Karting • NAB

Sterke competitie, véél talent en het betere stapelwerk bij NK NAB in Kerpen

Uitgegeven door Paul Stoffer • 4 september 2008 09:59 • Print artikel

KERPEN - Onder zomerse omstandigheden vond afgelopen weekend op het Duitse circuit in Kerpen, dat bekend is geworden dankzij veelvoudig F1 -kampioen Michael Schumacher, een race plaats voor het Nederlands kampioenschap karting van de NFK-NAB. De temperaturen rijkten tot zo'n dertig graden, maar onder de helm van sommige piloten liep de temperatuur op tot het kookpunt. Dat 'boilingpoint' werd bereikt in de eerste heat van de 07-klasse, waar in de eerste bocht een heuse pyramide ontstond. De monteurs op hun beurt sleutelden zich een slag in de rondte en getuige hun voorhoofden hadden velen danig last van 'lekke koppakkingen'. Ook de karts waren goed voor de nodige hoofdbrekens, aangezien het circuit steeds meer grip kreeg. Het publiek kreeg in ieder geval gave races voorgeschoteld.

Michael Schumacher in actie in Kerpen tot groot genoegen van vele fans

Het circuit van Kerpen ligt idyllisch in een vallei. De stilte in het Duitse bos werd echter wreed verstoord door karts uit maar liefst tien verschillende kartklasses. Al snel bleek de eerste bocht van het circuit scherprechter te zijn. Naast de brokstukken in deze bocht, was er tijdens de races genoeg te beleven en aan sfeer op de tribunes was er eveneens geen gebrek. Overigens trainde Michael Schumacher naar hartelust mee en liet nog steeds zijn snelheid, maar vooral zijn strakke stuurmankunsten zien. Voor de rijders was het fantastisch dat zij zo'n wereldster in hun midden hadden.

Mini talenten met Jarno Opmeer en Martijn van Leeuwen op eerste startrij

Mini Junioren: grote talenten voor de toekomst

De Mini-junioren zorgden voor een geweldige show. In deze klasse racen de karters en autocoureurs van de toekomst. Dit getalenteerde deelnemersveld biedt veel perspectief. Lange tijd vocht een grote kopgroep om de zege. Aanvankelijk zaten de twee Top-karts van Jarno Opmeer en Martijn van Leeuwen vooraan, maar tijdens de race kwam Max Koebolt sterk opzetten. De protégé van Mario Siegers scoorde het maximale aantal punten met de zeges in beide races. Jan Stuut zette in twee manches een sterke inhaalrace neer, wat hem de tweede plaats in het dagklassement opleverde. De snelle coureur uit Emmen wordt geholpen door Jo Bruins, de vader van autocoureur Récardo Bruins, en door Eddy van der Hoek, die de motoren van de nodige PK’s voorziet.

Max Koebolt wint Mini-Juniors

De rijder die de snelste trainingstijd had neergezet, Jarno Opmeer, had weer een goed raceweekend. De vorige NK-race in Berghem won hij met grote klasse. Helaas voor hem stond het geluk ditmaal niet aan zijn zijde, ofschoon hij mocht plaatsnemen op het derde treetje van het podium. De verrassing van de wedstrijd was toch wel Michael Kuiper. De rijder uit het team van KCN heeft nog niet zoveel ervaring, maar laat wel al zijn enorme potentieel zien. Met twee vierde plaatsen werd hij vierde in het dagklassement. Titelkandidaat Martijn van Leeuwen maakte een dure vergissing in zijn ijver om de koppositie over te nemen en morstte op deze manier dure punten voor de titelstrijd. Uiteindelijk werd de snelle Van Leeuwen alsnog vijfde. Het rijtje talenten dat de toptien binnen drong was als volgt: Sven van der Slik op de zesde positie, gevolgd door Rowan Grinwis, Deniz Beckers, Jorn Boertien en Richie Broeders.

Kenneth Thomassen zorgde voor een huiveringwekkend moment, door met zijn kart het luchtruim te kiezen. Na een ongelukkige buiteling werd de jonge rijder naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig was de grote pechvogel van het weekend aan het einde van de dag weer in de paddock te vinden.

Fazio Franssen en Domenico Slagmolen aan kop

Mini Max: Fazio Franssen oppermachtig
De Mini Max-klasse werd dit weekend wederom gedomineerd door Fazio Franssen. De Limburger ligt met een klinkende dubbelzege nog steeds goed op titelkoers. Dennis de Bruin werd keurig tweede achter Franssen in het dagklassement. Op de Birel-kart van Pierre Redeker eindigde De Bruin twee maal in de topdrie. Joeri Peters zat in de kopgroep, maar verloor helaas zijn goede plek na een uitstapje. Kenzo de Koning reed een fabelachtige eerste race. Vanaf de laatste startplaats verschalkte hij zijn concurrenten stuk voor stuk. Kenzo bewees hiermee dat hij een echte 'king' is wat betreft inhalen. 'Overtaking is an art', waar hebben we dat meer gehoord?

Dennis de Bruijn en Domenico Slagmolen goed op weg

Domenico Slagmolen verkeert in goede vorm en liet zien dat hij in de topvijf thuishoort met zijn vierde plaats. Met een grote glimlach vocht Jessie Hemink zich keurig naar de vijfde positie.

Jessie Hemink

Hemink reed zo strak als een Zwitsers uurwerk en zette zijn Swiss Hutless-kart keurig in de topvijf. Achter Hemink eindigden Joeri Peters, Vince van der Burgt, Nick Smit, Coen Koppejan en Kevin de Rooy netjes in de toptien.

KF3 met direct de doorslaggevende actie

KF3 Junioren: Machunskas like an eagle
Lukas Machunskas vloog als een adelaar over de baan op zijn Intrepid en sloot beide races winnend af. Hij sloeg direct toe na de start en gaf het niet meer uit handen. Ondanks de druk in de eerste race van Kevin Cremers.

Mooie strijd om de kop

Cremers uit het Team van Francois Slangen reed op zijn beurt ijzersterk, helaas liet de mechaniek hem in de steek, waardoor Cremers het podium aan zijn neus voorbij zag gaan. Girlpower met Kim Oomen. De snelle jongedame ontwikkelt zich uitstekend en bekroonde haar weekend met een grote beker. Ondanks een botsing met Guust Specken in de eerste race, haalde Nigel van der Slik er toch nog een podiumplaats uit met een sterke tweede race. Kevin Verhoeven eindigde zijn raceweekend in Kerpen op de vierde plaats, vlak voor Kevin Cremers. Achter de twee Kevins completeerden Max van Meever, Nicolas Beer, Guust Specken, Dimitri Eerhard en Felix Klinck de toptien.

Start race1 Lucke aan de leiding

03 125 CC Automaat: Bastian Hummel op titelkoers
Eén man was oppermachtig in de 125cc automaat-klasse en dat was Bastian Hummel. Toch leek het er even op dat een andere coureur met de eer zou gaan strijken, want Bob Lucke, uit het team van Martijn Koene, zette zijn Tony kart op de eerste startplaats. Lucke wist deze positie echter niet te handhaven tijdens de eerste race en moest daarom uiteindelijk genoegen nemen met een keurige tweede positie in het dagklassement.

Ridge Schmidt op weg naar verdiend podium

Het Top Kart-duo Schmidt en Zegveld opereerde voortreffelijk met een verdiend podium voor Schmidt als beloning voor zijn goede race. In zijn kielzog volgde Rutger Zegveld. Wilco Schaaphok maakte de topvijf compleet en werd gevolgd door Alex van Rijmenam, Rob de Graaf, Max Braams, Mike de Bruin en Daan Klabbers. Mike de Bruijn was één van de grote pechvogels; de talentvolle rijder uit het team van Henk Maassen en Toine Marsé was één van de snelste coureurs op de tests, maar helaas liep het fout door een crash met de andere pechvogel Terence Olenroot en tegenslag in de races.

Max Junioren op jacht naar de zege

Rotax Max Junioren: Schreuder beloond voor doorzetten
Kymmo Schreuder behaalde namens het Kartteam Redeker twee klinkende zeges in de Rotax Max Junior. Denzel Mafait had de smaak te pakken en stuurde zijn knalgele PCR-kart naar een knappe tweede positie.

Kymmo Schreuder voor Denzel Mafait

Mike Brockbernd uit het team van BR Racing mocht verrassend van het zoet der derde plaats proeven. Vera Paauwe zorgde voor nog meer girlpower in Kerpen. Ze verspeelde in de eerste race echter een podiumplek, waardoor ze het met de vierde plaats moest doen. Er werd spectaculair gevochten voor iedere positie, wat voor een vermakelijk schouwspel zorgde. Eén van de hoofdrolspelers hierin was Stefan Buitelaar, die als vijfde eindigde in het dagklassement. Bryan Eerden zag zijn podium in rook opgaan na een stevig contact met Buitelaar.

Singh reed verder op twee wielen

Ondanks dit incident eindigde Eerden op de zevende plaats, achter 'stuntman' Lorenzo Singh, die ook balancerend op twee wielen een huzarenstukje liet zien. Chris Sterken, Erik Angenendt en Manon Chavagne waren eveneens in de toptien te vinden.

Niek Vos leidt het veld

Rotax Max Senior: Maximale spanning om dagzege
Niek Vos deed goede zaken in de Rotax Max Senior-klasse. Hij pakte de pole position, de overwinning in de eerste race en een tweede plaats in de tweede race. Hiermee sleepte Vos ook de dagzege in de wacht. Kenny Vermeylen, uit het team van BR Racing, gaf Niek Vos goed partij en wist hem in de tweede race zelfs te verschalken.

Close racing in Max


Dringen bij de Max'en

Bastian Hummel had opnieuw een druk programma met zijn deelname aan twee klasses. In de Rotax Max Senior-klasse mocht Hummel voor de tweede keer het podium beklimmen. De Belgen deden het goed in deze klasse. Naast Vermeylen nestelde ook Kevin Langers zich in de topvijf. Rocky “Balboa” Singh knokte zich naar een verdienstelijke vijfde plaats. Bas van Vlimmeren, Jordy Koullen, Michael Schuller, Mike Doorn en Daniel Miltenburg verdeelden de overige toptienplaatsen.

Sander Dekker naar mooie zege

05 125cc Nationaal: Dekker scoort dagzege in Cross klasse
Sommige rijders namen het woord 'cross' wel erg letterlijk in deze klasse. Uiteindelijk bracht de 125cc Nationaal een geweldig spektakel voor het publiek met de winst voor Sander Dekkers. De jagende Boonstra maakte weer een stapvoorwaarts richting de titel met zijn tweede plaats in het dagklassement. Hedde Oord werd in de eerste race nog van de baan gelanceerd, maar wist evengoed het podium te bereiken. Oud-Nederlands motorracekampioen Fokko Kuiper was sterk onderweg twee vijfde plaatsen. Het leverde hem een vierde positie op in de dagtelling. Erwin Houbraken kende een goede warming-up voor de Dutch Supercar Challenge-races van aankomend weekend met zijn vijfde positie. Hylke Taselaar deed het gezien zijn nog korte race-ervaring uitstekend. In de eerst heat werd hij derde en in de tweede race achtste, wat hem een zesde stek in het dagklassement opleverde, gevolgd door Marcel van Aalten, die weer eens van de partij was, Jeremy Schoonenberg, Rutger Stenekes en Bob Meijerman. The 'Flying Dentist' en tevens titelkandidaat Meijerman verloor dure punten door pech, toen zijn uitlaat eraf vloog. Maar alles ligt nog open voor het kampioenschap.

Tim Berndt en Jeremy Schoonenberg komen eraan

Jeremy Schoonenberg en Tim Berndt, de twee talentvolle Benjamins uit de klasse kende wat pech, maar de snelheid komt er steeds meer in. Voor de toekomst zijn dit zeker twee heren om rekening mee te houden.

Peter Voskamp en Antoine Selies aan kop

08 Super Nationaal: Heineken trekt sponsoring in; Unieke koppel Peter Voskamp en Maarten 't Hart naar hoofdprijs
Heineken had zijn sponsoring ingetrokken, waardoor Peter Voskamp dit weekend 'droog' stond. Het kwam zijn stuurmanskunsten ten goede, want Voskamp stuurde tot groot genoegen van monteur Maarten 't Hart naar een knallende dubbelzege. Het betekende een mooi succes voor dit geweldige koningskoppel. Nico Xhofleer deed van de titelkandidaten de beste zaken met de tweede plaats in het dagklassement. De rijder van PP Mechanics verstevigde hiermee zijn leiderspositie in de tussenstand. Frans Olierook, nog zo’n jonge god, denderde eveneens naar het podium. Het nuttigen van een gigantische ijssorbet gaf Guido Tenback vleugels. De Doetinchemer scoorde in Kerpen weer een topvijf klassering. Bert van Yperen zag zijn stijgende lijn resulteren in een keurige vijfde plaats. De Energy Kart-rijder liet in Emmen bij het vorige NK al zien dat hij mee kan met de voorhoede. Ditmaal zette hij dit sterk door. Antoine Sellies leek goede zaken te gaan doen na de tweede plaats in de eerste mache, maar verspeelde vervolgens kostbare punten in de tweede race en werd daardoor zesde in het dagklassement, gevolgd door Frits Berghuis, Marco Tenback, Francois Janssen en Anton Gidding.

Close racing

Peter Mastenbroek greep een elfde plaats voor Ronny Wijnakker, Wim van der Vliet, Henk van Ginkel en Rene Kleven. 'Oude jongens krentebrood' in deze categorie. De klasse komt dit jaar helemaal tot zijn recht en het is schitterend hoe de heren als jonge wolven tekeer gaan.

Vlak voordat het misging

07 Super Nationaal: de pyramide van Kerpen
Het was een volle bak en alle 38 rijders hadden haast, véél haast! En dat kon weleens problemen opleveren in de eerste bocht. En zo geschiedde.. Net als bij eerdere NK edities was het raak.

motocross by Andy Dam en Michel Bervoets


Stofwolken trokken op en diverse kanshebbers uitgeschakeld


Grote chaos bij de eerste bocht

De vakkenvullers bij A&H had het niet zo netjes kunnen opstapelen. Nadat de kruiddampen waren opgeklaard werd de schade duidelijk. Helaas betekende de 'pyramide der piloten' een kansloze missie voor een kwart van het veld. Het publiek kreeg overigens een grote show te zien waarbij voor iedere centimeter werd gevochten.

Start tweede race

Jeroen Bos haalde het maximale uit zijn weekend door beide zeges in de 07 Super Nationaal te pakken. Kerpen is het lievelingscircuit van de AVG Racing-rijder. In het verleden won hij al de sterk bezette Wintercup van Kerpen.

Gave strijd om dagzege

Ditmaal was er opnieuw geen kruid opgewassen tegen Jeroen Bos. De Belg Thierry Delre gaf goede tegenstand. De Belgische MS-karter snelde naar een verdienstelijke tweede plaats. De snelste helmenspuiter van Nederland, Rob Olierook, behaalde een knappe derde positie.

Jeroen Bos uitermate blij met zege

De 07-klasse is een perfecte klasse voor jonge talent om zich klaar te stomen voor het grote werk. Symen Wigges ontwikkelt zich dit jaar uitstekend. Hij trainde in Kerpen naar de pole positie en eindigde uiteindelijk op een vierde plek. In deze categorie vielen deze race ook Nik Freling, Wesley de Waal en Rob van der Klok op met goede resultaten. Het drietal eindigde als zevende, achtste en negende achter de ervaren Dennis van der Spoel en de leider in de tussenstand Jeffrey Hageman. John van Boxtel moest door een blessure enkele races missen. Het kwam ijzersterk terug met een keurige tiende plek.

Volle bak in de 07 klasse

Oud Renault Clio coureur Frank Scholten, uitkomend voor AB Karting reikte tot de elfde stek voor Andy Dam, Willem Jan Schots, Louis Both en Tim Bernsteiner. Eén van de snelste mannen uit de klasse, Jelle Weever, wordt wel heel erg op zijn doorzettingsvermogen getest. Opnieuw zat het de Intrepid-coureur niet mee. Zo maakte Weever in de eerste race deel uit van het grote sloopwerk in de eerste bocht.

Maikel van Grunsven knap naar winst

06 Super Nationaal: Strijd tussen aanstormend talent en ervaren rotten
Ook in de koningsklasse van Nederland was het nodige te beleven. De klasse kent een unieke mix van toptalenten en van gevestigde kartnamen, wat de garantie geeft op topspektakel. In de eerste race zegevierde de jonge garde met Maikel van Grunsven. Van Grunsven hield zijn hoofd koel, ondanks de druk van Arjan Kievitsbosch. Kevin Leijtens werd in deze sessie knap derde, gevolgd door oud wereldkampioen Robert Dirks, die op zijn beurt op de hielen gezeten werd door de jongeling Randy Schoonderwalt. De ervaren Verdi Geurts reed naar de zesde plaats in de eerste manche.

Kievitsbosch pakt zijn kans

In de tweede race waren de rollen omgedraaid: Ervaring gaf in Kerpen toch de doorslag. Arjan Kievitsbosch blufte Van Grunsven bij de start af en pakte de overwinning voor Robert Dirks en Verdi Geurts. De talenten volgden vanaf de vierde plaats met Kevin Leijtens, Maikel van Grunsven en Randy Schoonderwalt.

Arjan Kievitsbosch overtuigd

Uiteindelijk was de combinatie Kievitsbosch, Erwin van de Veen en CRG goed voor de dagzege. Michael van Grunsven, Anton van Grunsven en PCR waren goed voor P2. Robert Dirks op CRG liet nog steeds zien dat hij een absolute topper is en pakte de derde podiumplek. Kevin Leijtens uit de stal van NRJ racing ga de Energy flink de sporen en finishte voor Verdi Geurts (Zanardi).

Twee jonge talenten Randy Schoonderwalt en Sebastiaan Poorter op jacht

Randy Schoonderwalt vestigde wederom zijn naam met een knappe zesde stek voor de snelle Duitser Marvin Meindorfer op een Spirit kart. Jean Pierre Wouters moest in de eerste race door de grindbak om een crash te ontwijken. Vanaf de allerlaatste plaats denderde de Birel coureur alsnog de toptien binnen. Ryan van der Burgt reed heel knap de toptien binnen. Datzelfde gold voor Sebastiaan Poorter, maar hij werd er onnodig afgezet en verloor daarmee een zekere toptien plek. Marc Houssen streed keurig mee om de toptien, en eindigde met zijn CRG op de elfde positie voor Poorter. Nico Gloudemans, die crashte in de eerste race kon het etiket van nummer dertien opplakken, terwijl Sven van Koutrik en Priscilla Speelman de eerste vijftien compleet maakte.

Toppers als Jelenowski en Wouters ook gespecialiseerd in autocross

Thuisrijder Marcel Jelenowski had het moeilijk tegen het Hollandse geweld. Zelfs als 'Kerpen-kenner nummer1' kwam hij er tussen de Nederlandse toppers niet aan te pas. Wel moet gezegd worden dat hij in de eerste een uitstapje maakte.

Arjan Kievitsbosch aan de leiding

Het weekend in Kerpen bracht zeer veel deelnemers. De gezelligheid, de sterke competitie, het vele racen, en vooral alle passie die de organisatie, teams en rijders erin steken was weer een lust voor het oog. Daarvoor hoeven de rijders niet naar het buitenland te gaan. Dat vindt men daar niet! Met nog twee NK-races voor de boeg is de spanning gestegen naar het hoogtepunt.

Door Bas Kaligis/Paul Stoffer/Jarno Kraayvanger

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS