Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Eerste overwinning voor Porsche Carrera Cup-rookie Kas Haverkort op de Hungaroring

Uitgegeven door Peter Vader • 24 juni 2024 06:31

De eerste helft van het Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-seizoen eindigde op de Hungaroring met een nieuwkomer bovenaan het podium. Nadat de Fransman Marvin Klein (Target Competition) zijn eerste overwinning in de race van zaterdag vierde, genoot Kas Haverkort zondag voor het eerst van de champagnedouche vanaf de bovenste trede van het podium. De Nederlander van het Uniserver by GP Elite-team stapte aan het begin van het seizoen over van de single-seaters naar de Duitse monomerkencup met de Porsche 911 GT3 Cup. Op het F1 Grand Prix-circuit aan de rand van Boedapest versloeg Haverkort Theo Oeverhaus (Bonk Motorsport) en Robert de Haan (Team75 Bernhard).

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Haverkort voorop

“Ik heb veel gepusht om een ​​kleine voorsprong te pakken”, vertelde Kas Haverkort, die gemakkelijk bijna drie seconden uit het veld reed nadat hij vanaf pole position aan de race was begonnen. Hij had slechts één close call tijdens de 18 ronden tellende race. “Ik raakte een witte lijn in een van de remzones, waardoor de linkerwielen even blokkeerden”, herinnert Haverkort zich. Deze actie had voor hem geen blijvende gevolgen: de Nederlander herstelde zich snel met zijn Porsche 911 GT3 Cup en keerde met een voorsprong op het achtervolgende peloton terug naar de baan.

“Ik had een betere start dan Kas. Helaas kon ik er niet van profiteren en hem inhalen. Daarna maakte ik geen enkele kans meer”, gaf Theo Oeverhaus toe, die met een tweede plaats zijn beste resultaat tot nu toe in de Duitse Carrera Cup vierde. De Duitse coureur wist Robert de Haan, zijn teamgenoot in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Talent Pool, op afstand te houden. “Wat voor mij het meest telt is de overwinning in het Rookieklassement”, benadrukte de Haan, die de dag ervoor zijn 18e verjaardag had gevierd.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Kas Haverkort

Achter Haverkorts teamgenoot Ariel Levi en Marvin Klein kwam de Nederlander Larry ten Voorde als zesde over de finish. Dit betekent dat de regerend kampioen uit de ploeg van Proton Huber Competition de bijna twee maanden durende zomervakantie ingaat als leider van het klassement. Na acht van de zestien races tot nu toe dit seizoen, staat Ten Voorde op de eerste plaats in het algemeen klassement, vóór de Brit Harry King (Allied-Racing) en Theo Oeverhaus.

Het Rookieklassement wordt aangevoerd door Kas Haverkort. In de ProAm breidde Sören Spreng zijn voorsprong uit met zijn vijfde overwinning van het seizoen. “In de eerste helft van de race wist ik mijn naaste rivalen af ​​te weren”, aldus de zakenman uit Duitsland, die rijdt voor Team GP Elite. “In de tweede helft van de race maakte ik een paar fouten, waardoor het weer krap werd.”

Met het einde van de achtste race van het seizoen neemt het kampioenschap ook afscheid van Hurui Issak, die na vijf jaar de functie van Project Manager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland verlaat. Zijn opvolger is Thorsten Rückert, voorheen verantwoordelijk voor de Porsche Sports Cup Deutschland. “Ik kijk erg uit naar deze nieuwe, opwindende taak en de toekomstige samenwerking met de coureurs en teams. Het doubleheader-evenement op de Hungaroring was voor mij een geweldige start. De eerste seizoenshelft werd afgesloten met twee nieuwe winnaars, van wie er één zelfs een rookie is. De basis is gelegd voor een spannende tweede helft van het jaar”, aldus Thorsten Rückert na zijn eerste dagen als nieuwe projectmanager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. De volgende twee races van de merkenbeker vinden plaats op 17 en 18 augustus 2024 op de Nürburgring.

Uitslag race 8, Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Boedapest (HU):
1. Kas Haverkort (NL/Uniserver door Team GP Elite), 18 ronden
2. Theo Oeverhaus (D/Bonk Motorsport), +2,074 seconden
3. Robert de Haan (NL/Team75 Bernhard), +3.520 seconden
4. Ariel Levi (IL/Uniserver van Team GP Elite), +3,990 seconden
5. Marvin Klein (F/Target-competitie), +4,706 seconden
6. Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competitie), +6.432 seconden

Coureursklassement (na 8 van de 16 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competitie), 153 punten
2. Harry King (VK/Allied-Racing), 131 punten
3. Theo Oeverhaus (D/Bonk Motorsport), 101 punten
4. Robert de Haan (NL/Team75 Bernhard), 95 punten
5. Marvin Klein (F/Target-competitie), 79 punten
6. Kas Haverkort (NL/Uniserver van Team GP Elite), 79 puntenPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS