) ontvouwde zich in Neurenberg een tumultueuze race. Jaap kende vanaf de 11eplek een goede start, waarbij de Edenaar meteen één plaats oprukte. Toen in de 21eronde de top 3 zichzelf elimineerde kreeg Jaap van Lagen de vijfde plaats in de schoot geworpen.

Bij de herstart toonde de ervaren Nederlander zich scherper dan zijn Nieuw-Zeelandse opponent Jaxon Evans: met een afgemeten passeeractie binnendoor was de 4eplek een feit. Een prestatie goed voor 13 kampioenschapspunten, zodat Jaap na de negende plaats in de eerste race toch in totaal 20 punten verzamelde in een weekeinde die eerst zo goed als verloren leek.

Al vanaf de vrije training worstelde Jaap ernstig met de snelheid. Bij het aanremmen vanaf hoge snelheid liet hij vele meters liggen omdat de voorwielen steeds dreigden te blokkeren. In de lijst met de topsnelheden bungelde de Porsche met startnummer 9 bovendien te ver onderaan. Bij het controleren van het remsysteem kwam één probleem aan het licht: per ongeluk waren onjuiste remblokken gemonteerd.

En het probleem met de topsnelheid werd na race 1 getackeld met het monteren van een leenmotor van Porsche Motorsport. “Je hebt het vandaag kunnen zien: het remmen ging als vanouds en ik had nu wel de snelheid om auto’s op het rechte stuk te passeren. En dat dankzij het harde werken van het team! Ik denk dat we vanaf nu als Förch Racing nog meer voorin mee gaan doen.”

In de tussenstand van het kampioenschap is Jaap van Lagen geklommen naar de 8steplaats, op slechts 7,5 punten van de nummer vier. Volgend weekeinde begint de Nederlandse Porsche specialist alweer aan zijn volgende raceweekeinde: met de Porsche van Martinet by Almeras wacht op Silverstone (UK) de derde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS