Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Jaap van Lagen: "Daar lagen zoveel 'marbles' van de Formule 2, dat ik van mijn gas af moest"

Uitgegeven door Johan Vis • 5 september 2018 14:20 • Print artikel

Waar bij zijn tegenstanders achterbanden ploften als kinderballonnen, bracht Jaap van Lagen zijn Porsche heelhuids over de finish in de snelste race van het seizoen. Tijdens de laatste Europese race van de Porsche Supercup scoorde de coureur uit Ede op het circuit van Monza een zesde plaats. "Ik heb hard gereden, maar ook goed voor mijn banden gezorgd."

Jaap van Lagen

Monza draagt de veelzeggende bijnaam 'Temple of Speed'. De baan van bijna 5,8 kilometer door het stadspark kent veel rechte stukken en bloedsnelle bochten, zodat de gemiddelde snelheid enorm hoog ligt. Jaap van Lagen joeg zijn 485 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup tijdens de kwalificatie rond met een gemiddelde van 189,47 km/u. ,,Aan het einde van het één kilometer lange rechte stuk naar de finish rijden we 282 km/u en moeten we terug naar zo'n 65 km/u in de eerste versnelling om de chicane te nemen. Dus zowel de banden als de remmen hebben het heel zwaar op deze baan." In de kwalificatie klokte Jaap een achtste tijd, op slechts 0,668 sec. van de pole position. ,,Ik had natuurlijk liever meer voorin gestaan, maar meer zat er niet in."

Vanaf een achtste startplek rukte Jaap van Lagen in de openingsronde op naar de zesde plaats. In een poging om landgenoot Larry ten Voorde te passeren, werd Jaap door zijn tegenstander van de ideale lijn gedwongen.,,Daar lagen zoveel marbles (rubberresten, red.) van de Formule 2, dat ik van mijn gas af moest." Twee Porsches schoten voorbij en Jaap van Lagen was veroordeeld tot een kat en muis spel om plek zeven. In zijn fanatisme om verder naar voren te houden, hield Van Lagen zijn kop erbij. ,,We kunnen in de auto de bandenspanning per band aflezen. Zodra de spanning te hoog opliep, reed ik twee rondjes netjes om zo mijn banden heel te houden." De strategie van de routinier bracht resultaat in de slotfase. Waar bij twee van zijn concurrenten de achterbanden ploften, klom Jaap op naar een prachtige zesde plaats. Een klassering goed voor 10 kampioenschapspunten. ,,Jammer dat in de openingsfase de inhaalactie voor de vijfde plek net niet lukte. Als je meteen voorin zit, dan wordt het een heel andere race. Ik had de snelheid om aan te vallen. Fach Auto Tech gaf me een perfecte auto mee. Met de zesde plaats ben ik ook tevreden. Ik heb het maximale eruit gehaald."

Jaap van Lagen is in de tussenstand van de Porsche Supercup geklommen naar een zevende positie. De seizoenfinale wacht eind oktober in Mexico op het Autodromo Hermanos Rodriguez, waar niet één maar twee races worden verreden. ,,Ik wil in Mexico knallen om het seizoen af te sluiten met twee goede resultaten", aldus een topfitte Jaap van Lagen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS